Grabita sa faca achizitii inainte de integrarea Romaniei in 2007, compania de televiziune SBS Broadcasting forteaza limitele concentrarii intr-o Romanie strict monitorizata in ceea ce priveste libera concurenta, se arata intr-un articol aparut in publicatia EurActiv.ro.
SBS Broadcasting a anuntat marti, 1 martie, preluarea a 86% din Prima TV, precum si preluarea a doua canale radio. Valoarea totala a tranzactiei este de 30,3 milioane de euro, din care 7,8 milioane de euro pentru Prima TV (inclusiv datoriile) si 22,5 milioane de euro pentru cele doua canale radio: KISS FM si Radio STAR - arata un comunicat al companiei.INTERZIS. Legea audiovizualului nr. 504/2002 interzice in mod clar detinerea pachetului majoritar in mai mult de o societate de comunicatie audiovizuala: Art. 44 (9) O persoana fizica sau juridica poate fi investitor ori actionar majoritar, direct sau indirect, la o singura societate de comunicatie audiovizuala, iar la altele poate detine cel mult 20% din capitalul social. Prin anuntata fuziune, SBS Broadcasting ar urma sa devina actionar in trei societati distincte, care detin licentele pentru televiziune, respectiv pentru cele doua radiouri: Amerom Television (Prima TV), societatea Radio Contact (pentru Kiss FM) si Uniclub Media (pentru Radio STAR). "Achizitionarea celor doua radiouri este subiectul unei aprobari posttranzactie din partea autoritatilor responsabile pentru concurenta", se mai arata in comunicatul SBS. Cum anume va fi posibila este insa greu de spus, pentru ca, in conditii de transparenta si vizibilitate, preluarea majoritara a mai mult de o societate de comunicatie audiovizuala este interzisa, in conditiile Legii audiovizualului.
Aprobarea sta cu atat mai mult sub semnul intrebarii in cazul preluarilor anuntate de SBS Broadcasting, cu cat sunt trei companii care detin licente distincte: Amerom Television SRL (Prima TV), SC Radio Contact SA (pentru KISS FM), Uniclub Media SRL (Radio START). Pana la surprinzatorul anunt cu preluarea la pachet a trei canale media (fata de prevazuta preluare a Prima TV), SBS Broadcasting pare sa fi fost in tema cu restrictia clara din Legea audiovizualului, arata raportul anual al companiei din anul 2003.
"Legea audiovizualului din Romania, modificata, precizeaza ca radiodifuzorii, in acceptiunea legii, companii radio sau TV care opereaza in Romania trebuie sa fie organizati ca si companii comerciale. O persoana fizica sau juridica nu poate detine majoritatea in mai mult de o companie, iar daca este majoritar intr-o companie, atunci poate avea pana la 20% din pachet intr-o alta", arata raportul. In Romania, aplicarea acestui articol de lege este insa adesea greu de verificat, din cauza lipsei de transparenta a persoanelor fizice care si-au fondat companii in jurisdictii precum Cipru sau chiar Elvetia, acolo unde secretul asupra identitatii este permis pentru companiile off-shore. (Manuela Preoteasa, www.EurActiv.ro)
Citește pe Antena3.ro