x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Medicamente - Un nou sistem de compensare

Medicamente - Un nou sistem de compensare

de Georgeta Licsandru    |    02 Iul 2005   •   00:00
Medicamente - Un nou sistem de compensare

Ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, a anuntat ca sistemul de prescriere si de eliberare a medicamentelor a fost modificat printr-o hotarare de Guvern.
Astfel, a fost eliminat plafonul de 1.000.000 de lei la medicamentele prescrise pentru bolile cronice cuprinse in sublista A. Potrivit actului normativ, medicii nu vor putea prescrie pe o reteta decat maximum patru medicamente de pe sublista A. Acestea sunt medicamente ieftine, compensate la pretul de referinta.

De asemenea, a fost inlaturata limita de 3.000.000 de lei pentru medicamentele din sublista C, deoarece numeroase produse din aceasta categorie depasesc plafonul. Pentru fiecare boala cronica se poate face lunar o singura reteta, cu maximum trei medicamente. Medicii care elibereaza doua prescriptii pentru acelasi pacient, cu aceeasi boala cronica, intr-o luna, vor fi sanctionati cu 10 milioane de lei.

BIROCRATIE REDUSA. Formularele de prescriere a medicamentelor au fost modificate, astfel incat sa poata fi prescrise pe acelasi formular medicamente de pe oricare dintre cele trei liste. Farmaciile vor prelua sarcina de a calcula depasirea plafonului de prescriere stabilit pentru fiecare lista. Noile reglementari vor intra in vigoare in 15 zile de la publicarea lor in Monitorul Oficial.

Pentru rezolvarea crizei din sistemul sanitar, Mircea Cinteza a afirmat ca, in primele sase luni ale anului, au fost gasite surse financiare suplimentare, in valoare de peste 10.000 miliarde de lei. Acesta a mai declarat ca bugetul sanatatii a crescut de la 4,3% la 5,4% din PIB.

×
Subiecte în articol: observator