x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Merkel, atacată pentru imixtiunile în politica românească

Merkel, atacată pentru imixtiunile în politica românească

de Istvan Deak    |    10 Iul 2012   •   21:00
Merkel, atacată pentru imixtiunile în politica românească

Rasturnarile de situatie din sfera puterii de la Bucuresti, cu reverberatii pe scena politica internationala, sunt atent urmarite in presa occidentala, de altfel extrem de preocupata de viteza cu care se schimba datele problemei pe plaiurile mioritice.

Agentia France Presse publica decizia Curtii Constitutionale potrivit careia referendumul privind destituirea presedintelui va fi validat doar daca rata de participare depaseste 50% si puncteaza: "Astfel se pune un obstacol neasteptat in planul majoritatii de centru-stanga de a-l debarca pe Traian Basescu."

Le Monde scrie despre schimbarea temporara de la Presedintia Romaniei si subliniaza: "Criza politica din Romania ingrijoreaza Comisia europeana".

Despre avertismente europene scrie si The Economist, care mentioneaza eventuale sanctiuni pentru Bucuresti: inghetarea fondurilor UE, oprirea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen si chiar suspendarea dreptului de vot al Romaniei in cadrul Uniunii Europene. "Evenimentele din ultimele saptamani pun in pericol toate progresele inregistrate de tara in ultimii cinci ani in privinta intaririi respectului fata de statul de drept, fata de democratie, precum si in privinta asigurarii independentei puterii juridice din aceasta tara", mai arata cotidianul britanic.

“La 29 iulie se joaca o partida cruciala pentru Romania. In plina vacanta de vara se va organiza un referendum popular, care ar putea duce la destituirea presedintelui Traian Basescu, in prezent suspendat din functie dupa un vot in Parlament. Referendumul va influenta, pe langa soarta sefului statului, si viitorul Romaniei si imaginea tarii in strainatate', se arata intr-o analiza publicata marti de portalul Osservatorio Balcani e Caucaso. “Desi Basescu a inregistrat in ultimii ani o scadere brusca a popularitatii, legata de masurile de austeritate promovate de fostul Guvern de centru-dreapta, el ar putea, prin una dintre faimoasele sale lovituri de teatru, sa dejoace planurile noului Executiv de la Bucuresti care a initiat procedura de suspendare saptamana trecuta. Tocmai pentru a evita surprizele, Guvernul a modificat regulile privind cvorumul referendumului', scrie sursa citata. “Carismatic si deloc inclinat spre conciliere, Basescu nu a imbracat hainele presedintelui detasat de viata politica, ci intr-un fel sau altul a jucat un rol central in Romania moderna, mai noteaza Oseervatorio Balcani e Caucaso.

El Mundo din Spania enunta reprosurile adresate premierului Victor Ponta de catre liderii europeni, printre care comisarul pentru Justitie, Viviane Reding, si cancelarul german, Angela Merkel: subminarea rolului Curtii Constitutionale si schimbarea legii procedurilor de urgenta referitoare la calea de destituire a presedintelui Basescu.

"De la Bucuresti la Bruxelles, aceeasi criza", titreaza in editorial ziarul belgian Le Soir, care gaseste o legatura intre ceea ce numeste "deriva autoritara a Guvernului roman" si criza euro, cea care pune la incercare institutiile europene: indoiala si neincrederea fata de elitele conducatoare.

Werner Pirker, editorialistul cotidianului german de stanga Junge Welt, comenteaza in articolul intitulat “Frati spirituali - imixtiune germana in Romania', reactia cancelarului Angela Merkel la adresa situatiei politice de la Bucuresti. “Cancelarul Angela Merkel vede democratia in pericol - in Romania, nu in Germania. Ea considera ca fiind inacceptabil ca o tara a Uniunii Europene sa lezeze principiile de baza ale statului de drept. Cu o mare nonsalanta, Merkel lanseaza un verdict in lupta constitutionala dintre presedintele si premierul roman - in favoarea presedintelui Basescu, fratele ei spiritual neoliberal. Presedintele a fost suspendat de majoritatea parlamentara pentru incalcarea atributiilor prezidentiale si influentarea justitiei, decizie avizata de judecatorii Curtii Constitutionale. O decizie care pentru cancelarul german, cunoscuta pentru interferentele ei in competentele de guvernare din statele europene, nu este legala. De parca ar trebui sa decida ea si nu poporul roman asupra destinului politic al lui Basescu. Din perspectiva unor astfel de perceptii asupra autodeterminarii democratice, invatamintele doamnei Merkel sunt cu atat mai suparatoare. Aceasta femeie si-a stabilit ca obiectiv al vietii sa livreze statele democratice din Europa catre sclavia pietelor financiare. Pachetele fiscale si masurile de austeritate distrug toate bugetele parlamentelor nationale. In viitorul apropiat, in statele UE va decide asupra unei directii principale a politicii economice si sociale, un for autoritar, denumit Comisia Guvernatorului, care conform propriului statut va oferi judecatorilor sai imunitate in fata justitiei. Cu asta incheiem si subiectul democratiei in Europa. Presupunem ca in lupta constitutionala din Romania se folosesc metode murdare de ambele parti. Ciudata este siguranta somnambulistica cu care elita politica si de opinie din Germania intervine in favoarea presedintelui si impotriva Parlamentului. Un presedinte care adopta figura unui lider bonapartist si care cauta conflictul agresiv cu adversarii sai. Asta inseamna o diminuare generala a importantei democratiei parlamentare', considera Werner Picker. (deak.istvan@jurnalul.ro)


×