x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mihnea Berindei a fost audiat în cadrul anchetei privind Imprimeria Naţională Franceză

Mihnea Berindei a fost audiat în cadrul anchetei privind Imprimeria Naţională Franceză

07 Sep 2009   •   00:00

Istoricul Mihnea Berindei afirmă că a fost audiat la sfârşitul lunii iunie în cadrul unei anchete a poliţiei judiciare privind o serie de contracte încheiate de Imprimeria Naţională din Franţa în mai multe ţări, printre care şi România. Acestuia i s-a cerut discreţie pentru bunul mers al investigaţiei.



Prezentat de ziarul Le Parisien ca posibil "intermediar suspect" în scandalul Imprimeriei Naţionale Franceze, istoricul român a declarat, astăzi, la RFI România, că singura lui contribuţie a fost punerea în legătură a Imprimeriei Naţionale Franceze cu Guvernul de la Bucureşti, în anul 2002. El spune că nu a participat la negocieri şi că ignoră conţinutul contractului.

Potrivit ziarului francez, Imprimeria Naţională Franceză este bănuită că ar fi dat mită în valoare de mai multe sute de mii de euro pentru a obţine contracte în patru ţări : România, Georgia, Siria şi Senegal. Numele lui Mihnea Berindei apare alături de alte câteva pe lista posibililor „intermediari suspecţi”.

"Am fost audiat la sfârşitul lui iunie în cadrul unei anchete a poliţiei judiciare privind o serie de contracte încheiate de Imprimeria Naţională din Franţa în mai multe ţări, printre care şi România. Mi s-a cerut o discreţie totală privind bunul mers al anchetei. Dat fiind că anumite scurgeri de informaţii din dosar, accidentale sau dorite, au fost folosite într-un articol din Le Parisien, în care se insinuează o participare a mea mai importantă decât cea reală, informaţie răstălmăcită de o anumită presă din România într-un mod tendenţios şi iresponsabil, aş spune, mă simt obligat să fac precizări", a declarat Berindei la RFI.

Potrivit istoricului, în 2002, un reprezentant al Imprimeriei Naţionale Franceze i-a solicitat să faciliteze stabilirea unor contacte cu Guvernul român pentru prezentarea unui proiect privind informatizarea colectării impozitelor, în primul rând la nivelul întreprinderilor, proiectul E-Tax.

"Am transmis informaţia cabinetului primului ministru şi am organizat primele contacte. Acesta a fost în esenţă rolul meu în această problemă. Aş mai dori să precizez ceva: Imprimeria Naţională Franceză e o instituţie de stat, sub tutela ministerului de finanţe. Ministrul de finanţe de atunci a sprijinit proiectul E-Tax şi s-a adresat în acest sens omologului său român. Proiectul corespundea, de asemenea, unei cereri a UE, privind reforma finanţelor, introducerea unei mai mari transparenţe şi eficienţe în colectarea impozitelor. Nu am avut nici un motiv să mă îndoiesc de corectitudinea acestui proiect", mai spune sursa citată.

Totodată, Berindei subliniază că nu a participat la nicio discuţie de fond, la nicio negociere sau la semnarea contractului.

"Ignor conţinutul acestuia. Nu am nicio calificare juridică sau tehnică care să justifice participarea mea la tratative şi nimeni nu m-a solicitat în acest sens. Un responsabil al Imprimeriei Naţionale Franceze mi-a cerut în mai multe rânduri să aflu dacă proiectul respectiv se află pe agenda de priorităţi a guvernului român. Nu am primit nici o remuneraţie din partea Imprimeriei Naţionale Franceze, nu am servit drept intermediar în nici o operaţie ocultă. Am furnizat toate aceste explicaţii în cadrul audierii din iunie şi nu fac obiectul nici unei urmăriri juridice sau cercetări penale din partea justiţiei franceze. Consider că proiectul E-Tax este un proiect important şi regret că a dat naştere unui contract dubios. Ancheta va stabili la ce nivel se situează iregularităţile constatate. În ceea ce mă priveşte, voi continua să sprijin stabilirea de contacte în cadrul proiectelor franco române, pentru care voi fi solicitat, în măsura în care aceste proiecte îmi vor apărea benefice pentru ambele părţi", a mai arătat Mihnea Berindei.

Imprimeria Naţională a României a executat în 2006 şi 2007 scrisorile de garanţie bancară care reprezentau avansul aferent contractului din 2004 cu Imprimeria Naţională a Franţei, spunea consilierul de presă al instituţiei, Corina Ozon.

Ozon a răspuns astfel afirmaţiilor făcute cu o zi în urmă, într-o declaraţie acordată MEDIAFAX, de către preşedintele Imprimeriei Naţionale a Franţei, Loic Lenoir de la Cochetiere. Acesta a spus că instituţia pe care o conduce a plătit 2 milioane de euro Imprimeriei Naţionale Române, sub formă de garanţii pentru un contract rămas neexecutat.

Corina Ozon a afirmat că scrisorile de garanţie bancară care reprezentau avansul au fost executate deoarece contractul cu Imprimeria franceză nu a fost realizat.

Preşedintele Imprimeriei Naţionale a Franţei, Loic Lenoir de la Cochetiere, a declarat, la rândul său, că instituţia pe care o conduce a plătit două milioane de euro Imprimeriei Naţionale Române, sub formă de garanţii pentru un contract rămas neexecutat.

Potrivit lui Loic Lenoir de la Cochetiere, în anul 2004 Imprimeria Naţională a Franţei şi Imprimeria Naţională a României au încheiat "un contract referitor la administrarea fiscală".

"Era vorba despre posibilitatea de a declara pe Internet, de a plăti pe Internet şi de a arhiva TVA pentru plăţile româneşti", explică oficialul francez, precizând că instituţia pe care o conduce are expertiză bogată în domeniu.

"Am discutat prin 2001, 2002 la Ministerul francez al Finanţelor despre acest contract. Contractul cu Imprimeria Naţională a României a fost semnat în 2004", explică Loic Lenoir de la Cochetiere. Potrivit acestuia, iniţial, termenul de finalizare era sfârşitul lui 2006, apoi, sfârşitul lui iunie 2007.

Dar, potrivit lui Loic Lenoir de la Cochetiere, contractul nu a fost finalizat. "Nu din vina noastră. Noi am cerut părţii române informaţii de care aveam nevoie şi care nu ne-au parvenit. Din această cauză, nu ne-am îndeplinit contractul deşi am livrat foarte multe elemente şi componente României pentru care nu am fost plătiţi. Problema a fost că, după încheierea contractului, oameni din Ministerul român al Finanţelor Publice nu se puneau de acord ce să facă. Iar noi aşteptam informaţii (...) Iar între Ministerul Finanţelor şi cel al Justiţiei erau deseori dezacorduri", a spus Loic Lenoir de la Cochetiere.

Potrivit oficialului, Imprimeria Naţională a Franţei a trebuit să vireze României cei 2 milioane de euro, garanţie, prevăzuţi în contract. Acest lucru a deranjat consiliul de administraţie al Imprimeriei franceze care a cerut, la începutul lui 2008, un control asupra modului în care au fost negociate toate contractele externe în timpul celor şase ani în care Imprimeria a fost condusă de Loic Lenoir de la Cochetiere.

"A fost făcut un audit, în mai 2008", susţine Loic Lenoir de la Cochetiere, potrivit căruia ceea ce s-a descoperit "în neregulă" a fost că el nu implementase Convenţia OCDE de combatere a corupţiei adoptată de Franţa în anul 2000.

"Dar este vorba despre alte contracte, nu despre cel cu România", susţine el. Loic Lenoir de la Cochetiere spune că este decis să recupereze banii, eventual printr-un proces. Se consideră nedreptăţit şi susţine că jurnaliştii francezi au amestecat lucrurile.

Cât despre România, preşedintele Imprimeriei franceze susţine că ar fi interesat de un eventual nou contract cu partea română în ceea ce priveşte paşapoartele electronice. Un domeniu în care, potrivit lui Loic Lenoir de la Cochetiere, Imprimeria franceză are expertiză şi ar putea oferi sprijin instituţiei similare din România.

Sediul din Paris al Imprimeriei naţionale franceze a fost percheziţionat în cadrul unei anchete preliminare privind suspiciunile de corupţie în atribuirea unui contract în România, în 2001 şi 2002, relata AFP.

Anchetatorii suspectează Imprimeria naţională, care fabrică documente oficiale cum ar fi cărţi de identitate şi paşapoarte, că a plătit comisioane pentru a obţine un contract în România.

Poliţiştii din Divizia naţională de investigaţii financiare (DNIF), care se ocupă de o anchetă preliminară deschisă de Parchetul din Paris în 2008, au percheziţionat sediul Imprimeriei naţionale la 14 şi 22 decembrie, potrivit sursei citate.

Ei se interesează în special de un contract pentru procesarea digitală a procedurilor fiscale în România, încheiat în 2001 şi 2002.

×
Subiecte în articol: observator