x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul Sănătății, noi declarații în scandalul cu apa potabilă: Operatorul ar fi trebuit să anunțe DSP și Primăria Capitalei despre o eventuală depășire

Ministrul Sănătății, noi declarații în scandalul cu apa potabilă: Operatorul ar fi trebuit să anunțe DSP și Primăria Capitalei despre o eventuală depășire

04 Feb 2019   •   17:51
Ministrul Sănătății, noi declarații în scandalul cu apa potabilă: Operatorul ar fi trebuit să anunțe DSP și Primăria Capitalei despre o eventuală depășire

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că probele chimice prelevate de către inspectori din şapte puncte de colectare a apei din Bucureşti sunt în limitele normale.

"Am comunicat în data de 31 ianuarie, joi, că cele 14 probe prelevate privind clorul din cele 14 puncte de colectare sunt conforme. Astăzi Institutul Naţional de Sănătate Publică a furnizat rezultatele pentru probele chimice pe care inspectorii le-au prelevat din cele şapte puncte de colectare. Pot să vă spun că acestea sunt în limitele normale, unele aproape de limita maximă. Deci în acest moment şi aceste probe sunt conforme", a declarat Sorina Pintea.

Aceasta a precizat că furnizorul de apă trebuia de la început să colaboreze cu autorităţile pentru o bună informare a cetăţenilor.

"Cred că dacă furnizorul de apă potabilă ar fi înţeles că există şi această autoritate, Direcţie de Sănătate Publică, Ministerul Sănătăţii, dacă ar fi înţeles că trebuie să comunice aşa cum scrie legea, nu am fi ajuns aici, la această polemică şi să ducem toate aceste discuţii în zona politică, unde nu au ce căuta. (...) Aş insista spre a nu politiza această acţiune. Mă surprinde cât de uşor scot unii la mezat, sănătatea românilor. Şi nu spun lucruri mari. Ştiu foarte bine la ce mă refer", a afirmat Pintea.

Ministrul Sănătății a spus că furnizorul de apă ar fi trebuit să anunțe Direcția de Sănătate Publică și Primăria Municipiului București ce măsuri a luat pentru a asigura calitatea apei. 

„Aș vrea să aduc aminte tuturor furnizorilor de apă potabilă și nu numai că există o autoritate care se numește Ministerul Sănătății și care reglementează politici publice se sănătate, care reglementează măsuri și care e autoritate competentă în a rezolva anumite probleme. Astfel, operatorul ar fi trebuit să anunțe Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București și Primăria Municipiului București despre o eventuală depășire a unor parametri sau despre anumite proceduri pe care le-a făcut pentru a asigura calitatea apei. Nu a făcut-o. DSP a avertizat furnizorul că există sesizări”.

„Prima sesizare a fost înregistrată în ziua de 30 ianuarie, la ora 17.41. Ultima sesizare, la 13.38, oră după care inspectorii DSP au luat legătura cu furnizorul de apă potabilă, informându-l asupra acestor sesizări și rugându-l să facă echipe comune de prelevare a probelor, lucru pe care furnizorul l-a refuzat. După comunicatul Ministerului Sănătății privind calitatea apei, au fost și alte sesizări până în jur de ora 23, legate de reacții adverse ca urmare a folosirii apei de la robinet. Deci ulterior prelevării probelor și obținerii rezultatelor, furnizorul a spus că dorește să facă echipe comune. Era prea târziu”. 

„Împreună cu echipele de specialiști, am analizat posibilele afecte pe care utilizarea apei cu un nivel de clor foarte ridicat le pot avea asupra sănătății oamenilor. Adică există persoane hipersensibile, persoane alergice, persoane care pot să aibă tulburări respiratorii, persoane care pot dezvolta dermatite alergice. În urma discuțiilor cu acești specialiști, am făcut un comunicat de presă care se mulează exact pe comunicarea pe care DSP-ul a făcut-o Ministerului Sănătății. Înainte ca acest comunicat să ajungă în spațiul public, am luat legătura telefonic cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, pe care am informat-o despre măsurile pe care Ministerul Sănătății le va dispune. Dar aș dori să precizez, nu Ministerul Sănătății ar fi trebuit să dispună aceste măsuri, ci DSP, care nu putea să facă acest lucru în baza unei convenții, unde se specifica că, dacă se dorește a se trimite un comunicat media, acesta nu se poate face decât cu un acord prealabil a furnizorului de apă. Am mai precizat, Ministerul Sănătății nu are convenții, așa că a ales să informeze populația și să facă recomandări”, a spus ministrul Sănătății. 


Săptămâna trecută, mai mulţi bucureşteni din sectoarele 5 şi 6 au sesizat Ministerul Sănătăţii cu privire la persistenţa unui miros puternic de clor în apa potabilă.

În acest context, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că recomandă prudenţă în consumarea apei, în timp ce furnizorul Apa Nova a comunicat că apa poate fi folosită.

La rândul său, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că a cerut Corpului de control să-i prezinte un raport independent cu privire la calitatea apei potabile din Capitală şi a spus că intenţionează să sesizeze SRI şi pe şeful statului în legătură cu această chestiune. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Sorina Pintea