x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul Traian Igaş ar legaliza prostituţia

Ministrul Traian Igaş ar legaliza prostituţia

de Mediafax    |    Mara Raducanu    |    20 Noi 2011   •   21:00
Ministrul Traian Igaş ar legaliza prostituţia

Ministrul de Interne, Traian Igas, a declarat luni ca in masura in care majoritatea politica va fi de acord, prostitutia va fi legala, insa trebuie tinut cont si de opinia Bisericii Ortodoxe Romane. Discutia a avut loc in contextul intalnirii ministrului Igas cu seful Departamentului pentru Justitie si Politie din Confederatia Elvetiana, consilier federal Simonetta So­mmaruga, aflata intr-o vizita de lucru in tara noastra. Aceasta a apreciat colaborarea bilaterala in combaterea criminalitatii organizate, mai cu seama a traficului de fiinte umane, in special a femeilor si minorilor.

In Elvetia sunt peste 1.000 de prostituate romance, 20% fiind victime ale traficului de fiinte umane, a declarat Oliver Pecorini, directorul adjunct al diviziei de cooperare politieneasca. 'Stim ca avem peste 1.000 de prostituate romance in El­vetia si noi apreciem ca 20% dintre acestea nu desfasoara in mod benevol aceasta activitate. In Elvetia este o activitate. Va puteti da seama ca este vorba de un numar semnificativ de femei care sunt victimele acestui fenomen', a declarat Pecorini. Intrebat de jurnalisti daca sustine, pe­r­sonal, legalizarea prostitutiei in Romania, minstrul Igas a declarat ca in masura in care majoritatea politica va fi de acord, prostitutia va fi legala. 'Ar trebui sa aducem in ecuatie toate ele­mentele. Pe de-o parte trebuie sa tinem cont si de parerea Bisericii Or­todoxe Romane', sustine m­i­nistrul.

Biserica, in schimb, dezaproba o astfel de initiativa, asa cum a facut-o si in cazul initiativei deputatului PDL, Silviu Prigoana. 'Patriarhia Romana considera initiativa deputatului Silviu Prigoana privind legalizarea prostitutiei un atentat la demnitatea persoanei umane, la institutia sacra a familiei si la moralitatea publica', potrivit unui comunicat al Patriarhiei. 'Patriarhia Romana isi mentine pozitia, exprimata public in repetate randuri conform careia legiferarea prostitutiei nu rezolva o problema sociala grava, ci, dimpotriva, amplifi­ca fenomenul sub forma unei sclavii motivate financiar.'

In 21 iunie 2011, Camera De­pu­ta­tilor a respins cu 225 de voturi 'im­potriva', 30 de voturi 'pentru' si 28 de abtineri propunerea legislativa pri­vind exercitarea activitatilor cu caracter sexual autorizate, initiata de deputatul PDL Silviu Prigoana. Pro­punerea legislativa face parte din ca­tegoria legilor organice, iar Guvernul nu a sustinut acest proiect de lege. Camera Deputatilor a fost forul de­ci­zi­o­nal. Senatul respinsese, la in­ce­putul lunii martie 2011, proiectul de le­ge privind legalizarea pros­titutiei. Silviu Prigoana propunea atunci in pro­iectul de lege ca acti­vitatile cu caracter sexual sa se des­fasoare in conditiile unei autorizari prealabile, pentru persoane care au implinit 20 de ani si sunt apte din punct de vedere me­dical. Acesta mai prevede ca autorizatia ar urma sa fie emisa de primarii localitatilor, pe baza unui aviz emis de o structura specializata a MAI.

'Nu putem accepta ca trebuie sa legalizam prostitutia doar pentru ca ea exista. Numarul de hoti poate sa para mai mare decat cel al doctori­lor din Romania, dar asta nu in­seamna ca ar trebui sa legalizam furtul', a declarat in acel context pre­se­dintele Comisiei juridice, se­natorul social-democrat Toni Gre­bla. Senatorul PSD Dan Sova, membru in Comisia juridica, a atras aten­tia ca dezbaterea propunerii legislative nu trebuie facuta in baza opiniei Bi­sericii Ortodoxe Romane, care spune ca o astfel de lege 'ar putea in­curaja des­trabalarea si desfraul' si ca sunt necesare studii de impact privind statistica fenomenului, fiscalitatea, morala si sanatatea publica. 'In absenta unui studiu de impact nu stiu ce crede populatia Romaniei si nici ce este bine. (...) Fenomenul prostitutiei este peste tot. Exista inclusiv in jurul Parlamentului. Este plin. In jurul Ministerului de Interne. Este plin. Este plin in ziare, in parcari, in baruri, in restaurante. Este plin peste tot in Romania de o acti­vitate necontrolata medical', a sustinut Sova, citat de Hotnews.

×
Subiecte în articol: legalizare prostitutie