x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tribunalul Constanţa a decis: Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână rămân în arest

Tribunalul Constanţa a decis: Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână rămân în arest

15 Iul 2014   •   08:08
Tribunalul Constanţa a decis: Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână rămân în arest
Sursa foto: Alexandru Raita
UPDATE 13:27 - Magistraţii Tribunalului Constanţa au decis ca fratele preşedintelui Traian Băsescu, Mircea Băsescu, şi Marian Căpăţână să rămână în arest. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată la o instanţă superioară.

UPDATE 16 iulie, ora 08:39- Mircea Băsescu a ajuns la Constanţa. Fratele preşedintelui află astăzi dacă va fi eliberat din arest. Ieri, instanţa din Bucureşti şi-a declinat competenţa, la solicitarea avocatului apărării şi a DNA, aşa că decizie va fi luată acum de Tribunalul Constanţa.

Procurorii susţin că Mircea Băsescu a lăsat să se creadă că are influență asupra magistraților și poate obține o setinţă favorabilă pentru Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.
.............................................................

UPDATE 11:10
- Tribunalul Bucureşti a decis, astăzi, că nu mai are competenţa să judece cererea de revocare a măsurii arestării preventive depusă de Mircea Băsescu, cauza fiind trimisă la Tribunalul Constanţa.

Tribunalul Bucureşti şi-a declinat competenţa în acest caz, după ce dosarul în care Mircea Băsescu este acuzat de trafic de influenţă a fost trimisă spre judecare la instanţa din Constanţa.
...........................................................

Cererea de revocare a măsurii arestării preventive depusă de Mircea Băsescu se judecă marţi la Tribunalul Bucureşti.

Luni, Mircea Băsescu a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru trafic de influenţă, după ce a cerut mari sume de bani de la membrii familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. În acelaşi dosar a fost deferit justiţiei şi Marian Căpăţână, pentru complicitate la trafic de influenţă.

Potrivit unui comunicat al DNA, la începutul anului 2011, după ce faţă de Sandu Anghel s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, i-a remis lui Mircea Băsescu suma de 250.000 de euro, prin intermediul lui Căpăţână, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de tatăl denunţătorului şi a altor cereri incidente în respectiva cauză.

"Inculpatul Băsescu a lăsat să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor şi poate obţine o situaţie favorabilă pentru tatăl denunţătorului: fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate. Ulterior, pentru că tatăl denunţătorului nu a fost pus în libertate, denunţătorul i-a remis şi suma de 350.000 de euro inculpatului Căpăţână în acelaşi scop. Intervalul de timp în care denunţătorul a remis sumele de bani inculpatului Căpăţână este cuprins între datele de 20.02.2011 (data luării măsurii arestării preventive faţă de tatăl denunţătorului) şi 22.02.2012 (data pronunţării hotărârii de condamnare la instanţa de fond)", se arată în comunicat.

Potrivit documentului, din suma totală de 600.000 de euro remisă lui Marian Căpăţână, fratele preşedintelui a primit 250.000 de euro.

"Pentru faptul că a mijlocit remiterea banilor, Marian Căpăţână şi-a însuşit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primiţi de la denunţător. După pronunţarea hotărârii de condamnare din 22 februarie 2012, având în vedere durata pedepselor cu închisoarea aplicate, mult mai mari decât pedepsele promise de Mircea Băsescu, denunţătorul şi membrii familiei sale au pretins restituirea banilor daţi inculpaţilor. În acest sens, până la 26 februarie 2012, Mircea Băsescu a restituit suma de 280.000 de dolari. Ulterior, au mai fost restituite diferite alte sume de către Marian Căpăţână", susţin procurorii.

DNA precizează că, deşi cei doi au restituit o parte din banii primiţi, aceştia l-au asigurat în continuare pe Florin Anghel că vor continua demersurile, respectiv folosirea influenţei în vederea obţinerii unei hotărâri favorabile, inclusiv prin strămutarea dosarului de la Curtea de Apel Craiova.

În 28 februarie 2012, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înregistrată cererea de strămutare a cauzei de la Curtea de Apel Craiova, cerere formulată de către Sandu Anghel. La 21 martie 2012 s-a respins cererea de suspendare a judecării cauzei şi s-a acordat un nou termen, 25 aprilie 2012, când s-a dispus respingerea cererii de strămutare.

În cauză a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea lui Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanta, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. Mircea Băsescu a fost arestat, alături de Marian Căpăţână, în 20 iunie în urma deciziei Tribunalului Bucureşti.

×