x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mobila din două camioane s-a dovedit a fi... turci şi moldoveni

Mobila din două camioane s-a dovedit a fi... turci şi moldoveni

de Ovidiu Ciutescu    |    03 Iul 2008   •   00:00
Mobila din două camioane s-a dovedit a fi... turci şi moldoveni

11:26 • 22 de turci şi 12 moldoveni, au fost descoperiţi în vama arădeană Vărşand, joi dimineaţă, în automarfare. Grupurile de străini încercau să părăsească ilegal România, ei avînd ca destinaţie Germania şi Italia.

22 de turci şi 12 moldoveni, au fost descoperiţi în vama arădeană Vărşand, joi dimineaţă, în automarfare. Grupurile de străini încercau să părăsească ilegal România, ei avînd ca destinaţie Germania şi Italia.

MOBILĂ ÎN ACTE. Un prim automarfar cu transfugi a fost depistat în jurul orei 05.30, la volan fiind un român de 34 ani care a declarat că transportă mobilier de grădină pentru o firmă din Italia. "Acţionând în baza unei analize de risc, poliţiştii de frontieră au făcut un control amănunţit asupra mijlocului de transport, în urma căruia au descoperit, ascunse printre mobilier, 12 persoane care încercau să iasă ilegal din România. Din verificări a rezultat că cei în cauză sunt cetăţeni din Republica Moldova, opt femei şi patru bărbaţi, cu vîrste cuprinse între 19 şi 43 de ani. Toţi au intrat legal în România, în cursul lunii iunie, prin diferite puncte de trecere a frontierei", se arată într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Arad. Transfugii moldoveni au declarat că intenţionau să ajungă în Italia pentru a-şi găsi un loc de muncă. Cîteva minute mai târziu, în aceeaşi vamă, a fost verificat cu atenţie un alt automarfar, care mregea în Germania şi care transporta pepeni din Turcia. Printre paleţii cu mărfuri, autorităţile de frontieră au descoperit 22 de persoane, de cetăţenie turcă, care intenţionau să ajungă în Spaţiul Schengen fără vize. Toţi cei 34 de transfugi sînt cercetaţi penal pentru tentativă de trecere ilegală a frontierei. Anchetatorii verifică dacă în aceste cazuri este vorba de reţele de călăuze.

 

ALT „TRANSPORT”. Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj a anunţat că o patrulă de poliţişti din municipiul Dej a găsit 21 de imigranţi ilegali din India şi Pakistan, care au intrat ilegal în ţară la graniţa cu Moldova, cu scopul de a ajunge în Italia: “O patrulă de poliţie din cadrul compartimentului de siguranţă publică Dej, a depistat la data de 3 iulie un grup de cinci persoane de origine indiană. Persoanele în cauză nu posedau documente de identitate fiind îmbrăcaţi sumar şi prezentînd urme de oboseală accentuată. După primele cercetări s-a stabilit că aceştia sînt imigranţi ilegali şi că pe raza municipiului Dej în diverse locuri se mai află alte 16 persoane de origine pakistaneză”. Verificările poliţiştilor au relevat faptul că cei 21 de imigranţi provin din Pakistan (16) şi din India (5), “sînt bărbaţi cu vîrsta cuprinsă între 18-27 de ani, au plecat din India spre Republica Moldova-Chişinău cu avionul, iar din Republica Moldova au fost îmbarcaţi într-un autotir cu care au trecut frontiera dintre România şi Republica Moldova ilegal”. De la graniţă au ajuns la Dej cu un tir, iar şoferul se pare că i-a abandonat în zona limitrofă a municipiului, după ce a observat un echipaj de poliţie care executa un filtru. “După ce au coborît din autotir, aceştia s-au îndreptat pe jos pînă în municipiului Dej, unde s-au despărţit în grupuri mai mici pentru a nu putea fi identificaţi. Din declaraţiile acestora a rezultat că au fost aduşi din India pînă în România printr-o reţea organizată în India, unde au plătit transportul ilegal, necunoscînd însă filierele de legătură, modul în care au fost transportaţi şi de cine au fost transportaţi pînă în România. În Chişinău, pe aeroport, le-au fost luate toate documentele de către o persoană din filiera de transport, cu precizarea că le vor fi înapoiate în Italia unde doreau să ajungă”, se mai arată în comunicatul de presă de joi. Imigranţii au solicitat azil politic în România, motiv pentru care ei vor fi predaţi la Centrul de Azil Şomcuta Mare din judeţul Maramureş.

 

 

×
Subiecte în articol: observator romania