Grupul european de aeronautica si aparare EADS a prezentat ieri sistemul de comunicatii Tetrapol, care va fi implementat si la frontierele Romaniei, in baza unui contract in valoare de 650 de milioane de euro, incheiat cu Ministerul Administratiei si Internelor (MAI).
Conform contractului, EADS va furniza echipamente de supraveghere si de securizare pentru o lungime de 3.147 kilometri de frontiera a Romaniei si va coordona procesul de modernizare a elicopterelor, a navelor maritime, a centrelor de instruire tehnica si a echipamentelor de lucru ale agentilor Politiei de Frontiera. Directorul de proiect pentru sistemul de securitate frontaliera in Romania, Thomas Hein, a declarat ca grupul EADS a evaluat valoarea totala a proiectului la un miliard de euro si l-a propus Guvernului Romaniei in iulie 2004."Daca oficialii romani au declarat ca valoarea totala a proiectului este de numai opt sute de milioane de euro, este declaratia lor. Suma de un miliard de euro este cea estimata de noi", a raspuns unei intrebari Thomas Hein. El a adaugat ca pentru contractul de 650 de milioane de euro semnat cu MAI roman nu exista un comision, "deoarece contractul a fost incheiat cu respectarea reglementarilor internationale si europene".
La 26 mai 1998 a fost modificat articolul 44 din Acordul Schengen, care prevedea ca "numai sistemul de comunicatii Tetra este cel acceptat pentru retelele de securitate". Atunci a fost acceptat pe langa standardul Tetra, inca un sistem, Tetrapol, care va fi folosit de catre anumite forte de securitate in zona Schengen, in banda de frecventa 380-400 MHz. Hubert Azemard, presedintele organizatiei Tetrapol Forum, a precizat ca acest sistem de comunicatii functioneaza deja cu succes in Romania. El a precizat ca acest sistem - denumit, in Romania, "Phoenix" - a fost contractat in 1997 de Serviciul de Telecomunicatii Speciale.
CARTE DE VIZITA. Hubert Azemard a declarat ca sistemul de comunicatii Tetrapol este liderul pietei mondiale in retelele digitale de securitate, fiind operationale 85 de retele in 35 de tari. Un numar de 15 retele radio furnizeaza zilnic servicii de comunicatii securizate fortelor de securitate din state precum Franta, Spania, Elvetia, Cehia, Slovacia sau Suedia. (Eduard Pascu)
Citește pe Antena3.ro