Nanosatelitul romanesc GOLIAT, lansat cu succes luni, la primul zbor al rachetei Vega, a fost plasat pe orbita la ora 13.12 (ora Romaniei), potrivit unui anunt postat pe site-ul Agentiei Spatiale Romane (ROSA).
Potrivit ROSA, lansarea rachetei Vega s-a incheiat cu succes. "Separarea nanosatelitului GOLIAT a avut loc la T0 + 4.236 secunde (13.12, ora Romaniei)", se spune in anuntul ROSA.
GOLIAT, primul nanosatelit romanesc, dezvoltat de un consortiu de cercetare condus de Agentia Spatiala Romana, a fost lansat in cadrul zborului inaugural al rachetei Vega a Agentiei Spatiale Europene (ESA). Decolarea a avut loc luni, in jurul orei 10.10 GMT (12.10 ora Romaniei), de la o baza din Kourou, Guyana Franceza, potrivit AFP. Mica racheta europeana Vega a avut ca misiune plasarea pe orbita a noua nanosateliti, printre care se numara si GOLIAT.
ESA a spus ca misiunea, numita VV01, s-a derulat normal si fiecare din cele trei prime etaje cu combustibil solid ale rachetei s-au separat succesiv, potrivit programului. La mai putin de sase minute dupa decolare, al patrulea si ultimul etaj, cu propulsie lichida - numit AVUM - a reusit prima aprindere, pentru a urca sa plaseze pe orbita, la o altitudine de 1.450 de kilometri, satelitii aflati la bordul Vega.
Capabila sa transporte o incarcatura de 1,5 tone pe orbita joasa (700 km altitudine), Vega vrea sa cucereasca piata vehiculelor de gen mici si sa garanteze "un acces european in spatiu", a spus Benoit Geffroy, seful departamentului lansatoarelor ESA.
Cu o inaltime de 30 de metri si o greutate la sol de 137 de tone, Vega completeaza gama lansatoarelor operate de la baza Kourou, alaturi de Ariane 5 ECA (categoria grea - pana la 9,5 tone in orbita de transfer geostationar) si legendarul Soyuz rusesc (pana la 3 tone).
Lansarea rachetei Vega reprezinta un succes nu doar pentru ESA, ci si pentru Italia, tara care s-a aflat la originea acestui proiect si a asigurat peste 60% din finantarea sa totala, care s-a ridicat la peste un miliard de euro. Contributia financiara a Italiei, care a avut doi sateliti lansati pe orbita odata cu zborul inaugural al Vega, a fost mai mare decat cea a Frantei, care a asigurat 25% din finantarea totala a proiectului.
Satelitul romanesc GOLIAT este dezvoltat in conformitate cu standardul international CubeSat, isi propune realizarea de imagini de inalta rezolutie, de masurari ale dozei de radiatii si ale fluxului de micrometeoroizi si transferul datelor catre statiile de sol pentru analiza si diseminare stiintifica. Unul dintre obiectivele secundare este validarea in spatiu a sub-sistemelor dezvoltate pentru reutilizarea si dezvoltarea ulterioara in misiuni viitoare.
Proiectul GOLIAT a fost prezentat de reprezentantii Agentiei Spatiale Romanesti (ROSA), in frunte cu Marius-Ioan Piso, presedintele ROSA si directorul programului microsatelitului, intr-o conferinta de presa organizata pe 20 ianuarie, la sediul agentiei din Bucuresti.
GOLIAT - un satelit in forma de cub cu latura de 100 de milimetri, o greutate de 1.062 de grame si o putere de 2 wati - a fost conceput si dezvoltat de ROSA, in colaborare cu Institutul de Stiinte Spatiale, intre 2005 si 2007.
O componenta importanta a misiunii de lansare in spatiu o reprezinta dezvoltarea infrastructurii de sol in doua locuri diferite: platfoma Magurele (Ilfov) si Marisel (Cluj). Centrele de comunicatii includ echipamentul de emisie-receptie radio, antenele si sistemele de orientare automata ce vor fi utilizate in etapele de operare a satelitului.
Potrivit lui Marius-Ioan Piso, Romania lanseaza acest satelit pentru ca este interesata sa devina un actor in industria spatiala mondiala. "Era nevoie de un satelit al Agentiei Spatiale Romane. Acest obiect trebuie sa existe pentru a crea un precedent, care, din punctul nostru de vedere, sa aiba doua roluri. Primul - sa atraga tineri, sa fie un fel far, un atractor pentru tineri care sa lucreze in Romania. Al doilea, satelitul trebuie sa dea incredere in propriile capacitati tehnologice nationale. Tehnologia aduce cei mai mari bani", a declarat pe 20 ianuarie Marius-Ioan Piso.
Timpul standard al misiunii nanosatelitului GOLIAT este de aproximativ 6 luni. "Estimarile noastre, in conditii normale, sunt de aproximativ 1- 3 ani pana incepe sa arda", a explicat Piso.
Potrivit acestuia, nanosatelitul GOLIAT a fost construit in perioada 2005-2009, iar amanarea lansarii lui pana acum a avut la baza motive ale Agentiei Spatiale Europene legate de racheta VEGA.
GOLIAT este dezvoltat de un consortiu de cercetare condus de Agentia Spatiala Romana, la care au contribuit studenti de la Universitatea Bucuresti - Facultatea de Fizica, dar si de la Politehnica - Facultatea de Aeronave.
Lansarea nanosatelitului GOLIAT face parte din programul de nanosateliti al Agentiei Spatiale Romanesti. "Este un program propriu al ROSA si este o zona pe care noi, de vreo sapte - opt ani, vrem sa o impunem in Europa. Realizarea de nanosateliti este un concept destul de nou si schimba destul de mult anumite aspecte ale industriei spatiale", a mai spus Piso.
Agentia Spatiala Romana (ROSA) a fost infiintata in 1991 si reorganizata printr-o Hotarare a Guvernului in 1995 ca institutie publica finantata integral extrabugetar in sistemul Ministerului Cercetarii si Tehnologiei (in prezent Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului). ROSA este coordonatorul la nivel national al activitatilor din domeniul spatial. Misiunea principala a Agentiei Spatiale Romane este promovarea si coordonarea dezvoltarii in domeniu si reprezentarea Guvernului in programele de cooperare internationala.