x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Negociatorul "vanat"

Negociatorul "vanat"

19 Apr 2005   •   00:00

A trecut o saptamana de cand presedintele Traian Basescu ne-a asigurat ca autoritatile au intrat in legatura cu rapitorii celor trei ziaristi romani ostatici la Bagdad si ca, in urma contactelor cu rapitorii, s-a aflat ca ziaristii sunt in viata si tratati - daca se poate spune asa - omeneste.

  • de MARINA CONSTANTINOIU
  • ENIGMATIC. Dr. Yassin, proaspat revenit de la Bagdad, nu impartaseste presei detalii despre mersul negocierilor pentru eliberarea ziaristilor
    Unul dintre negociatorii Bucurestiului in criza ostaticilor din Irak, sirianul Mohamad Yassin, vicepresedinte al Uniunii Arabilor din Romania, a revenit in tara. Fara cei trei ziaristi romani rapiti la Bagdad la 28 martie, dar cu informatii despre mersul negocierilor, pe care i le-a impartasit consilierului prezidential Claudiu Saftoiu.

    CU MANDAT. Yassin, cetatean sirian, aflat de 20 de ani in Romania, s-a prezentat el insusi ca fiind negociatorul trimis de autoritatile romane la Bagdad. El a declarat, in seara zilei de 30 martie, pentru un post de televiziune, ca mandatul sau are gir "la cel mai inalt nivel". Informatia privind trimiterea sa sau a unei echipe de negociatori la Bagdad nu a fost confirmata oficial niciodata, in schimb presedintele Traian Basescu a declarat, miercurea trecuta, ca autoritatile "au reusit sa intre in legatura cu rapitorii jurnalistilor romani la trei zile de la rapire", ceea ce ar coincide cu declaratiile lui Yassin privind prezenta sa la Bagdad chiar in acea perioada.

    DISCRET. Mohamad Yassin a refuzat orice dialog cu presa. In schimb, a fost prezent luni la Clubul Diplomatic din Bucuresti, unde Ambasada Siriei a organizat o receptie de Ziua Nationala. Unde, desi se ferea de orice contact cu ziaristii, a purtat un indelungat dialog, in soapta, cu Claudiu Saftoiu. Si unde a fost insotit si de sotia sa, care nu i-a stat alaturi. La receptie au participat multi invitati, atat diplomati, reprezentanti ai comunitatii siriene si arabe din Romania - printre care si unul dintre cei mai controversati oameni de afaceri sirieni de la noi, Zaher Iskandarani - in numar mai mare fata de anii precedenti. Explicatia e simpla: comunitatea siriana, din randul careia s-au remarcat mai multe nume in legatura cu rapirea ziaristilor, este in centrul atentiei si in sensul pozitiv, si in cel negativ. Daca un Omar Hayssam (si el sirian) se afla in arest si afacerile sale sunt luate la puricat, iata ca de numele lui Yassin se leaga sperante privind eliberarea ziaristilor. Potrivit unor surse neoficiale, citate luni de Pro TV, negocierile se poarta prin intermediari, de aceea lucrurile inainteaza greoi.

    CONTESTATIA LUI HAYSSAM, ANALIZATA AZI
    Curtea de Apel Bucuresti va lua in discutie azi contestatia lui Omar Hayssam fata de masura arestarii sale in al doilea dosar, referitor la spalarea unor sume de bani prin grupul de firme Manhattan. Potrivit Mediafax, saptamana trecuta, procurorii instantei supreme au cerut Tribunalului Bucuresti emiterea unor mandate de arestare preventiva pe numele lui Hayssam, fratelui sau Mohamad (in lipsa) si ale lui Emile Raja El Assal, Gheorghe Iosif si Mihai Nasture, solicitare ce a fost admisa. Dar aparatorii celor cinci au facut recurs la Curtea de Apel, iar demersul lor se va judeca azi. Instanta urmeaza sa stabileasca daca masura arestarii preventive a invinuitilor este legala. Cei cinci sunt urmariti penal de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, in dosarul 276/D/P/ 2005, pentru bancruta frauduloasa, crima organizata si spalare de bani.

    GEOANA VERSUS VACAROIU
    Fostul ministru de Externe Mircea Geoana a respins ieri declaratiile presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, referitoare la existenta unui contract al MAE cu firma lui Omar Hayssam, care a colaborat si cu Senatul. "S-a spus aici ca Senatul a dat banii pe mana firmelor lui Hayssam. Complet fals! Societatile s-au prezentat la concurs, a fost o licitatie, un concurs de oferte, s-a ales oferta cea mai avantajoasa. Aceeasi firma care a castigat la Senat a castigat si la Ministerul Afacerilor Externe, la Ministerul Finantelor si chiar la Primaria Capitalei, dupa cate am vazut aseara la televizor", spusese Vacaroiu, luni.

    BASESCU, LA PARCHETUL GENERAL
    Presedintele Basescu a avut ieri-seara o intalnire informala cu procurorii Directiei de investigare a infractiunilor de criminalitate organizata si terorism, de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, directie condusa de Gheorghe Muscalu, potrivit Mediafax. Conform unor surse judiciare citate de Mediafax, la intalnire s-au purtat si discutii legate de situatia jurnalistilor rapiti in Irak. Ea a avut loc la cateva ore dupa ce procurorul general al Romaniei fusese la Palatul Cotroceni. Sursa citata a precizat ca intalnirea a avut loc la sediul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Biroul de presa al Ministerului Public a comunicat doar ca Basescu le-a cerut procurorilor "fermitate in aplicarea legii". Pe de alta parte, astazi, Curtea de Apel Bucuresti va lua in discutie contestatia omului de afaceri siriano-roman Omar Hayssam fata de masura arestarii sale in al doilea dosar, referitor la spalarea unor sume de bani.

    MISTERUL A FOST SPULBERAT
    Dupa zile in sir de ceata pe tema identitatii unuia dintre membrii delegatiei care s-a deplasat la Asociatia Clericilor Musulmani din Bagdad, Ministerul de Externe a venit, in fine, cu lamuriri. Alaturi de ambasadorul roman la Bagdad, Mihai Stuparu, apare si Octavian Harseu, consilier diplomatic la ambasada, precizeaza MAE, cu referire la personajul misterios care apare intr-o inregistrare video difuzata de Reuters, la incheierea intrevederilor de la Bagdad. Potrivit unui comunicat al MAE, Harseu este diplomat de cariera, specialist in problematica Orientului Mijlociu, cunoscator al limbii arabe.
    ×
    Subiecte în articol: observator hayssam bagdad