x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Notarii cer amânarea introducerii certificatului energetic

Notarii cer amânarea introducerii certificatului energetic

11 Dec 2009   •   00:00

Uniunea Naţională a Notarilor solicită amânarea termenului de aplicare a legii care impune existenţa de la 1 ianuarie a certificatului energetic la vânzarea, achiziţia sau închirierea de locuinţe, considerând că prevederea va majora preţul caselor vechi cu 5-10% şi va bloca tranzacţiile.



Potrivit articolului 23 al Legii 372/2005, de la 1 ianuarie 2010, la încheierea oricărui contract de vânzare - cumpărare sau închiriere pentru clădirile de locuit familiale şi apartamentele din blocurile de locuinţe va fi obligatorie prezentarea certificatului de performanţă energetică al clădirii.

Astfel, birourile notariale nu vor mai putea întocmi astfel de documentaţii în absenţa certificatelor eliberate de auditorii specializaţi, certificaţi de către Ministerul Dezvoltării. Notarii consideră că, în plină criză imobiliară, această prevedere riscă să "arunce în aer" şi puţinele tranzacţii care se mai perfectează în prezent, informează Mediafax.

"Chestiunea ridică două probleme: prima este că o astfel de reglementare va ridica preţul locuinţelor vechi cu cel puţin 5-10% - prin costurile suplimentare pe care le implică protecţia şi certificarea energetică, a doua problemă ţine de capacitatea redusă a corpului auditorilor energetici de a răspunde solicitărilor, lista acestora este extrem de redusă. Dacă în Capitală sunt 176 de auditori, în Giurgiu sunt doar trei, în Ilfov, Călăraşi şi Ialomiţa câte unul, iar în Teleorman niciunul", se arată într-un comunicat al Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR).

Astfel, dacă pentru blocurile noi această operaţiune de certificare este inclusă, pentru blocurile vechi ea devine "insurmontabilă", cu atât mai mult cu cât reabilitarea termică s-a finalizat la foarte puţine dintre acestea, potrivit sursei citate.

"În concluzie, UNNPR consideră că acestă dispoziţie legală nu trebuie comentată. Poate fi însă comentată oportunitatea şi fezabilitatea, în acest moment, a măsurii. Atâta timp cât numărul auditorilor este sub nivelul necesităţilor, iar pregătirea lor necesită o perioadă mai lungă, se va ajunge la situaţii de blocaj - statistica arată că în birourile notariale din ţară se fac aproximativ 500 de tranzacţii imobiliare pe zi – ceea ce ar necesita tot atâtea certificări de performanţă energetică de către cei mai puţin de 400 de auditori din ţară", se precizează în comunicat.

UNNPR solicită Guvernului şi Parlamentului României analizarea soluţiei de prorogare a termenului de aplicare a prevederilor articolului 23 din Legea 372/2005 până la o dată la care să fie posibilă o corespondenţă între necesităţile pieţei şi capacitatea de a asigura acest tip de servicii de către corpul auditorilor autorizaţi de către Ministerul Dezvoltării.

"Prorogarea se poate face şi prin completarea Legii de aprobare a OUG 18/2009, aflată la Camera Deputaţilor, prin Ordonanţă de Urgenţă, posibilă după investirea unui nou guvern, sau printr-o Ordonanţă simplă în Ianuarie 2010", se mai arată în comunicat.

Notarii susţin că această măsură va fi de natură să evite amplificarea, din motive administrative, a crizei imobiliare, care afectează în egală măsură instituţiile implicate în acest proces şi bugetul de stat.

×
Subiecte în articol: observator