x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator „Noul Guvern român- un raliu periculos” – Der Standard

„Noul Guvern român- un raliu periculos” – Der Standard

de Istvan Deak    |    19 Mai 2012   •   15:30
„Noul Guvern român- un raliu periculos” – Der Standard

Intr-un editorial intitulat 'Noul Guvern roman - un raliu periculos', analistul politic al cotidianul austriac Der Standard, Adelheid Wolfl, este sceptic in privinta redresarii situatiei din tara noastra.

'Romania a ajuns la al treilea Guvern din acest an si se afla deja in campanie electorala. Daca pana acum a fost considerata un exemplu de aplicare a masurilor de austeritate, acum creste lipsa de incredere, si nu doar din partea agentiilor de rating. Noul premier social-democrat vrea sa creasca salariile functionarilor publici la nivelul celor din 2010, cand s-a inceput implementarea programului de austeritate. S-a ajuns la un acord cu FMI in acest sens, insa inca nu este clar de unde vor veni banii', crede analistul.

'Speculatiile privind iesirea Greciei din zona euro creeaza nesiguranta in Romania. Bancile elene asigura aproape un sfert din capitalul bancilor romanesti. Faptul ca Romania se afla in campanie electorala se simte si in retorica premierului campion de raliuri, Victor Ponta. Pentru inceput, i-a indepartat pe reprezentantii politici ai minoritatii maghiare prin opozitia fata de linia in limba maghiara de la UMF Targu-Mures. Inaintea alegerilor locale si parlamentare, el aplica nationalismul si in politica externa a Romaniei. In momentul in care el intervine ca granita dintre Romania si Republica Moldova sa devina doar una simbolica, atunci se alatura fortelor de dreapta care pun sub semnul intrebarii suveranitatea Moldovei. Vorbele sale pot fi interpretate si ca sprijin pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeana, dar si altfel. Nationalismul populist ne aduce aminte de Ungaria. Raliul politic din Romania este insa mult mai periculos avand in vedere spatiul economic extrem de restrans', noteaza Adelheid Wolfl in 'Der Standard'. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×