Tribunalul Bucureşti l-a despăgubit pe bărbatul găsit nevinovat de dublul asasinat de la Braşov cu 2.150.000 de lei
Alexandru Emil Diaconescu, presupusul criminal al farmacistelor din Braşov, achitat de trei instanţe, inclusiv de instanţa supremă, a primit prin decizia Tribunalului Bucureşti despăgubiri de 2.150.000 de lei, informează Mediafax. Decizia nu este însă definitivă.
Magistraţii Tribunalului Bucureşti au admis luni, parţial, o cerere introdusă în urmă cu un an de zile de către apărătorii lui Alexandru Emil Diaconescu, prin care acesta cerea instanţei admiterea acţiunii şi acordarea a 150.000 de lei cu titlu de prejudicii materiale (constând în cheltuieli cu procesul în care a fost achitat). Totodată, Diaconescu a cerut 12.600.000 de lei cu titlu de daune morale, suferite ca urmare a acuzaţiilor grave aduse de anchetatori şi de regimul de detenţie (ţinut în arest din decembrie 2004 până în octombrie 2005, după care a avut interdicţia de a părăsi Braşovul până la data de 7 februarie 2007). El a fost acuzat, inculpat, arestat şi trimis în judecată pentru omor deosebit de grav, tâlhărie şi nerespectarea armelor şi muniţiilor. "Sunt victima unei grave erori judiciare, aşa cum rezultă din Decizia definitivă de achitare a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Din câte cunosc eu, sunt singura persoană din România, care a fost trimisă în judecată, în stare de arest, pentru omor deosebit de grav şi care a fost achitată de toate cele trei instanţe (fond, apel şi recurs-n.r.)", se arată în acţiunea lui Diaconescu, citată de Mediafax.
La daune materiale, Diaconescu a calculat nu doar onorariul avocaţilor pe tot parcursul procesului, dar şi cheltuielile privind expertizele judiciare, cheltuielile reprezentând chiria plătită în municipiul Braşov, în perioada în care avea interdicţie de a părăsi localitatea; cheltuielile cu chiria din municipiul Bucureşti, pentru că mama sa a fost nevoită să vândă imobilul în care locuia în acel moment, pentru a face faţă cheltuielilor procesului penal; cheltuielile de transport, ocazionate de prezenţa sa la fiecare termen de judecată; contravaloarea pachetelor cu alimente şi alte produse cumpărate din banii săi sau împrumutaţi în numele său, primite în perioada arestului preventiv; contravaloarea salariului pe care îl putea primi dacă nu era arestat preventiv; pierderile materiale indirecte ca urmare a arestării sale sau a celorlalte măsuri preventive ce au fost luate asupra sa; cheltuieli cu tratament medical ca urmare a bolilor începute sau luate în perioada detenţiei din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Codlea, precum râie sau păduchi; împrumuturile contractate pentru susţinerea familiei sau beneficiul nerealizat ca urmare a faptului că nimeni nu-l angaja.
"Cu privire la daunele morale, solicit a fi acordate în primul rând pentru privarea de libertate în mod nelegal şi suferinţelor, a umilinţelor îndurate şi încercate în perioada arestului preventiv, atât la arestul IPJ Braşov, cât şi în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Codlea", arată Diaconescu în cererea depusă la instanţă.
"Cazul meu a fost prezentat la ore de maximă audienţă şi s-au scris sute, poate mii de articole, în care eram tratat cu apelativul «criminalul»", a mai arătat Diaconescu, precizând că "suferinţe au fost produse şi prin desfăşurarea urmăririi penale, interogatorii prelungite la poliţie, percheziţii domiciliare violente, stres prelungit şi prin nerespectarea prezumţiei de nevinovăţie".
"Am fost terorizat psihic în cursul anchetei, de un temut anchetator, care acum s-a pensionat, binecunoscut în oraşul de la poalele Tâmpei. Suferinţele mi-au fost produse şi ca urmare a neîncrederii cu care sunt privit de vecini şi de cunoscuţi. Mi-a fost afectată imaginea mea în societate, dar şi respectul de sine, chiar şi în prezent, cazul meu fiind prezentat într-o lumină negativă. Din cauza arestării mele, am suferit ca urmare a îndepărtării din familie, fiind lipsit de afecţiunea celor dragi mie. Logodnica mea din acea perioadă, Ana Maria Aron, m-a părăsit, adăugându-se o nouă suferinţă celei cauzate de arestarea nelegală. Am avut tentative de sinucidere, în momentul în care credeam că nu se va mai termina coşmarul arestării mele. Au existat încercări de intimidare a martorilor mei, prin acuzarea acestora de mărturie mincinoasă", se mai arată în cererea lui Diaconescu.
Instanţa i-a acordat daunele materiale în integralitate, dar ca daune morale i-a acordat doar suma de două milioane de lei.
Prin decizia de achitare a lui Alexandru Diaconescu, cel care a fost principalul suspect al dublei crime comise în decembrie 2004 într-o farmacie din Braşov, pronunţată de instanţa supremă la 25 noiembrie 2008, magistraţii confirmă sentinţele date de instanţa de fond şi de cea de apel. În motivare, judecătorii de la instanţa supremă au reţinut că anchetatorii au dat prea mult "credit" mărturiilor colegului de celulă al lui Diaconescu, Dumitru Mareş, în baza declaraţiilor lui fiind întocmit portretul-robot al suspectului. Totodată, declaraţiile acestuia au fost catalogate ca nesincere, necoroborându-se decât parţial cu alte probe din dosar, instanţa reţinând că declaraţiile lui conţin numeroase inadvertenţe şi reveniri. Instanţa a mai reţinut că mediatizarea excesivă cazului a deformat amintirile martorilor şi că anchetatorii au greşit neluând în calcul şi alte ipoteze. Nici testul ADN nici expertizele balistice nu au fost considerate de instanţă să certifice vinovaţia lui Diaconescu.
Citește pe Antena3.ro