x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

13 Feb 2007   •   00:00
13:53 - NUNTA DE AUR
ISACCEA. Prefectul de Tulcea Chirica Lefter va solicita Curtii de Conturi efectuarea unui control la Primaria orasului Isaccea. (Rompres)
TARGU-JIU. Peste 70 de cupluri au fost serbate ieri de Primarie, intrucat in 2007 implinesc 50 de ani de casnicie.
13:58 - PROTEST AMANAT
NEGOCIERI. Sindicalistii din energie au amanat protestele pana la sfarsitul lunii februarie, in urma unui protocol semnat ieri cu reprezentantii MEC prin care s-a stabilit un calendar de rezolvare a revendicarilor privind cresterile salariale si dotarea societatilor din domeniu.
HUNEDOARA. Procurorii de la Parchetul Tribunalului Hunedoara au facut recurs la decizia de vineri a judecatorilor de la Tribunalul Hunedoara, care au respins propunerea de arestare preventiva in cazul a cinci dintre inculpatii in dosarul cautatorilor de comori.

CAZUL ROMPETROL - Interceptarile SRI, rele pentru afaceri
Tribunalul Bucuresti a audiat ieri, in procesul prin care Dinu Patriciu cere daune de un milion de dolari Serviciului Roman de Informatii, un director din cadrul Rompetrol. Dan Rosu a sustinut ca informatiile privind interceptarile telefonice au creat o adevarata psihoza in Rompetrol. "Toata lumea evita telefonul pentru a rezolva problemele de serviciu. Dinu Patriciu venea din ce in ce mai rar la birou, deoarece era nevoit sa se deplaseze pentru a discuta direct cu parteneri de afaceri straini", a sustinut directorul.

EPIDEMIE - Prefectura Valcea, partial gripata
Cea mai mare parte a angajatilor Prefecturii Valcea s-a imbolnavit de gripa si de viroze respiratorii. In ultimele saptamani, numai la Serviciul Juridic s-au imbolnavit sapte din cei 11 functionari publici. Potrivit prefectului Anuta Handolescu (foto), singurii care au scapat au fost cei care s-au vaccinat in luna decembrie a anului trecut. Printre acestia se numara prefectul si seful de cabinet al acestuia. (Octavian Herta)

DECIZIE - Ancheta interna la televiziunea publica
Consiliul de Administratie al TVR a decis ieri, dupa o dezbatere despre rezilierea contractului pentru drepturile de difuzare a meciurilor din Liga I, urgentarea anchetei interne, solicitand o informare despre actiunile TVR in instanta. S-au analizat implicatiile rezilierii contractului pentru drepturile de difuzare a meciurilor din Liga I pentru returul sezonului 2006-2007 si sezonul 2007-2008 dintre TVR si Telesport. Postul Telesport, ce detine drepturile exclusive de televizare a meciurilor din Liga I, a reziliat contractul pentru cedarea drepturilor de difuzare a optiunilor 1 si 4 din Liga I, dupa ce responsabilii cu efectuarea platilor din cadrul Directiei Economice a TVR au omis sa emita ordinele de plata pana la 10 ianuarie. Conducerea TVR a decis cercetarea disciplinara prealabila pentru sanctionarea vinovatilor. (R.P.)

PETROM - Pensionarii se judeca cu Guvernul
Liga Pensionarilor Petrolisti din Romania a dat in judecata ieri Guvernul pentru ca pensionarii Petrom nu au dreptul sa achizitioneze actiuni la aceasta companie din cele 8% alocate salariatilor, conform articolului 9 din OG 55/2003, aprobata prin lege de Parlament. Liga considera ca este o nedreptate, in prezent numarul pensionarilor care ar putea beneficia de acest drept fiind de sub 15.000. "Aceeasi situatie s-a inregistrat si la BCR, insa acolo situatia s-a rezolvat", sustin avocatii.

PROBLEME - Panica maxima in Gara Buzau
Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Buzau a intrat ieri-dimineata in alerta maxima, dupa ce la un vagon-cisterna cu 38 de tone de bioxid de carbon lichid, oprit in Gara Buzau, a fost depistata o scurgere. Specialistii ISU au evacuat vagonul intr-o zona putin populata. (Mihai Bunaziua)

ALARMA FALSA - Alerta cu bomba la 112
Un apel telefonic alarmant a pus pe jar ieri-seara Politia si pe angajatii de la sediul centrului de apeluri speciale 112. In jurul orei 20:00, o voce apartinand, dupa primele evaluari, unui barbat tanar a anuntat existenta in sediu a unui colet cu bomba. O echipa de pirotehnisti a sosit de urgenta la fata locului. Dupa prima etapa a verificarilor care au durat aproape doua ore, specialistii au decis ca nu se impune evacuarea centrului, alerta dovedindu-se falsa. (R.B.)

MUZEUL SATULUI / Maramures - Tara Veche
Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti", impreuna cu Editura Ad Libri, organizeaza joi, 15 februarie, evenimentul cultural sub genericul Maramures. In cadrul acestuia vor fi prezentate trei albume lansate de Editura Ad Libri in 2006: Maramures - Tara Veche, Maramures - Tara Lemnului si Maramures - ghid turistic. Prezentarea va fi insotita de o expozitie de fotografie pe aceeasi tema a artistilor Florin Andreescu si Dan Dinescu. (A.A.)

CRUCEA - Conflict spontan la mina de uraniu
Circa 100 de mineri de la Exploatarea de uraniu de la Crucea au refuzat ieri sa intre la munca in schimbul de dimineata, declansand o actiune de protest spontana. Ei sunt nemultumiti ca au primit salarii diminuate pe luna ianuarie ca urmare a nerealizarii productiei. Luna trecuta, productia a fost realizata doar in proportie de 59%. (Nicu Amuraritei)

ZARNESTI - Primar PD, audiat la DNA
Serviciul Teritorial Anticoruptie Brasov il va audia astazi pe primarul democrat al orasului Zarnesti, Gheorghe Lupu, pentru fraudarea unor licitatii de exploatare a padurilor in favoarea firmei Lantomy Serv SRL. Procurorii DNA au indicii ca primarul Zarnestiului ar fi trucat licitatiile la sesizarea lui Gheorghe Ittu, transmisa de DNA Bucuresti spre rezolvare la Brasov. Surse din interiorul DNA afirma ca exista indicii serioase pentru arestarea preventiva a primarului pedist in cursul zilei de astazi. (Libiu Mateescu)

SUCEAVA - Judecatori trimisi la cursuri de engleza
In 2007, la nivel de Curte si apoi in celelalte instante, judecatorii vor urma cursuri de engleza pentru specializarea judiciara, a anuntat presedintele Curtii de Apel Suceava, Cezar Hincu. El spune ca este obligatorie cunoasterea limbii engleze si acest lucru este de utilitate actuala, pentru ca nici macar jumatate din legislatia si normativele comunitare nu este tradusa. Cursurile se fac la Suceava, timp de sase luni, cu profesori de la Iasi. Intr-o prima faza, acestea vor fi urmate de cei 33 de judecatori. (Nicu Amuraritei)

PRIMARII - TULCEA / Angajatii ar putea ramane fara salarii
Mai multi angajati ai unor primarii din judetul Tulcea risca sa ramana fara salarii, din cauza ca autoritatile locale nu au aprobat bugetele de venituri si cheltuieli pentru anul in curs, transmite Rompres. "Noi am aprobat bugetul pe 2007 in urma cu doua saptamani, iar primarii ar fi putut pana acum sa fi aprobat la randul lor bugetele pe anul in curs", a declarat directorul Zaharia Fatu din cadrul Consiliului Judetean Tulcea.

CRITICI - Fondul scolii, considerat ilegal
Presedintele Comisiei de Invatamant din Camera Deputatilor, deputatul PRM Olguta Vasilescu (foto), indeamna parintii sa dea in judecata directorii scolilor unde se percep taxe ilegale. "Nu exista nici un temei legal pentru achitarea unor asemenea taxe, gen fondul clasei, fondul scolii, fondul comitetului de parinti, fonduri pentru catalog si coperta catalogului", sustine Olguta Vasilescu. In replica, ministrul Educatiei sustine ca va atentiona directorii scolilor sa nu se implice in adunarea diverselor fonduri in clase. (Laura Toma)

SPITAL BRAILA - Un pacient s-a aruncat de la etaj
Un pacient a murit, dupa ce in noaptea de duminica spre luni s-a aruncat de la etajul trei al Spitalului Judetean de Urgenta Braila. Pacientul Petrus G., 54 de ani, se afla singur intr-o rezerva a sectiei de reanimare, iar la miezul noptii de duminica s-a dus pana la fereastra salonului si s-a aruncat. Barbatul suferea de o infectie urologica foarte puternica si fusese internat la 7 februarie.

MEHEDINTI - Vanatoarea de rate, numai cu veterinari
Asociatia Judeteana pentru Vanatoare si Pescuit Sportiv (AJVPS) Mehedinti a dispus ieri ca vanatoarea de rate la pasaj sa se organizeze numai in prezenta medicilor veterinari. Masura a fost impusa atat de aparitia gripei aviare in Ungaria, cat si de necesitatea gestionarii in conditii de securitate a eventualelor cazuri de contaminare cu virusul H5N1 a acestei specii de pasari. Medicii veterinari au obligatia sa participe la partidele de vanatoare pana la 28 februarie, cand se va incheia sezonul, si sa recolteze probe pentru laborator de la fiecare rata impuscata.

CONSTANTA - Cozi pentru alimente gratuite
Mii de pensionari s-au inghesuit ieri in pietele din oras de teama ca nu vor primi unul dintre cele 50.000 de pachete cu ajutoare alimentare pregatite de Primaria Constanta inainte de Lasata secului. Autoritatile spun ca oamenii isi pot ridica pachetele in fiecare zi pana la sfarsitul saptamanii si ca nu ar trebui sa se inghesuie in prima zi.

ALBA - Copii abandonati intr-o mizerie crunta
Sase copii au fost gasiti de politistii din Garbova abandonati intr-o incapere fara caldura din satul Carpinis. Micutii, cu varste intre 3 si 10 ani, fusesera lasati de mama lor in conditii mizere, fara hrana si fara imbracaminte. Mama, Adriana B., de 31 ani, a plecat de la domiciliu la data de 7 februarie. Tatal copiilor lucreaza ca ingrijitor de oi intr-o alta localitate. Cei sase au fost internati intr-un centru de plasament. Parintii vor fi acuzati de "abandon de familie" si "rele tratamente aplicate minorului". (Lucian Dobrater)

PROBLEME - Alerta maxima in Gara Buzau
Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Buzau a intrat ieri-dimineata in alerta maxima, dupa ce la un vagon-cisterna cu 38 de tone de bioxid de carbon lichid, oprit in Gara Buzau, a fost depistata o scurgere. Specialistii ISU au evacuat vagonul intr-o zona mai putin populata. (Mihai Bunaziua)

CARAS-SEVERIN - Nume nou pentru orasul Otelul Rosu
Orasul Otelul Rosu din judetul Caras-Severin se va numi Ohaba-Ferdinand, dupa ce propunerea legislativa in acest sens a fost adoptata tacit. Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu, a constatat ieri in plen ca s-a depasit termenul constitutional de dezbatere si vot, care era 10 februarie. Proiectul de lege a fost initiat de patru deputati ai PD, care au aratat ca au si acordul Consiliului Local Otelul Rosu pentru aceasta modificare de nume. (V. Popovici)


INUNDATII. Incalzirea vremii, coroborata cu topirea zapezilor, dar si cu ploile abundente, a creat ieri probleme in judetele Maramures, Bistrita-Nasaud si Hunedoara. Au fost inundate gospodarii si terenuri agricole. De asemenea, mai multe paraie si rauri si-au marit debitele, zeci de gospodarii au ramas fara apa potabila si gaz metan, si numeroase drumuri judetene au fost blocate. (Vasile Dale, Monalise Hihn)
×
Subiecte în articol: observator intr-o