x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Octavian Jurma previziuni SUMBRE despre VALUL 4 CORONAVIRUS

Octavian Jurma previziuni SUMBRE despre VALUL 4 CORONAVIRUS

09 Aug 2021   •   10:55
Octavian Jurma previziuni SUMBRE despre VALUL 4 CORONAVIRUS
Sursa foto: Sursa: Facebook

Cercetatorul Octavian Jurma și-a exprimat îngrijorarea în ceea ce privește noul val al pandemiei și riscul pe care îl prezintă varianta Delta a Sars-Cov-2. In opinia lui, numărul cazurilor zilnice ar putea ajunge la 5.000 în octombrie. In plus el face un apel la autorități să intensifice eforturile pentru vaccinarea populației și să ia măsuri pentru protecția copiilor în școli.

Ceea ce ne ingrijoreaza insa in valul 4-Delta nu sunt atat infectarile (care pot afecta si pe cei vaccinati), ci spitalizarile si decesele care provin mai ales din randul celor nevaccinati.

Aceste valuri urmeaza valul primar de infectari la 1-3 saptamani. La noi cazurile noi sunt mai ales cazurile clinice (internarile reprezinta peste 20% din cazurile diagnosticate in ultimele 14 zile) si le detectam cu aproape 2 saptamani intarziere.

Din pacate avem confirmarea ca ne aflam in scenariul pesimist al unui val 4 la fel de grav ca valul 3,” scrie Jurma pe Facebook.

Cel mult mai putem spera acum ca va fi la fel de rau ca in valul 3 dar nici in privinta asta nu avem garantii

„Toti indicatorii secundari ai pandemiei par sa aiba o rata de dublare in jurul a 2 saptamani la fel ca rata de infectare.

Numarul mediu zilnic de internari in spital a crescut de la 272 la 496, cel al internarilor la ATI de la 36 la 69, iar cel al deceselor de la 2 la 4.

-----------------------

Stiu ca este un adevar deranjant in aceasta parada a relaxarii, dar datele din ultimele 3 saptamani demonstreaza ca nu mai avem nici un motiv sa credem ca la noi va fi la fel de bine ca la britanici.

Cel mult mai putem spera acum ca va fi la fel de rau ca in valul 3 dar nici in privinta asta nu avem garantii. Cu alte cuvinte vom plati un pret aspru pentru indolenta fata de campania de vaccinare, noi in vieti iar politicienii in voturi.

Trag acest ultim semnal de alarma in speranta ca autoritatile vor incepe sa ia in serios tulpina Delta in ceasul al 13-lea. Inca este posibil sa mai protejam macar intarea in scoala prin filtre macar la fel de sigure ca cele necesare pentru intrarea la concerte si festivaluri. Inca mai e posibil sa stam de vorba cu cei vulnerabili. Inca mai putem vaccina pe cei vaccinati patial sau cu vaccinuri mai putin eficiente.

Ma intristeaza foarte mult faptul ca multi dintre cei care refuza colacul de salvare numit vaccin, sunt exact cei cu riscul cel mai mare sa se inece in urmatorul val si nu vorbesc aici doar de varstnici. Inca nu e prea tarziu sa te vaccinezi si sa iti vaccinezii copiii pentru a dobandi o imunitate optima inainte de deschiderea scolilor.

===========

In privinta scolilor este important ca parintii sa faca presiuni in continuare pentru ca siguranta copiilor sa fie luata in serios de data asta. Orice argument legat de importanta prezentei fizice in scoala e valid si nu face decat sa intareasca obligativitatea masurilor de protectie nu sa justifice absenta lor.

Avem deja prea multi orfani dupa valurie 2 si 3 ca sa ne mai prefacem ca siguranta epidemica nu conteaza in clase sau la locul de munca.

De asemenea cred ca este momentul ca din aceasta saptamana sa revenim la masurile de protectie non-farmaceutica prin care am reusit sa navigam nevatamati si valurile precedente (masca, igiena, distantare). La aceste masuri putem aduga si criteriul vaccinarii pentru a participa la anumite evenimente sociale avand in vedere ca Delta este atat de infectios incat poate face chiar si din cei vaccinati o sursa de infectare pentru cateva zile”, mai punctează cercetătorul din Timișoara.

 

Octavian Jurma sustine că este momentul ca din această săptămână "să revenim la măsurile de protecție non-farmaceutică prin care am reușit să navigăm nevătămați și valurile precedente (mască, igienă, distanțare). La aceste masuri putem adăuga și criteriul vaccinării pentru a participa la anumite evenimente sociale, având în vedere ca tulpina Delta este atat de infecțioasă încât poate face chiar și din cei vaccinați o sursă de infectare pentru câteva zile."

×
Subiecte în articol: Octavian Jurma