Potrivit observatornews.ro, controalele au început ieri în pieţele din Capitală şi vor continua toată vara. Dintr-o piaţă din Capitală au fost luaţi 10 pepeni galbeni şi 10 pepeni verzi pentru a fi analizaţi în laborator. Fiecare fruct va fi testat pentru aproximativ 370 de substanţe.
Producătorii recunosc că apelează la pesticide
În faţa inspectorilor, unii vânzători au admis - chimicalele sunt des folosite. Mulţi fermieri depăşesc, însă, limita maximă admisă, ca să îşi mărească producţia şi profitul.
"Fără pesticide nu se face nimic. Ideea este doar să folosim pesticidele care trebuie. În standardul normal", ne explică un vânzător.
Cumpărătorii sunt conştienţi că merg la noroc - mulţi se tem că fructele sunt pline de chimicale. Depăşirea limitei de pesticide poate provoca ameteţeli, dureri abdominale, inclusiv pierderea cunoştinţei.
Ce s-a aflat în urma controalelor
Autoritatea Fitosanitară a început în luna mai să controleze nivelul de pesticide din fructele de sezon, "Avem 17 probe descoperite neconforme, la mărar, pătrunjel, salată, tomate, căpşuni, au fost variate", spune Aurelia Surde, şef de laborator.
Pentru că au găsit fructe contaminate cu pesticide, inspectorii continuă verificările. Rezultate vor veni peste o săptămână. Producătorii cu nereguli vor fi amendaţi cu cel mult 7.000 de lei.