x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oprescu a făcut împărţeala

Oprescu a făcut împărţeala

de Monica Andrei Capatos    |    08 Iul 2008   •   00:00
Oprescu a făcut împărţeala
Sursa foto: Lucian Tudose/

PRIMĂRIA BUCUREŞTI ● Negocieri scurte, atribuţii noi
Viceprimarii generali ai Capitalei şi-au primit ieri atribuţiile de la primarul Sorin Oprescu. Cele mai importante servicii au rămas în subordinea edilului-şef, printre acestea numărîndu-se şi Administraţia Pacurilor şi a Lacurilor, al cărui şef era Virgil Cîrstea, "regele parcurilor" şi retrocedarea imobilelor revendicate prin Legea 10/2001.



PRIMĂRIA BUCUREŞTI ● Negocieri scurte, atribuţii noi
Viceprimarii generali ai Capitalei şi-au primit ieri atribuţiile de la primarul Sorin Oprescu. Cele mai importante servicii au rămas în subordinea edilului-şef, printre acestea numărîndu-se şi Administraţia Pacurilor şi a Lacurilor, al cărui şef era Virgil Cîrstea, "regele parcurilor" şi retrocedarea imobilelor revendicate prin Legea 10/2001.

O întîlnire de zece minute ieri la primele ore ale dimineţii. Atît a durat "negocierea" dintre primarul general, Sorin Oprescu, şi cei doi viceprimari, Răzvan Murgeanu şi Robert Ionescu. Edilul-şef le-a spus "pe repede înainte" serviciile de care se vor ocupa, puţine la număr, majoritatea rămînînd în subordinea lui. Astfel, Răzvan Murgeanu (PD-L) va coordona direcţiile: relaţii internaţionale, integrare europeană, protecţie civilă şi apărare, coordonare şi reglementare infrastructură şi utilităţi publice, RADET, Agenţia Municipală pentru Eficientizare şi Reglementare în domeniul Energiei (AMEREB), transporturi, drumuri şi siguranţa circulaţiei. Murgeanu nu se va mai ocupa de Administraţia Lacurilor şi Parcurilor, un domeniu controversat, despre care Jurnalul Naţional a publicat o serie de anchete al căror subiect era şeful Virgil Cîrstea, denumit "regele parcurilor". De asemenea, el nu o mai avea în subordine nici pe deja celebra Cristina Pîrvulescu, director executiv la Direcţia Managementul Creditelor Externe, cea care şi-a trecut în declaraţia de avere o "donaţie" de 100.000 de euro de la o anumită doamnă Annemary Enescu, administratorul fostei Expo Flora din Parcul Herăstrău, spaţiu care fusese transformat într-o cafenea de fiţe. Campania Jurnalului Naţional a reuşit s-o readucă la destinaţia iniţială de expoziţie florală.
La capitolul noutăţi, viceprimarul PD-L va răspunde de transporturi, drumuri şi siguranţa circulaţiei, departament coordonat de Gheorghe Udrişte.

PLANTE ŞI ZOO. În ceea ce-l priveşte pe cel de-al doilea viceprimar al Capitalei, Robert Ionescu (PNG-CD), lucrurile sînt mai simple. Avînd în vedere că nu prea are experienţă în domeniul administrativ, fiind la bază avocat, subalternul lui Gigi Becali a primit de la primarul Oprescu următoarele direcţii: învăţămînt, cultură, incluzînd administrarea teatrelor, dezvoltare-turism, protecţia mediului, administrarea Grădinii Zoologice şi a Centrului de Protecţie a Plantelor. Interesant este că Ionescu n-a primit coordonarea comisiei de aplicare a Legii 10/2001, privind retrocedarea caselor naţionalizate, aşa cum avea Ludovic Orban, pe locul căruia a venit. Nu de alta, dar aşa cum am arătat şi noi, n-ar fi fost tocmai bine ca adjunctul lui Becali să se fi ocupat de imobilele naţionalizate, majoritatea plasate în centrul Capitalei. Din împărţeala explicată mai sus reiese faptul că Oprescu a procedat la fel ca şi Traian Băsescu pe vremea cînd era primar general. El şi-a păstrat toate departamente importante: direcţia de control, juridic, economic, credite externe, patrimoniu, cadastru, investiţii, RATB, ASA şi Lacuri şi Parcuri.

DISCUŢII. Tot ieri, Oprescu s-a întîlnit şi cu primarii de sector, excepţie făcînd Liviu Negoiţă, care a preferat să-şi trimită viceprimarul. Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat că s-a adus în discuţie şi problema Bazei Sportive "Tineretului" şi cea legată de reabilitarea termică şi consolidarea clădirilor. Neculai Onţanu, edilul Sectorului 2, a vorbit cu Sorin Oprescu despre fondurile de reabilitare a şcolilor, cuprinse în programul BEI, şi problema Pasajului Ghica în care a cerut o reanalizare a proiectului şi o schimbare prin supratraversare a Şoselei Colentina. De la întîlnire n-a lipsit nici Marian Vanghelie, care a îngropat secura războiului, cel puţin la suprafaţă, şi l-a invitat pe primar la o plimbare prin sector.

×
Subiecte în articol: observator oprescu