x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oymyakon, orașul de gheață. Cum se trăiește la temperaturi de -71 grade Celsius

Oymyakon, orașul de gheață. Cum se trăiește la temperaturi de -71 grade Celsius

23 Ian 2013   •   08:10
Oymyakon, orașul de gheață. Cum se trăiește la temperaturi de -71 grade Celsius
Sursa foto: Intact Images

Dacă aveați impresia că știți ce înseamnă frigul, locuitorii din Oymyakon, un orasel din Rusia, v-ar putea schimba radical orice perceptie in acest sens. Cu o temperatura medie în luna ianuarie -50 de grade Celsius, oraselul este oficial cea mai rece asezare locuita permanent din lume.

Cea mai scazuta temperatura inregistrata in Oymyakon a fost de minus 71.2 grade Celsius. Aceasta este si cea mai joasă temperatură înregistrată vreodata pentru orice asezare locuita permanent, precum și cea mai scăzută temperatură înregistrată în emisfera nordică.

În Oymyakon trăiesc aproximativ 500 de persoane și a fost, timp de 10 ani (1920-1930), o escală pentru păstorii de reni care își adăpau turmele la izvor termal din oraș. În mod ironic, chiar numele localității, Oymyakon, înseamnă de fapt "apa care nu îngeață niciodată", datorită izvorului cu apă fierbinte din apropiere.

În cele mai multe case din Oymyakon încă ard cărbuni și lemne pentru încălzire, dar locuitorii se bucură și de câteva facilități moderne. Nu crește nimic acolo, iar oamenii mănâncă carne de ren și de cal. Un singur magazin asigură necesitățile orașului, iar localnicii se îndeletnicesc cu creșterea renilor, vânătoarea și pescuitul la copcă.

Medicii spun că motivul pentru care localnicii nu suferă de malnutriție se datorează faptului că laptele animalelor conține o cantitate impresionantă de micronutrienti". Localnicii sunt căliți de vreme și, spre deosebire de alte țări, în cazul în care se produce o furtună de zăpada sau ninge în cantități considerabile, scoala din Oymyakon își suspendă cursurile numai în cazul în care temperaturile scad sub minus 52 grade Celsius.

Satul este situat la o latitudine de 750 de metri deasupra nivelului mării, ceea ce înseamnă că durata unei zile variază de la 3 ore, în decembrie, la 21 de ore în timpul verii.


Puteți vedea mai multe imagini incredibile din Oymyakon, AICI.

×
Subiecte în articol: Oymyakon oras gheaţă Rusia temperaturi scazute