x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pacienţi de la Elias, cu risc de septicemie din cauza săpunului antibacterian. Lichidul, contaminat cu un germen periculos!

Pacienţi de la Elias, cu risc de septicemie din cauza săpunului antibacterian. Lichidul, contaminat cu un germen periculos!

03 Oct 2014   •   08:50
Pacienţi de la Elias, cu risc de septicemie din cauza săpunului antibacterian. Lichidul, contaminat cu un germen periculos!

Un bebeluş şi un bolnav de cancer internaţi la Spitalul Elias s-au infectat, riscând să intre în șoc septic, din cauza unui săpun lichid folosit de personalul unităţii. După mai multe investigații, medicii de la spitalul Elias au constatat că săpunul antibacterian era contaminat cu Serratia Marcescens, un germene patogen rezistent la antibiotic. În cazul unui sistem imunitar slăbit, o asemenea infecție poate duce la septicemie.

„Ne-am întrebat de unde putea să apară infecţia cu Serratia. Fireşte că ne-am dus cu gândul la săpunul dezinfectant, săpun lichid, pe care îl avem în dotare din martie 2014, câşigător la licitaţia pentru materiale de dezinfecţie”, a spus directorul medical de la Spitalul Elias, Dana Safta, potrivit Digi24.

Produsul era folosit de personalul medico-sanitar, inclusiv de cel din sălile de operaţie - chirurgi, asistente de sală, medici anestezişti. Aceştia din urmă sunt obligati, conform indicaţiilor de folosire a săpunului, să îl aplice de două ori pe mâini, înainte să îşi pună mănuşile.

Ministerul Sanatatii a cerut de urgență ca in spitalele din București și din țară să NU mai fie folosit săpunul anti-bacterian Maxil.

×