x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Păgubiţii RCA vor solicita daune propriilor asiguratori, nu la societăţile care i-au asigurat pe cei vinovaţi

Păgubiţii RCA vor solicita daune propriilor asiguratori, nu la societăţile care i-au asigurat pe cei vinovaţi

03 Oct 2012   •   14:18
Păgubiţii RCA vor solicita daune propriilor asiguratori, nu la societăţile care i-au asigurat pe cei vinovaţi
Sursa foto: THIERRY ZOCCOLAN / AFP

Comisia pentru Supravegherea Asigurărilor are în pregătire un proiect de normă prin care să se poată efectua decontarea directă pe RCA. Sistemul poate fi implementat la începutul anului viitor sau, cel mai devreme, la sfârşitul anului 2012.

Vicepreşedintele CSA, Cornel Coca-Constantinescu, a declarat, astăzi, într-o conferinţă de specialitate, că acest sistem este bazat pe aşa-numita concepţie de despăgubire directă prin care deţinătorii de poliţe RCA au posibilitatea ca, în momentul în care au calitatea de păgubit, să se poată adresa direct asigurătorului de la care au contractat asigurarea obligatorie.

"Avem un autovehicul A, cu asigurătorul A, şi un autovehicul B, cu asigurătorul B. În urma coliziunii între cei doi, conducătorul vehiculului A este vinovat. Păgubitul B se poate adresa propriului asigurător de la care a contractat poliţa RCA, iar acesta efectuează plata către respectiva persoană", a explicat Coca-Constantinescu, potrivit Agerpres.

După ce asigurătorul RCA al păgubitului a plătit dauna, problema trebuie să fie rezolvată între asigurătorul păgubitului şi asigurătorul celui vinovat de accident. "Ea se va efectua aşa cum vom preciza în propriile regulamente de funcţionare, pentru că va apărea acea noţiune a casei de compensare, se va produce această compensare în timp real între asigurători, având ca bază de calcul dauna medie", a adăugat vicepreşedintele CSA.

Potrivit acestuia, păgubitul ar putea beneficia de bani în cel mult 60 de zile, în condiţiile în care normele actuale prevăd 90 de zile.

"Eu cred că am putea să le coborâm la 60 de zile prin noul sistem, având în vedere că nu se mai scurtcircuitează această relaţie dintre un asigurat, care are calitatea de păgubit, în relaţiile pe care ar trebui să le aibă direct cu o societate de asigurări pe care nu o cunoaşte şi al cărei client nu este. Pe când, în situaţia pe care care noi o propunem, el va interacţiona direct cu asigurătorul de la care a cumpărat poliţa de asigurare respectivă", a mai spus reprezentantul CSA.

În opinia acestuia, acest sistem va da posibilitatea asigurătorului să-şi fidelizeze proprii clienţi şi să poată utiliza alte tipuri de marketing, astfel încât să poată vinde la pachet asiguraţilor şi asigurări Casco, nu doar RCA. Acest sistem de decontare directă pe RCA, care se foloseşte şi în Italia, ar putea fi implementat cel mai devreme la sfârşitul lunii 2012 sau la începutul anului viitor.

"Noi am făcut o evaluare a tuturor modelelor care funcţionează în Europa şi cred că cel mai apropiat de noi este modelul din Italia, pe care încercăm să-l implementăm şi în România", a precizat Cornel Coca-Constantinescu.

Proiectul care modifică legislaţia secundară a fost deja transmis asociaţiilor de profil, UNSAR şi UNSICAR.

"Urmează să discutăm şi să identificăm soluţia ideală şi tragem un semnal de alarmă spunând că este momentul să facem ceva în această piaţă. Nu putem, să continuăm la fel. Proiectul de lege despre care discutăm are în vedere în special modificarea filosofiei de business, însă el nu va putea intra în vigoare până la momentul la care nu vom consulta şi piaţa şi nu vom discuta cu reprezentanţii asigurătorilor, brokerilor şi ne vom păstra acelaşi deziderat şi interes pentru protecţia asiguraţilor", a încheiat vicepreşedintele CSA.

×