x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Parc în loc de Cathedral Plaza

Parc în loc de Cathedral Plaza

de Daniela Ivan    |    Monica Andrei Capatos    |    06 Iul 2009   •   00:00
Parc în loc de Cathedral Plaza
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

În jur de 100 de persoane au protestat ieri în faţa Catedralei "Sfântul Iosif" din Capitală, faţă de decizia instanţei în cazul construcţiei Cathedral Plaza, cerând autorităţilor să demoleze clădirea şi să amenajeze în locul ei un parc, aşa cum a fost iniţial.




Protestul a fost organizat de Grupul Civic Bucureşti, Fundaţia EcoCivică şi asociaţiile "EcoAssist" şi "Salvaţi Bucureştiul". Organizatorii au spus că vor protesta în fiecare duminică, până când autorităţile vor lua o decizie rezonabilă în cazul construcţiei Cathedral Plaza. Majoritatea participanţilor au fost enoriaşi care au ieşit de la slujbă, dar şi preoţi şi membri ai organizaţiilor neguvernamentale. Aceştia au protestat în linişte în faţa Catedralei "Sfântul Iosif", ţinând în mâini lumânări aprinse. 

De asemenea, la intrarea în catedrală au fost afişate, pe coli A4 aşezate în forma crucii, mesaje precum "Somnul naţiunii naşte monştri", "Puneţi cruce beto­nă­rilor" sau "Căsăpirea zonelor verzi duce la apariţia monstruozităţilor". "Spaţiul res­pectiv a fost parc, nimeni n-avea dreptul să construiască. Protestele vor continua şi duminica viitoare. La miting a venit şi Mihai Stănescu, el mi-a dat un desen ce avea următorul mesaj «data începerii construcţiei 2006, data începerii demolării 2009»", ne-a declarat Nicolae Rădulescu Dobrogea, preşedintele Ecocivica. Doru Braia, reprezentant al Gru­pului Civic Bucureşti, prezent la acţiune a precizat că "având în vedere semnalele primite de la instituţiile abilitate, precum Inspectoratul de Stat în Construcţii sau Ministerul Culturii şi Cultelor, asemenea clădiri periclitează o zonă foarte întinsă. În cazul unui seism de şapte grade, clădirea asta nu cade, dar distruge tot pe o rază de 300 de metri".

MAFIA IMOBILIARĂ
Arhiepiscopia Romano-Catolică ia în calcul căile extraordinare de atac, după ce a pierdut procesul Cathedral Plaza.

Cur­tea de Apel Ploieşti a dat câştig de cauză firmei Millenium Building De­velop­ment care a ridicat un turn de 75 de m, lângă Catedrala Sfântul Iosif, răstur­nând trei ani de decizii date în favoarea bisericii catolice. Reprezentanţii Arhie­pis­copiei consideră că ridicarea colosului din oţel, beton şi sticlă este ilegală, inoportună şi deosebit de periculoasă. De aceea, susţin că nu vor renunţa la ob­ţi­ne­rea anulării autorizaţiei de construcţie şi că vor ajun­ge şi la Curtea Europenă a Drepturilor Omului. De precizat că la 10 noiembrie 2007, plenul Senatului a adoptat un ra­port de activitate al comisiei de anchetă a le­galităţii construirii imobilului, în care cere Guvernului să dispună ur­­gent opri­rea construcţiei. Cu toate as­tea, clădirea este aproape ridicată, iar Gu­vernul a amânat luarea unei decizii aş­tep­tând luarea unei decizii finale în instanţă.

×
Subiecte în articol: observator