În jur de 100 de persoane au protestat ieri în faţa Catedralei "Sfântul Iosif" din Capitală, faţă de decizia instanţei în cazul construcţiei Cathedral Plaza, cerând autorităţilor să demoleze clădirea şi să amenajeze în locul ei un parc, aşa cum a fost iniţial.
Protestul a fost organizat de Grupul Civic Bucureşti, Fundaţia EcoCivică şi asociaţiile "EcoAssist" şi "Salvaţi Bucureştiul". Organizatorii au spus că vor protesta în fiecare duminică, până când autorităţile vor lua o decizie rezonabilă în cazul construcţiei Cathedral Plaza. Majoritatea participanţilor au fost enoriaşi care au ieşit de la slujbă, dar şi preoţi şi membri ai organizaţiilor neguvernamentale. Aceştia au protestat în linişte în faţa Catedralei "Sfântul Iosif", ţinând în mâini lumânări aprinse.
De asemenea, la intrarea în catedrală au fost afişate, pe coli A4 aşezate în forma crucii, mesaje precum "Somnul naţiunii naşte monştri", "Puneţi cruce betonărilor" sau "Căsăpirea zonelor verzi duce la apariţia monstruozităţilor". "Spaţiul respectiv a fost parc, nimeni n-avea dreptul să construiască. Protestele vor continua şi duminica viitoare. La miting a venit şi Mihai Stănescu, el mi-a dat un desen ce avea următorul mesaj «data începerii construcţiei 2006, data începerii demolării 2009»", ne-a declarat Nicolae Rădulescu Dobrogea, preşedintele Ecocivica. Doru Braia, reprezentant al Grupului Civic Bucureşti, prezent la acţiune a precizat că "având în vedere semnalele primite de la instituţiile abilitate, precum Inspectoratul de Stat în Construcţii sau Ministerul Culturii şi Cultelor, asemenea clădiri periclitează o zonă foarte întinsă. În cazul unui seism de şapte grade, clădirea asta nu cade, dar distruge tot pe o rază de 300 de metri".
MAFIA IMOBILIARĂ
Arhiepiscopia Romano-Catolică ia în calcul căile extraordinare de atac, după ce a pierdut procesul Cathedral Plaza.
Curtea de Apel Ploieşti a dat câştig de cauză firmei Millenium Building Development care a ridicat un turn de 75 de m, lângă Catedrala Sfântul Iosif, răsturnând trei ani de decizii date în favoarea bisericii catolice. Reprezentanţii Arhiepiscopiei consideră că ridicarea colosului din oţel, beton şi sticlă este ilegală, inoportună şi deosebit de periculoasă. De aceea, susţin că nu vor renunţa la obţinerea anulării autorizaţiei de construcţie şi că vor ajunge şi la Curtea Europenă a Drepturilor Omului. De precizat că la 10 noiembrie 2007, plenul Senatului a adoptat un raport de activitate al comisiei de anchetă a legalităţii construirii imobilului, în care cere Guvernului să dispună urgent oprirea construcţiei. Cu toate astea, clădirea este aproape ridicată, iar Guvernul a amânat luarea unei decizii aşteptând luarea unei decizii finale în instanţă.
Citește pe Antena3.ro