x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pe urmele bacilului ucigas de la Bagdasar

Pe urmele bacilului ucigas de la Bagdasar

28 Sep 2004   •   00:00

La Spitalul "Bagdasar-Arseni" din Bucuresti, o comisie a Ministerului Sanatatii ancheteaza de unde provine bacilul care a provocat moartea a trei pacienti internati in aceasta unitate.

MAGDA MARINCOVICI

Ancheta epidemiologica a spitalului nu a depistat bacilul. Iar Directia de Sanatate Publica Bucuresti, in urma propriei anchete, a ajuns la concluzia unui focar probabil la acest spital.

EXPLICATII. "Compartimentul de epidemiologie al Spitalului Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni" a declansat o ancheta imediat ce analizele probelor de laborator au iesit pozitiv. Au fost recoltate probe din departamentul de neuroradiologie, din sectiile in care au fost initial internati acesti pacienti si din blocul operator. Nu am gasit nimic", sustine profesor doctor Alexandru Vlad Ciurea, directorul spitalului.

La Spitalul "Bagdasar-Arseni", intre 10 si 31 august au decedat trei din cinci pacienti diagnosticati cu meningita provocata de bacilul piocianic. Dar "pana in prezent nu a fost identificata o sursa clara a microbului (bacil pioceanic), responsabil pentru declansarea bolii", a declarat Alexandru Vlad Ciurea, directorul spitalului. Intre 10-31 august, cei cinci pacienti au fost internati pentru afectiuni ale coloanei vertebrale: hernie de disc, discopatie lombara. Dupa efectuarea unor interventii invazive (punctie lombara, mielografie), in cazul acestor pacienti s-a depistat meningita cu Pseudomonas Aeruginosa (bacil piocianic). Acesti pacienti au fost supusi unei investigatii numite mielografie.

INVESTIGATIE. Referitor la posibilitatea contaminarii in timpul acestei investigatii, seful serviciului radiologie, medicul radiolog Ioana Marcu, a exclus aceasta suspiciune, precizand ca se efectueaza cu seringi de unica folosinta, teoretic fiecare pacient avand flaconul lui cu substanta de contrast. Aceasta investigatie este decontata de casa de asigurari la tariful de aproximativ 1.300.000 de lei. Lunar, la acest spital se efectueaza in medie 100 de asemenea investigatii.

Potrivit directorului Institutului Cantacuzino, profesorul doctor Marian Negut, acest bacil este foarte agresiv, rezistent la antibiotice, este prezent peste tot in mediul inconjurator, in detergenti, chiar in unele solutii folosite la analize si pastrate in frigider la temperaturi de 4 grade Celsius.

Bacilul piocianic da mari batai de cap in foarte multe spitale din lume, nu numai in Romania, mai ales in unitatile spitalicesti de urgenta, unde rulajul pacientilor adusi direct din strada cu diverse probleme de sanatate este foarte mare.

In opinia directorului spitalului, prof. dr. Alexandru Ciurea, o posibila explicatie a acestor contaminari ar fi faptul ca "pacientii sunt persoane care traiau in conditii de igiena precare, aveau sistemul imunitar scazut, majoritatea lucrand in constructii, pe diverse santiere din tara".

PACIENTII. Primul caz este un barbat in varsta de 51 de ani , alcoolic, care a fost internat cu traumatism cranio-cerebral. El a plecat din spital la o zi dupa ce i-a fost efectuata o mielografie. A revenit la spital dupa trei zile, in stare foarte grava, dupa care a murit din cauza meningitei. Al doilea caz este o femeie de 42 de ani, internata si supusa unei mielografii la 12 august. La 17 august a fost operata. Dupa cinci zile a murit, tot de meningita. Al treilea caz este al unui barbat de 31 de ani, caruia i-a fost facuta mielografie. El a murit de meningita, la Spitalul "Victor Babes" din Bucuresti.

Al patrulea pacient (24 de ani) a fost supus unei mielografii la 28 august, a avut o evolutie clinica buna. El a plecat acasa la cerere, dar a revenit pentru ca starea lui s-a agravat, a fost internat la Spitalul "Victor Babes". Starea lui s-a ameliorat si a fost externat. Al cincilea pacient (46 de ani) are meningita stafilococica, provocata de un microb diferit decat in cazul celorlalti patru pacienti.

CERCETARI

"In spital au fost recoltate probe din departamentul de neuroradiologie, pe sectiile unde au fost internati initial pacientii si pentru siguranta din blocul operator. S-au luat probe si din exudatul medicilor care au efectuat investigatii. Pana in prezent nu s-a identificat o sursa clara a germenului patogen" - Alexandru Vlad Ciurea Profesorul doctor, directorul Spitalului Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni"

ANCHETA

Azi, o comisie desemnata de Ministerul Sanatatii (MS) va incepe o ancheta pentru investigarea situatiei inregistrate la Spitalul "Bagdasar-Arseni". Comisia este formata din: dr. Rodica Costinea - director general adjunct MS; prof. dr. Emanoil Ceausu, presedintele Comisiei de Boli Infectioase a MS; dr. Geza Molnar, sef sectie Epidemiologie, Inspectoratul de Sanatate Publica Cluj, presedintele Societatii Romane de Epidemiologie; dr. Anca Israil - sef laborator, presedintele Consiliului Stiintific Institutul Cantacuzino; dr. Florian Popovici, director executiv adjunct - Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti, si dr. Adrian Topor, medic primar neurochirurg la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca.
×
Subiecte în articol: observator