La Spitalul "Bagdasar-Arseni" din Bucuresti, o comisie a Ministerului Sanatatii ancheteaza de unde provine bacilul care a provocat moartea a trei pacienti internati in aceasta unitate.
MAGDA MARINCOVICI
Ancheta epidemiologica a spitalului nu a depistat bacilul. Iar Directia de Sanatate Publica Bucuresti, in urma propriei anchete, a ajuns la concluzia unui focar probabil la acest spital.
EXPLICATII. "Compartimentul de epidemiologie al Spitalului Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni" a declansat o ancheta imediat ce analizele probelor de laborator au iesit pozitiv. Au fost recoltate probe din departamentul de neuroradiologie, din sectiile in care au fost initial internati acesti pacienti si din blocul operator. Nu am gasit nimic", sustine profesor doctor Alexandru Vlad Ciurea, directorul spitalului.
La Spitalul "Bagdasar-Arseni", intre 10 si 31 august au decedat trei din cinci pacienti diagnosticati cu meningita provocata de bacilul piocianic. Dar "pana in prezent nu a fost identificata o sursa clara a microbului (bacil pioceanic), responsabil pentru declansarea bolii", a declarat Alexandru Vlad Ciurea, directorul spitalului. Intre 10-31 august, cei cinci pacienti au fost internati pentru afectiuni ale coloanei vertebrale: hernie de disc, discopatie lombara. Dupa efectuarea unor interventii invazive (punctie lombara, mielografie), in cazul acestor pacienti s-a depistat meningita cu Pseudomonas Aeruginosa (bacil piocianic). Acesti pacienti au fost supusi unei investigatii numite mielografie.
INVESTIGATIE. Referitor la posibilitatea contaminarii in timpul acestei investigatii, seful serviciului radiologie, medicul radiolog Ioana Marcu, a exclus aceasta suspiciune, precizand ca se efectueaza cu seringi de unica folosinta, teoretic fiecare pacient avand flaconul lui cu substanta de contrast. Aceasta investigatie este decontata de casa de asigurari la tariful de aproximativ 1.300.000 de lei. Lunar, la acest spital se efectueaza in medie 100 de asemenea investigatii.
Citește pe Antena3.ro
In opinia directorului spitalului, prof. dr. Alexandru Ciurea, o posibila explicatie a acestor contaminari ar fi faptul ca "pacientii sunt persoane care traiau in conditii de igiena precare, aveau sistemul imunitar scazut, majoritatea lucrand in constructii, pe diverse santiere din tara".
Al patrulea pacient (24 de ani) a fost supus unei mielografii la 28 august, a avut o evolutie clinica buna. El a plecat acasa la cerere, dar a revenit pentru ca starea lui s-a agravat, a fost internat la Spitalul "Victor Babes". Starea lui s-a ameliorat si a fost externat. Al cincilea pacient (46 de ani) are meningita stafilococica, provocata de un microb diferit decat in cazul celorlalti patru pacienti.
CERCETARI
"In spital au fost recoltate probe din departamentul de neuroradiologie, pe sectiile unde au fost internati initial pacientii si pentru siguranta din blocul operator. S-au luat probe si din exudatul medicilor care au efectuat investigatii. Pana in prezent nu s-a identificat o sursa clara a germenului patogen" - Alexandru Vlad Ciurea Profesorul doctor, directorul Spitalului Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni"