x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pedeapsă de corupţie

Pedeapsă de corupţie

de Gabriela Mladin    |    22 Sep 2010   •   00:00
Pedeapsă de corupţie

Secretarul Primăriei oraşului Turceni, Remu Stamatie, a fost condamnat pentru fapte de corupţie, definitiv şi irevocabil, de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Pedeapsa pentru luare de mită de un funcţionar a fost pedepsită "drastic" cu executarea închisorii de trei ani şi jumătate la locul de muncă.



Magistraţii stabilesc şi locul de muncă, acesta fiind un bar din comuna Brăneşti, satul Capul Dealului. Aşa se pedepseşte corupţia în România, executare într-un bar, nu în spatele gratiilor.

Remu Stamatie a fost prins în flagrant de procurori în timp ce primea mită 20.000 de lei din partea unei avocate. Se întâmpla în 2008, când secretarul oraşului Turceni a fost prins chiar în biroul instituţiei, luând mită de la o avocată. Aceasta s-a denunţat procurorilor înainte de a-i da banii funcţionarului, astfel încât anchetatorii l-au prins în flagrant. Secretarul îi solicitase mită avocatei pentru a-i facilita un contract de asistenţă judiciară la Primăria Turceni. Imediat a fost arestat şi pus în libertate după câteva luni.

După aproape doi ani de judecată, pe fond, în apel şi apoi recurs, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie stabilesc, la începutul acestei luni, pedeapsa, printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă de condamnare a funcţionarului. I-au aplicat acestuia trei ani şi jumătate de închisoare pentru luare de mită, dar au hotărât ca pedeapsa să fie ispăşită la locul de muncă. Tot magistraţii stabilesc ca locul de detenţie să fie un bar din Capul Dealului, un sat din Gorj, unde funcţionarul condamnat pentru corupţie va munci pe toată perioada condamnării.

Deşi funcţionar public, procedura prevede ca dacă o firmă, oarecare, şi inculpatul însuşi sunt de acord, în caz de condamnare, să ispăşească pedeapsa la locul de muncă, judecătorii pot dispune o astfel de aplicare a pedepsei.
Aşa s-a întâmplat şi în acest caz, judecătorii stabilind barul din Capul Dealului, ce aparţine firmei Atolac SRL Brăneşti din Capul Dealului ca loc de detenţie pentru funcţionarul corupt. Tot legea prevede că, pe această perioadă, o parte din banii pe care-i merită condamnatul să fie vărsaţi la bugetul statului. Despre societate, Administraţia Financiară din Turceni a comunicat că a fost executată silit pentru un debit cu care figura la taxe şi impozite. În anul 2008, firma a fost amendată şi de Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj cu 1.500 de lei pentru că îşi exploata angajaţii. Societatea a contestat în instanţă amenda, iar judecătorii i-au aplicat, în final, un avertisment.

Funcţionarul corupt, Remu Stamatie, mai este acuzat şi de alte fapte de corupţie. El a fost trimis în judecată în urmă cu două luni de procurorii DNA din Târgu-Jiu într-un dosar ce vizează schimburi ilegale de teren. În această cauză, procurorii au descoperit că persoane importante de la nivelul conducerii judeţului au beneficiat de suprafeţe de teren, prin comiterea mai multor falsuri. Stamatie era secretar al Primăriei Turceni şi a avizat toate titlurile de proprietate, deşi documentaţia era falsă.

×
Subiecte în articol: observator