x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pensionarii cer aplicarea OUG privind cumulul pensie-salariu doar celor cu pensii peste 3.000 de lei

Pensionarii cer aplicarea OUG privind cumulul pensie-salariu doar celor cu pensii peste 3.000 de lei

15 Ian 2009   •   00:00

Pensionarii cer Guvernului aplicarea Legii 250/2007 privind stabilirea valorii punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie, iar OUG 230/2008 care interzice cumulul pensiei cu salariul să fie aplicată doar în cazul celor cu pensii mai mari de 3.000 de lei.



Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor din România, Preda Nedelcu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că organizaţia solicită Guvernului ca salariul care se va lua în calcul la stabilirea punctului de pensie să nu fie unul subevaluat, să fie mai mare ca cel din decembrie, "indexact cu rata inflaţiei, pentru că preţurile cresc".

"Susţinem ca Ordonanţa de Urgenţă privind cumulul pensiei cu salariul să nu se aplice pensionarilor de asigurări sociale cu pensii mai mici de 3.000 de lei", a subliniat Nedelcu.

Liderul pensionarilor a mai cerut Executivului respectarea legii adoptate de Parlament în octombrie 2008 "privind repararea nedreptăţii făcute pensionarilor care au lucrat în grupele I şi II de muncă, pentru că ordonanţa de urgenţă 100/2008 nu înlătură nedreptatea", a mai spus Nedelcu.

Pensionarii vor respectarea promisiunii referitoare la stabilirea pensiei minime de 350 de lei şi cer reluarea calculării coşului minim de consum şi utilizarea lui la fundamentarea politicilor de protecţie socială.

Pensionarii vor, de asemenea, elaborarea unei legi pentru sistemul public de pensii care să unifice toate sistemele de pensii şi să înlăture inechităţile existente, menţinerea regimului biletelor de tratament balnear din 2008.

"Cerem să se respecte promisiunea privind acordarea celei de a 13-a pensie, eventual în două rate, de Paşte şi de Crăciun", a adăugat Nedelcu.

Liderul pensionarilor a mai spus că preţul de referinţă al medicamentelor, preţ la care se aplică compensarea, este "un preţ diabolic care păcăleşte" pensionarii, cerând compensarea la preţul cu amănuntul existent în farmacii.

Nedelcu a mai spus că dacă solicitările lor nu vor fi luate în considerare de Guvern, ia în calcul boicotarea alegerilor din 2009.
Mediafax

×
Subiecte în articol: observator