x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avertizare Salvamont:Turiştii să nu urce mai sus de cabanele din masivul Făgăraş, din cauza pericolului de avalanşe

Avertizare Salvamont:Turiştii să nu urce mai sus de cabanele din masivul Făgăraş, din cauza pericolului de avalanşe

04 Apr 2013   •   16:54
Avertizare Salvamont:Turiştii să nu urce mai sus de cabanele din masivul Făgăraş, din cauza pericolului de avalanşe
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Salvamontiştii sibieni îi avertizează pe turiştii care vor să îşi petreacă week-end-ul în masivul Făgăraş să nu urce pe traseele situate mai sus de altitudinea de 1.500 de metri, mai sus de cabane, unde riscul de producere de avalanşe este mare, de gradul patru pe o scară de la unu la cinci, doar la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri, stratul de zăpadă crescând la 2,6 metri, informează agerpres.ro.

"Recomandarea este ca turiştii să nu urce în perioada asta, începând de joi şi în week-end, mai sus de cabanele din masivul Făgăraş, ca urmare a creşterii riscului de avalanşă la gradul patru, dar şi a stratului mare de zăpadă, ca urmare a ninsorilor din ultimele zile. Până la cabane se poate ajunge în condiţii de siguranţă, dar mai sus de cabane există riscul de avalanşă. Turiştii care ajung la Bâlea Lac pot apela cu încredere la patrula de salvamontişti, care este în permanenţă, cu rugămintea ca să ţină cont de recomandările colegilor noştri", a declarat joi directorul Salvamont Sibiu, Adrian David.

Pentru prevenirea accidentelor montane, salvamontiştii le cer turiştilor să nu efectueze ascensiuni pe traseele turistice superioare cabanelor din zona de nord a munţilor Făgăraş, fiind vorba de cabanele de la Bâlea Lac, Bărcaciu şi Negoiu. De asemenea, salvamontiştii le recomandă turiştilor să evite practicarea sporturilor de iarnă în această zonă.

În zona turistică Bâlea Lac, accesul la cabane se poate face doar cu telecabina de la Bâlea Cascadă şi numai dacă nu bate foarte tare vântul, un drum dus-întors costă 50 de lei. În căldarea glaciară a lacului Bâlea deplasările trebuie efectuate respectând toate condiţiile impuse de perioada în care riscul de avalanşă rămâne ridicat. Turişti care doresc să practice sporturi de iarnă în această zonă sunt rugaţi să solicite informaţii şi să respecte recomandările patrulei Salvamont aflate în zonă.

Toţi turiştii care de obicei practică sporturile de iarnă şi ajung în zona cabanelor din masivul Făgăraş au nevoie în această perioadă de echipament specific şi de asemenea de echipament de salvare din avalanşă (sondă de avalanşe, lopată de zăpadă, dispozitiv electronic de căutare în avalanşă).

×
Subiecte în articol: pericol avalansa avalanse masivul fagaras