x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Plantare forţată în Parcul Naţional Piatra Craiului

Plantare forţată în Parcul Naţional Piatra Craiului

de Anca Aldea    |    12 Mai 2010   •   00:00

Asociaţia ecologică Agent Green, sprijinită de organizaţiile Salvaţi Dunărea şi Delta şi WWF, i-a chemat săptămâna aceasta pe voluntari într-o "tabără de plantare" în zona Grind din Parcul Naţional Piatra Craiului.



Începând de astăzi se vor planta molizi pe o suprafaţă totală de 5,6 hectare în zona Rucărului, iar la sfârşitul acestei zile, pe coama Grindului, cel mai afectat colţ de natură de tăierile masive, va fi "scris" cu litere uriaşe formate din crengi cuvântul "CRIMĂ". Pentru această parte a acţiunii, care se va desfăşura pe terenul primarului din Dâmbovicioara, "tartorul" care a consimţit la tăierea pădurii, ecologiştii nu au autorizaţie, susţine preşedintele Agent Green, Gabriel Păun.

Potrivit administraţiei parcului, 290 de hectare de păduri din Piatra Craiului au fost "tăiate la ras" în ultimul deceniu. Pentru a înţelege gravitatea problemei ridicate de ecologişti, trebuie precizat că "tăierile rase" reprezintă o metodă de exploatare completă a pădurii, care, prin replantare sau regenerare naturală, conduce la formarea unei culturi de copaci de aceeaşi specie, vârstă şi mărime, biodiversitatea fiind, evident, foarte săracă, arată Agent Green.

Această metodă are avantaj economic, pentru că produce lemn ieftin, dar cercetările de specialitate îi atribuie efecte catastrofale pentru biodiversitatea şi morfologia reliefului: eroziunea solului, regenerarea lentă, riscul sporit de epidemii, instabilitate ecologică, pierderea carbonului sechestrat ce conduce la schimbări climatice, pierderi ale biodiversităţii etc.

Acţiunea de plantare în această arie naturală protejată, iniţiată de Agent Green şi susţinută de WWF şi Salvaţi Dunărea şi Delta, se desfăşoară în parteneriat cu Administraţia Parcului Naţional Piatra Craiului şi este sprijinită financiar de Fundaţia pentru Parteneriat şi Apemin Tuşnad. Puieţii de molid au fost puşi la dispoziţie de Asociaţia Obştelor Moşnenilor Musceleni/Ocol Silvic Păpuşa-Rucăr. La acţiune participă deopotrivă reprezentanţi ai comunităţilor locale şi ai Administraţiei Parcului Naţional Piatra Craiului.

×
Subiecte în articol: observator