x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PloieSti - Impuscat chiar in centrul orasului

PloieSti - Impuscat chiar in centrul orasului

de Magda Marincovici    |    13 Iul 2005   •   00:00
PloieSti  - Impuscat chiar in centrul orasului

Un tanar de aproximativ 20 de ani a fost impuscat in ochiul stang, in noaptea dintre 11 si 12 iulie, in jurul orei 2:00, in centrul orasului Ploiesti. La Spitalul Judetean Prahova nu i s-a acordat nici un fel de ajutor medical.

Tanarul a iesit singur de la un internet-cafe si la un moment dat a simtit o flama in ochi si ca nu mai vede. S-a prezentat la camera de garda a Spitalului Judetean Prahova din Ploiesti, unde i s-a indicat doar sa mearga la Bucuresti la Spitalului Clinic de Oftalmologie, fara a i se acorda primul ajutor. Nici radiografie, nici vaccin antitetanos, nici salvare, in conditiile in care cazul se incadra in categoria "urgentelor" si, culmea, de garda era un medic de specialitate oftalmolog, respectiv Cornelia Oana Dumitrescu, doctor primar oftalmolog.

BUCURESTI. Tanarul s--a dus acasa, iar mama acestuia a apelat la ajutorul unei cunostinte care avea masina pentru a-l transporta la spitalul din Capitala. Radiografia efectuata aici arata ca tanarul are retentie de glont. Victima a fost preluata de medicul de garda Anca Ionescu. La capatul a aproximativ patru ore, o echipa complexa coordonata de medicul Florin Balta, a reusit sa extraga glontul.

OPERATIE. Glontul scos din ochiul tanarului

"N-am vazut niciodata glont in ochi. Am vazut alice, frecvent. Plagile acestea sunt foarte grave. Se pare ca glontul a intrat prin fata ochiului. El a avut noroc ca s-a tras de la distanta, altcumva era mort. Deoarece ochiul are comunicare directa cu encefalul. Este clar ca viata i-a fost pusa in pericol. Cu atat mai mult Spitalul Judetean Prahova avea datoria ca sa asigure victimei cel putin transportul cu salvarea", precizeaza medicul Monica Pop. Cazul acestui tanar devine dramatic. Deoarece, potrivit medicilor, "functionalitatea ochiului stang este compromisa", iar, asa cum spunea mama tanarului, acesta "se sinucide daca nu mai vede cu ochiul afectat". Pacientul ramane in spital sub supraveghere stricta si tratament pentru a se evita infectia oculara.

AVERTISMENT
Medicul Monica Pop avertizeaza ca in aceeasi noapte la camera de garda a Spitalul Clinic de Oftalmologie s-a mai prezentat o femeie cu plaga la ochi care putea foarte bine solutionata la Spitalul Judetean Prahova. "Sunt pacienti care se pot rezolva pe plan local si care se pot agrava daca sunt transportati la distanta", spune medicul Monica Pop. Ieri, doctorul Florin Georgescu, directorul Spitalului Judetean Prahova, a anuntat ca medicul care nu a acordat primul ajutor va fi exclus de pe linia de garda a Clinicii de oftalmologie si ca va supune cazul atentiei Colegiului Medicilor.
×
Subiecte în articol: observator judetean prahova