x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Polițiști locali din Sectorul 1, trimiși în judecată pentru corupție

Polițiști locali din Sectorul 1, trimiși în judecată pentru corupție

de Redacția Jurnalul    |    21 Aug 2024   •   20:15
Polițiști locali din Sectorul 1, trimiși în judecată pentru corupție
Sursa foto: BNS

Patru polițiști locali din Sectorul 1 au fost trimiși în judecată, în stare de arest preventiv, respectiv arest la domiciliu, pentru luare de mită în formă continuată și fals intelectual. Cu unul dintre ei, care a vrut istoricul apelurilor iubitei sale, DNA a încheiat acord de recunoaștere.

Dragoș George Voinea, polițist local în cadrul Poliției Locale Sector 1, șef al Compartimentului Control Activități Comerciale din Direcția Control Urban, a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (cinci acte materiale) și complicitate la infracțiunea de fals intelectual.

Mariana Roxana Avram, polițist local în cadrul Poliției Locale Sector 1 - Direcția Control Urban - Compartimentul Control Activități Comerciale, a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (șapte acte materiale), trafic de influență în formă continuată (două acte materiale), fals intelectual în formă continuată (două acte materiale), divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice (5 infracțiuni), instigare la infracțiunea de acces ilegal la un sistem informatic și instigare la infracțiunea de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.

Florentina Iordache, polițist local în cadrul Poliției Locale Sector 1 - Direcția Control Urban - Compartimentul Control Activități Comerciale, a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (cinci acte materiale), trafic de influență în formă continuată (două acte materiale) și fals intelectual în formă continuată (două acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut că în perioada 2022 – 2024, cu ocazia unor controale, cei trei inculpați ar fi pretins și primit, direct sau prin persoane interpuse, de la reprezentanții mai multor persoane juridice, care își desfășoară activitatea în domeniul alimentației publice, sume de bani cuprinse între 1.000 euro și 14.000 euro în legătură cu îndeplinirea sau în legătură cu neîndeplinirea atribuțiilor lor de serviciu, respectiv pentru a dispune confiscarea unor sume de bani mai mici decât sumele de bani încasate ilicit de persoanele juridice în perioada în care au avut suspendată activitatea comercială și/sau pentru a nu aplica persoanelor juridice sancțiuni contravenționale pentru lipsa autorizației de funcționare.

„Pentru a putea să aplice sancțiuni mai blânde, inculpatele Avram Marina-Roxana și Iordache Florentina, ar fi întocmit note de constatare a controalelor și procese-verbale în care au fost consemnate, în mod fals, venituri mai mici față de cele reale încasate ilegal de societățile controlate în perioada de suspendare a activității. De asemenea, în schimbul sumei de 6.000 euro, cele două polițiste locale și-ar fi traficat influența pe care au lăsat să se creadă că o au pentru a determina un ofițer de poliție să efectueze cercetări în scopul obținerii unei soluții favorabile față de o societate comercială. În plus, în rechizitoriul întocmit de procurori se arată și că inculpata Avram Marina-Roxana, la solicitarea unui alt polițist local, Mânzu Florin-Georgian, ar fi apelat la mama sa, angajată a unei companii de telefonie mobilă, pentru a obține istoricul apelurilor telefonice și datele de trafic ale iubitei acestuia. De asemenea, inculpații Avram Marina-Roxana și Mânzu Florin-Georgian ar fi divulgat, în mod repetat, informații nepublice constând în data efectuării unor controale de către polițiști locali la persoane juridice care își desfășoară activitatea în Sectorul 1”, arată DNA.

În cauză a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile și asupra unor sume de bani ridicate cu ocazia perchezițiilor de la domiciliile inculpaților.

Anterior, pe parcursul urmăririi penale, s-au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu cinci inculpați.

Este vorba de Florin Georgian Mânzu, polițist local în cadrul Poliției locale Sector 1, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice (3 infracțiuni), complicitate la instigare la infracțiunea de acces ilegal la un sistem informatic, instigare la infracțiunea de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice. În prezența apărătorului ales, acesta a declarat că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, a acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și a fost de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, respectiv 6 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea unor drepturi pe o durată de 2 ani (între care și dreptul de a fi polițist local).

DNA a încheiat un acord de recunoaștere și cu inculpata P.A., persoană fizică fără calitate specială, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice. În prezența apărătorului ales, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, a acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și a fost de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, respectiv 5 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea unor drepturi pe o durată de 2 ani (între care și dreptul de a ocupa funcția de telefonist-șef/șef tură la o companie de telefonie).

De asemenea, s-au încheiat acorduri de recunoaștere și cu inculpații C.T., N.B.G. și C.C.M., în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de dare de mită. În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, respectiv un an și 4 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea unor drepturi pe o durată de 2 ani.

Toți cei 5 inculpați care au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției au fost obligați la prestarea unei munci neremunerate, în folosul comunității, pe câte o perioadă de 60 de zile.

Dosarele de urmărire penală privind pe cei 3 inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: politist judecata coruptie