x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Politist suspendat dupa reangajare

Politist suspendat dupa reangajare

22 Noi 2004   •   00:00

SATU-MARE - Abuzurile mafiei institutionalizate continua

La numai cateva zile de la reangajarea in corpul politistilor, agentul principal Matei Margarit a fost suspendat din functie. Motivul? Este cercetat penal, spun sefii lui, intr-un dosar despre care politistul afirma ca este o mascarada infecta.
EDUARD PASCU

"ALBA-NEAGRA". Scos basma curata de catre Justitia romana, politistul Matei Margarit cade prada "sacalilor" de la Inspectoratul Judetean de Politie Satu-Mare
EXCES DE ZEL. Pe rinichii lui Margarit se vad clar urmele corectiilor corporale aplicate de catre fostii sai colegi
La inceputul acestui an, agentul principal Matei Margarit a fost expulzat din randurile politistilor pentru ca a primit pe anul 2003 calificativul "nesatisfacator". Dupa ce aproape noua luni de judecata a avut castig de cauza la Tribunalul Satu-Mare. IJP Satu-Mare a facut recurs la Curtea de Apel Oradea. Acesta instanta a respins actiunea Inspectoratului de Politie si a decis ca Matei Margarit sa fie reangajat. In plus, Ministerul Administratiei si Internelor trebuie sa-i plateasca politistului 112.000.000 de lei reprezentand drepturile salariale de cand a fost dat afara si pana la reangajarea efectiva in munca. Ei bine, ieri, sefii agentului principal Matei Margarit i-au adus la cunostinta: "Incepand de azi nu mai ai dreptul sa porti haina militara. Esti suspendat din functie!", afirma politistul. "Miscarea sefilor este o mascarada infecta. Ei imi pun in carca faptul ca in februarie-martie 2003 m-as fi certat cu un taximetrist. Acest individ, pe nume Gheorghe Damian, este omul lor. A depus plangere ca i-as fi furat masina, apoi ca i-am furat telefonul mobil, iar acum ca m-as fi certat cu el. In plus, dosarul este pe rol la Tribunalul Satu-Mare, unde se judeca cauza. Deci nu am fost condamnat. Acest Gheorghe Damian este un procesoman convins. Nu sunt singurul politist impotriva caruia a depus plangere. Mai sunt colegi de la Politia Rutiera, de la Politia de Frontiera. De cate ori cineva le sta in gat, il baga pe Damian in fata", sustine Matei Margarit.

DECIZIE. Vazand ca politistul se lupta in instanta pentru drepturile sale, conducerea Inspectoratului de Politie Satu-Mare a decis ca cel mai bine este sa se debaraseze de el. Astfel, ieri a emis decizia cu nr. 34108 pe care o reproducem integral: "Prin prezenta, va aducem la cunostinta ca in baza minutei nr. 236/CA/2004-R, pronuntata de Curtea de Apel Oradea, ati fost repus in drepturile avute la data de 29.01.2004, cand v-au incetat raporturile de serviciu cu unitatea. In conformitate cu prevederile art. 65 (3) din Legea nr. 360/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, privind Statutul Politistului, art. 45 (2) din Ordonanta nr. 38/2003 privind salarizarea si alte drepturi ale politistului, Ordinul MAI nr. 300/2004 privind activitatea de Management Resurse Umane, art. 42 lit. «g» din Ordinul MAI nr. 550/2003, in baza adresei nr. 1971/16/1/A/2004 din 19.11 2004 si a sentintei penale nr. 347 din 25.10.2004 a Judecatoriei Carei, prin care s-a pus in miscare actiunea penala cu data de 22.05.2003, ati fost suspendat din functie cu data de 14.10.2003, conform OG nr. 89 privind modificarile Legii nr. 360/2002". "In plus, acum se pare ca vor sa platesc drepturile de care am beneficiat din martie 2003 si pana in ianuarie 2004, adica sa dau salariul inapoi", sustine Matei.

ISTORIC. La 29.01.2004, Matei Margarit a fost eliminat din sistem in baza unui calificativ "nesatisfacator" dat pentru niste fapte care s-ar fi comis in urma cu 3-4 ani. Sesizarile IJP Satu-Mare au fost verificate de Parchetele Militare care au dispus neinceperea urmariri penale. Matei sustine ca eliminarea lui din sistem s-a facut fiindca a descoperit, in cursul unei anchete, fapte de coruptie in care erau implicate persoane cu functii si grade in Servicii Speciale. Cum competenta nu ii permitea sa ancheteze un grad superior, a predat dosarul sefilor sai, dosar care bineinteles s-a musamalizat si s-a intors impotriva politistului. Iata comunicatul emis in luna februarie de catre IJP Satu-Mare: "Plutonierul in rezerva Matei Margarit Viorel, nascut la 14.04.1973 (...), in urma absolvirii Scolii de Subofiteri de Politie Slatina, a fost avansat in gradul de sergent major si repartizat la Serviciul Judetean Satu-Mare al Politiei Transporturi, pana in anul 2004 fiind numit in diferite functii la Halmeu, Carei si Satu-Mare. Activitatea desfasurata in aceasta perioada a fost evaluata anual, cu urmatoarele calificative: 1996 - bun; 1997 - bun; 1998 - corespunzator; 1999 - mediocru; 2000 - corespunzator; 2001 - bun; 2002 - bun; 2003 - nesatisfacator. A fost recompensat o singura data cu premiu in bani si sanctionat disciplinar de 5 ori. La 29 ianuarie 2004, in urma acordarii calificativului nesatisfacator, i-au incetat raporturile de serviciu cu unitatea noastra, conform art. 69, lit. h din Legea 360/2002, completata cu OUG 89/2003 privind statutul politistului. Aceasta masura nu trebuie confundata cu sanctiunea disciplinara de destituire din politie, care se ia in urma unei abateri disciplinare grave".

MASCARADA

"Miscarea sefilor este o mascarada infecta. Ei imi pun acum in carca faptul ca in februarie-martie 2003 m-as fi certat cu un taximetrist" - Matei Margarit agent principal

PARERE

"L-am prins in tren pe Matei Margarit fara bilet. Cand ne-a vazut a refuzat sa se legitimeze si a inceput sa se dea cu capul de bordura" - Dan Moisa, purtator de cuvant al IJP Satu-Mare

BATUT MAR
Nu cu foarte mult timp in urma, Matei Margarit, cel care a avut curajul sa demaste mafia care guverneaza Inspectoratul de Politie Satu-Mare si de la care a pornit ancheta noastra jurnalistica, a fost tocat marunt de fortele de interventie rapida (DPIR) din cadrul IJP Satu-Mare. Motivul? Ar fi fost prins calatorind in tren fara bilet. Purtatorul de cuvant al IJP Satu-Mare, Dan Moisa, declara atunci: "L-am prins si pe Matei Margarit. Cand ne-a vazut a refuzat sa se legitimeze si a inceput sa se dea cu capul de bordura. Mascatii nici nu s-au atins de el". Surse din cadrul Serviciului Judetean de Ambulanta au precizat ca declaratiile martorilor au fost dictate de politisti. Dosarul e pe rol la Tribunalul Satu-Mare.
×
Subiecte în articol: observator matei satu-mare margarit