x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Portile de Fier - Contractul VA Tech, la raport

Portile de Fier - Contractul VA Tech, la raport

21 Feb 2005   •   00:00

Pana vineri, reprezentantii VA Tech Hydro, contractorul general al programului de retehnologizare a hidrocentralelor Portile de Fier I si II, vor veni cu solutii preliminare privind defectiunile care au dus la oprirea hidroagregatelor 5 si 6, potrivit lui Traian Oprea, directorul general al Hidroelectrica.

"Saptamana viitoare se vor face masuratorile necesare pentru stabilirea masurilor definitive, iar raportul cerut privind implicatiile defectiunilor va fi gata in cateva saptamani", a adaugat Oprea. Hidrocentralele de la Portile de Fier asigura 41% din energia produsa de Hidroelectrica, aceasta, la randul sau, acoperind circa 30% din productia anuala a Romaniei.

RASPUNDERE. Recent, Codrut Seres, ministrul economiei si Comertului, l-a confirmat in functie pe Traian Oprea, dar i-a si cerut un raport privind "implicatiile economico-financiare generate de oprirea si remedierea defectiunilor". Valoarea programului de retehnologizare a unitatilor Portile de Fier I si II este de peste 354 milioane euro, din care echivalentul a 224 de milioane franci elvetieni pentru Portile de Fier I. La inceputul lunii, grupul 6 al centralei, modernizat in anul 2000 de compania elvetiana VA Tech Hydro, a fost oprit pentru verificari si s-a constatat ca prezinta defectiuni.

JOCURI INALTE. Programul cu VA Tech a debutat in anul 1998 si urmeaza sa se incheie anul acesta. "Hidroelectrica si VA Tech Hydro trebuie sa-si asume respectarea integrala a prevederilor contractuale, cu drepturile si obligatiile aferente", a spus Seres, avertizand astfel ca partea romana ar putea cere despagubiri.

Situatia este complicata de faptul ca VA Tech Hydro este parte a concernului austriac VA Technologie, care urmeaza sa fie preluat de Grupul Siemens. Statul austriac este de asemeni interesat de evolutia contractului cu Hidroelectrica, caci, formal, mai detine 15% din actiunile VA Technologie, prin Agentia pentru Privatizare din Austria, OeIAG. (Adrian N. Ionescu, Cristian Vasilcoiu)

×
Subiecte în articol: observator porţile fier