x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Premieră: Rata de refuz la vizele pentru SUA scade sub 10%

Premieră: Rata de refuz la vizele pentru SUA scade sub 10%

03 Dec 2014   •   17:02
Premieră: Rata de refuz la vizele pentru SUA scade sub 10%

Ministerul de Externe salută anunţul autorităţilor americane privind scăderea la 9,8% a procentului ratei de refuz a solicitărilor de viză din partea cetăţenilor români în anul fiscal 2013–2014.

Este pentru prima oară cand rata de refuz este sub pragul de 10%. Această evoluţie consolidează trendul descrescător al ratei de refuz a solicitărilor de viză înregistrat în perioada 2010-2014 (24,8% în 2010; 22,4% în 2011; 17% în 2012; 11,5% în 2013).

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă speranţa ca această tendinţă pozitivă se va menţine şi în cursul anului viitor, pentru ca este un criteriu de includere în programul Visa Waiver.

“În acest moment, în SUA se discută despre posibila modificare a criteriilor de acces în Programul Visa Waiver, în principal prin creşterea pragului ratei de refuz de la 3%, în prezent, la 10%. În vederea realizării obiectivului de eliminare a vizelor de călătorie în SUA pentru cetăţenii români, un rol important revine cooperării bilaterale ce se derulează în cadrul Grupului de lucru pe probleme consulare, inclusiv problematica vizelor. Structură inter-instituţională bilaterală, Grupul de lucru a fost înfiinţat în ianuarie 2013 şi se reuneşte cu o frecvenţă trimestrială în cadrul Task Force-ului România – SUA pentru implementarea 'Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii'”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe.

“Ministerul Afacerilor Externe va continua să urmărească de o manieră prioritară accederea României în Programul Visa Waiver, într-un orizont de timp cât mai apropiat, atât prin dialogul aprofundat, la nivel politic şi tehnic, cu reprezentanţii Administraţiei SUA, cât şi prin demersuri sporite la nivelul Congresului, în noua componenţă, rezultată după alegerile din 4 noiembrie, inclusiv al Grupului de Prieteni ai României din Legislativul american”, promite ministerul în acelaşi comunicat. (M.C)

×