x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Presa, băgată preventiv la “interese antinaţionale”

Presa, băgată preventiv la “interese antinaţionale”

29 Sep 2010   •   00:00
Presa, băgată preventiv la “interese antinaţionale”
Sursa foto: /Agerpres

Iulian Fota, consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională, a declarat ieri, cu privire la includerea presei în Strategia de Apărare, că au existat "suficiente elemente" pentru a exprima teama că, "undeva în viitor", e posibil să fie folosită puterea presei în interes "antinaţional".

"Când am elaborat acest do­cument, am fost de la început conştienţi că el apare într-un climat de maximă suspiciune, maxim subiectivism. (...) Este pentru prima dată când o Strategie Naţională de Apărare, care este echivalentă cu o strategie de securitate, oferă un rol clar şi vizibil presei în formularea politicii de apărare sau de securitate naţională. Este pentru prima dată când într-un astfel de document se dă un rol clar presei în ceea ce ţine de controlul democratic al politicii de apărare şi de securitate naţională. Toate manualele recunosc un rol presei în formularea politicilor mari naţionale în special în (...) politica de securitate. Noi, pentru prima dată în acest document, din perspectiva statului, recunoaştem faptul că, alături de Parlament, mass-media este invitată şi încurajată să exercite controlul democratic. (...) Este pentru prima dată din 1990 încoace când un docu­ment de genul ăsta recunoaşte deschis că, alături de Parlament, şi mass-media are un rol în acest proces", a declarat Fota.

De asemenea, el a precizat că ideea introducerii paragrafului referitor la presă în Strategia de Apărare a fost acela de a face o radiografie a ţării, nu una a presei. "Nu are nimeni nimic împotriva ideii de critică. Eu nu cred că a fost o perioadă în care s-a putut critica mai liber ca acum. De la început am avut o problemă şi avem în continuare (...) cu minciuna şi cu partea de manipu­lare, mai ales minciuna şi manipularea care se intersectează cu zona de securitate naţională", a spus Fota, la o dezbatere pe tema drepturilor şi libertăţii presei. El a mai spus că nu crede că ce face presa şi ce se întâmplă cu presa e numai treaba presei, atât timp cât în orice societate democratică presa are un rol important, are putere şi puterea atrage după sine şi responsa­bilitate.

De ce pe partea guvernamentală, unde iarăşi există o putere, trebuie să existe o responsabilitate, şi pe partea cealaltă acest lucru nu ar mai fi valabil? Noi am crezut că există suficiente elemente să exprimăm o teamă, teama că undeva în viitor este posibil ca cineva să fie tentat, folosind această putere pe care mass-media o are, să o folosească în interes privat şi chiar în interes antinaţional", a mai spus Fota.

×
Subiecte în articol: observator