x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Preşedinte APCE: Pragul de 50% nu e recomandat de Comisia de la Veneţia, dar CE l-a considerat oportun

Preşedinte APCE: Pragul de 50% nu e recomandat de Comisia de la Veneţia, dar CE l-a considerat oportun

de Mediafax    |    19 Iul 2012   •   16:04
Preşedinte APCE: Pragul de 50% nu e recomandat de Comisia de la Veneţia, dar CE l-a considerat oportun

Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon, a declarat, joi, ca pragul de 50% pentru validarea referendumului nu este recomandat de Comisia de la Venetia, insa pentru Romania a fost considerata inoportuna de catre Comisia Europeana schimbarea in graba a acestuia.

"Intr-adevar, Comisia de la Venetia nu recomanda acest prag de 50% pentru validarea unui referendum. Insa, din cate am inteleles, Uniunea Europeana, prin presedintele Barroso, care l-a primit pe premierul roman, a considerat inoportuna schimbarea in graba a acestui prag pentru referendumul din Romania, cu cateva zile inainte de desfasurarea scrutinului", a declarat Mignon, care este membru al Partidului Popular European (PPE).

De asemenea, el a aratat ca, in intalnirea pe care delegatia APCE a avut-o cu presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, nu s-a discutat despre acest prag pentru referendum.

"Presedintele Curtii Constitutionale ne-a spus ca nu a retinut violari grave ale Constitutiei de catre presedintele Romaniei, care sa justifice un aviz de aprobare a suspendarii acestuia. Deci eu iau nota de acest lucru, ca sunt parlamentarii, care, bazandu-se pe legitimitatea si suveranitatea pe care o au acordata de cetateni si in functie de opiniile lor politice, au decis suspendarea presedintelui. Repet, eu nu am auzit Curtea care sa spuna clar ca au existat violari grave ale Constitutiei", a spus Mignon, intr-o conferinta de presa la Palatul Parlamentului.

El a aratat ca a remarcat mai multe lacune in privinta Constitutiei Romaniei, iar aceasta ar trebui revizuita, insa nu e singura tara cu probleme privind formularea Constitutiei. "Constitutia Romaniei este un document relativ recent, care dateaza din 1991, deci poate fi supus imbunatatirilor si istoria care s-a scris din 1990 incoace arata acest lucru. Experienta dobandita de catre conducatorii romani in aceasta perioada ar putea fi folosita pentru a transforma aceasta constitutie intr-un document cat mai pertinent", a mai spus Mignon.

Acesta a condus o delegatie a APCE intr-o vizita de informare la Bucuresti, in program avand intalniri cu presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, presedintele interimar al Senatului, Petru Filip, presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei, Augustin Zegrean, presedintele interimar Crin Antonescu, premierul Victor Ponta.

Totodata, reprezentantii APCE s-au intalnit joi cu presedintele suspendat Traian Basescu.

×