x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Preţul la energia electrică livrată populaţiei se va micşora de la 1 iulie

Preţul la energia electrică livrată populaţiei se va micşora de la 1 iulie

21 Iun 2013   •   16:08
Preţul la energia electrică livrată populaţiei se va micşora de la 1 iulie

Preţul la energia electrică livrată consumatorilor finali se va micşora în medie cu 1,3%, începând cu 1 iulie 2013, potrivit unui comunicat de presă al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

'Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, în urma analizei semestriale, a propus Comitetului de Reglementare reducerea tarifelor reglementate la energia electrică la consumatorii finali', se arată în document.

Comitetul de Reglementare, în şedinţa din data de 21 iunie, a aprobat Ordinul nr. 40/2013 privind Tarifele reglementate la energia electrică livrată de furnizorii de ultima instanţă consumatorilor casnici şi asimilaţi consumatorilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate. De asemenea, a aprobat şi Ordinul nr. 41/2013 privind Tarifele reglementate la energia electrică livrată de furnizorii de ultimă instanţă consumatorilor finali care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate, alţii decât cei casnici şi cei asimilaţi consumatorilor casnici, precum şi a preţurilor pentru energia reactivă.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat, recent, că facturile la energie ar putea scădea cu 5 - 10%, de la 1 iulie.

"De la 1 iulie, ar trebui să fie un impact în factură, ca urmare a noii legi. ANRE trebuie să ne spună, că au toate elementele de supracompensare. Sigur, supracompensarea, anul acesta, trebuie să se facă pe şase luni, semestrial, ceea ce nu prea le convine. Asta este realitatea. Ei vor anual să o facă şi noi anul acesta le-am cerut să o facă semestrial. Au datoria să respecte legea, ca oricare instituţie, şi trebuie să îşi organizeze activitatea să facă lucrul acesta. Ar trebui să se vadă un procent semnificativ, între 5 şi 10%", a spus Niţă.

Totuşi, ministrul Energiei nu a putut spune dacă, în urma calculului de supracompensare, se va obţine acest procent.

Ordonanţa de urgenţă pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile a fost adoptată, recent, de Guvern, în actul normativ fiind prevăzut că recuperarea certificatelor verzi se va face începând cu 31 martie 2017, pentru centralele hidro şi solare, respectiv de la 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene.

De asemenea, au fost păstrate prevederile din proiectul de act normativ, lansat de Ministerul Economiei, care propunea amânarea temporară, începând cu 1 iulie 2013, a acordării unui număr de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW (un certificat verde) de centrale eoliene (un certificat verde), respectiv de centrale electrice solare (două certificate verzi).

Ordonanţa mai prevede limitarea acreditării centralelor/grupurilor electrice pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi până la nivelul total anual al capacităţilor instalate în centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile, care este stabilit în Planul Naţional de Acţiune în Domeniul Energiei Regenerabile (PNAER).

Conform actului normativ, investiţiile vor fi monitorizate de ANRE semestrial, ceea ce va permite aplicarea imediată a mecanismului de ajustare a supracompensării. Tranzacţionarea certificatelor verzi se va face direct între producători şi furnizori, transparent.

ANRE va fi obligat să reglementeze prin cote anuale cantitatea de energie electrică din surse regenerabile, care se va prelua în Sistemul Electroenergetic Naţional.

×
Subiecte în articol: energie electrica pret consumatori