x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prima reacţie a Ministerului Sănătăţii în privinţa copiilor îmbolnăviţi, în Argeş

Prima reacţie a Ministerului Sănătăţii în privinţa copiilor îmbolnăviţi, în Argeş

11 Feb 2016   •   16:25
Prima reacţie a Ministerului Sănătăţii în privinţa copiilor îmbolnăviţi, în Argeş

Secretarul de stat Victor Strâmbu a declarat, în timpul unei conferinţe de presă, că ministerul a decis să trimită specialişti epidemiologi la domiciliile copiilor care s-au îmbolnăvit.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Victor Strâmbu a declarat joi că nu este vorba despre un focar epidemic în cazul copiilor din judeţul Argeş diagnosticaţi cu sindrom hemolitic-uremic, internaţi la Spitalul 'Marie Curie' şi la Institutul de Boli Infecţioase 'Matei Balş'.

"Nu este vorba că aceşti copii s-ar fi infectat în spital, ei stând foarte puţin timp în spitalele din judeţul Argeş. S-au recoltat probe din spital. Având în vedere ancheta preliminară privind alimentaţia copiilor nu putem să tragem nişte concluzii, fiindcă nu au fost identificate alimente comune. La Piteşti au fost internaţi doar patru dintre aceşti copii cu o durată medie de două-trei zile. Nu au luat unii de la alţii, au venit cu simptomatologia de acasă. Asta este ceea ce rezultă din foile de observaţie. Avem şi o patologie diversă, la unii colonizarea bacteriană, la alţii virală. Nu se poate vorbi de un focar epidemic. Avem mai multe localităţi, diverse moduri de preparare a alimentelor, diverşi agenţi cauzatori de boală, simptomatologie diversă", a spus secretarul de stat, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că s-a dispus trimiterea de echipe de epidemiologi şi infecţionişti la domiciliul copiilor pentru a vedea condiţiile igienico-sanitare.

Potrivit acestuia, la Spitalul 'Marie Curie' au fost aduşi 12 copii din localităţi de pe raza judeţului Argeş, dintre care unul a murit, iar la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" sunt internaţi alţi trei copii, tot din Argeş, toţi cu stare ameliorată.

"La Spitalul 'Marie Curie' au beneficiat de dializă peritoneală opt copii. La ora actuală sunt şapte copii sub dializă peritoneală, toţi fiind amelioraţi", a spus secretarul de stat.

În total, 15 copii au fost transferaţi în Capitală din Argeş. "Au fost transferaţi în modul următor: 12 la Spitalul 'Marie Curie', dintre care unul decedat, 3 copii la Institutul 'Matei Balş'. Trei dintre copiii de la Spitalul 'Marie Curie' au fost confirmaţi cu rotavirus, doi dintre cei de la 'Balş' au fost şi ei confirmaţi cu rotavirus, la celălalt se aşteaptă încă testele", a explicat Victor Strâmbu.

Potrivit acestuia, de miercuri, de la ora 15,45, nu a mai fost transferat niciun alt copil din judeţul Argeş care să prezinte aceeaşi simptomatologie la spitale din Bucureşti.

Strâmbu a arătat că a fost confirmată prezenţa bacteriei E. coli la un singur copil - cel decedat la Spitalul 'Marie Curie'.

"O echipă de medici epidemiologi, infecţionişti şi de sănătate publică de la Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Institutul Naţional de Boli Infecţioase 'Matei Balş' s-a deplasat joi la Piteşti pentru a verifica modul în care se desfăşoară ancheta epidemiologică şi inspecţia la Spitalul de Pediatrie privind acordarea asistenţei medicale şi condiţiile de spitalizare. S-a deplasat la DSP Argeş, la Spitalul de Pediatrie Piteşti. De asemenea, comisia a dispus recoltarea de probe suplimentare de lapte praf şi alte alimente şi obţinerea de date suplimentare pentru ancheta epidemiologică. Rezultatul probelor de laborator îl vom avea în 3 - 7 zile", a susţinut secretarul de stat.

El a precizat că inspecţia sanitară a DSP Argeş a constatat miercuri că au existat situaţii în care în acelaşi salon din Spitalul de Pediatrie din Piteşti au fost internaţi copii cu afecţiuni diferite respiratorii şi digestive, fapt pentru care s-au dispus măsuri de sancţionare pecuniare pentru cadrele sanitare vinovate.

×