x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primăria Capitalei, amendată de Garda de Mediu cu 100.000 de lei

Primăria Capitalei, amendată de Garda de Mediu cu 100.000 de lei

de Redacția Jurnalul    |    07 Oct 2024   •   23:15
Primăria Capitalei, amendată de Garda de Mediu cu 100.000 de lei

Primăria Capitalei a fost amendată de Garda de Mediu cu 100.000 de lei pentru nerealizarea măsurilor de reducere a concentrațiilor de poluanți atmosferici stabilite în timpul controlului anterior.

Comisariatul București al Gărzii Națională de Mediu făcut la începutul lunii octombrie un nou control la Primăria Capitalei, pentru verificarea măsurilor impuse cu ocazia controalelor anterioare, realizate în lunile decembrie – februarie – mai și pentru a verifica stadiul elaborării și implementării Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA), până la data de 25 octombrie 2024, termen limită asumat de România față de Comisia Europeană.

„Urmare a deficiențelor constatate, reprezentanții GNM au aplicat Primăriei Capitalei o sancțiune contravențională constând în amendă, în valoare de 100.000 lei pentru nerealizarea măsurilor de reducere a concentrațiilor de poluanți atmosferici în aglomerarea București, măsuri stabilite în timpul controlului anterior (prin Nota de constatare nr 239/31.05.2024)”, transmite luni Garda de Mediu.

Conform instituției, primăria este obligată să elaboreaze Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA) 2024-2028, plan care cuprinde măsuri de reducere și menținere a calității aerului.

„Planul nu a fost elaborat, motiv pentru care GNM a impus o serie de măsuri care trebuie implementate de PMB pentru reducerea concentrațiilor de poluanți atmosferici în aglomerarea București”, arată reprezentanții Gărzii de Mediu.

Conform acestora, în perioada decembrie 2023- octombrie 2024, primăria a fost notificată de peste 30 de ori de către Agenția pentru Protecția Mediului București cu privire la poluarea atmosferică de la nivelul aglomerării urbane (depășirea valorilor limită pentru indicatorul PM 2,5).

„Tot în această perioadă (decembrie 2023-octombrie 2024), Garda Națională de Mediu – Comisariatul Municipiului București a realizat 4 acțiuni de inspecție și control la Primăria Municipiului București, în urma cărora au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 250.000 lei și au fost stabilite măsuri de reducere a concentrațiilor de poluanți atmosferici (PM 2.5, PM10, NOx, poluanți rezultați din traficul rutier, emisii de la încălzirea rezidențială), măsuri asupra cărora s-a revenit în controalele ulterioare. În urma acestor verificări, a fost stabilită inclusiv măsura de respectare a termenului asumat față de Comisia Europeană privind elaborarea și implementarea PICA, respectiv de prezentare a unui plan de măsuri intermediare pentru reducerea impactului asupra celor două componente principale (traficul și încălzirea rezidențială), iar PMB nu a adoptat măsurile impuse”, mai transmite Garda de Mediu.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: primaria capitalei garda de mediu