x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primarul Clujului ar fi primit câte 4000 euro şpagă de la vânzătorii de pepeni, pentru a le acorda locuri de desfacere a mărfii

Primarul Clujului ar fi primit câte 4000 euro şpagă de la vânzătorii de pepeni, pentru a le acorda locuri de desfacere a mărfii

de Mediafax    |    16 Noi 2011   •   16:57
Primarul Clujului ar fi primit câte 4000 euro şpagă de la vânzătorii de pepeni, pentru a le acorda locuri de desfacere a mărfii

Primarul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, ar fi primit 4.000 de euro pentru fiecare spatiu pentru care municipalitatea aloca autorizatie pentru vanzatorii de pepeni, dar si produse agricole, se arata in motivarea deciziei de arestare a edilului, emisa de Curtea de Apel Cluj.

"Din actele premergatoare efectuate in cauza rezulta ca, pentru emiterea acestor autorizatii, faptuitorul Apostu percepe "taxe" in bani si produse de la faptuitorul S. M., asociat al SC. C. A. A. I. E. SRL D., judetul Dolj, liderul/reprezentantul producatorilor agricoli. Astfel, s-a stabilit ca acesta din urma colecteaza de la fiecare producator suma de 4.000 de euro pentru fiecare locatie pentru care i se aloca autorizatie, sumele colectate, alaturi de produse agricole, fiind remise lui Sorin Apostu", se arata in motivare.

In acest sens, se arata ca, in 16 iunie 2011, Primaria municipiului Cluj Napoca, sub semnatura lui Apostu, a eliberat, pentru anul in curs, 26 de autorizatii de comercializare stradala (in principal pentru pepeni).

"Inainte de emiterea acestor autorizatii, cat si in perioada urmatoare, faptuitorul S. M. l-a contactat pe Apostu, telefonic, in repetate randuri, si s-a deplasat la locuinta acestuia. Suspiciunile privind existenta faptelor de coruptie sunt intarite de faptul ca vizitele lui S. M. sunt la ore foarte tarzii, intotdeauna in intervalul 23.30-24.30, noaptea, cand acesta intra cu masina proprie in curtea si garajul primarului, in timp ce primarul supravegheaza din masina sa, parcata pe strada, derularea vizitei", se arata in motivare.

De asemenea, actele premergatoare efectuate in cauza au surprins deplasari nocturne ale lui Apostu la locul unde S. M. comercializeaza in Cluj-Napoca produse agricole, deplasari care au avut loc invariabil la ore foarte tarzii, spre miezul noptii. Astfel, Apostu l-a contactat pe S. M. in seara de 27 august 2011, la ora 23.22, dupa care i-a facut o vizita la locul unde acesta vindea marfa agricola, precum si in seara de 7 septembrie 2011, la ora 23.09, discutie urmata de o alta vizita.

Din evaluarea sumelor colectate de catre S. M., raportat la numarul de autorizatii emise de Primaria Cluj-Napoca numai pentru acest an, ar rezulta suma de 50.000 de euro remisa in acest context ilicit lui Sorin Apostu.

Conform procesului-verbal de perchezitie domiciliara efectuata la locuinta invinuitilor Sorin Apostu si Monica Apostu reiese ca au fost gasite sumele de 10.000 de euro si de 50.000 de lei, a caror provenienta a fost justificata de Apostu ca rezultat al economiilor sotiei, iar cu ocazia audierii sale in instanta el a precizat ca aceste sume de bani au fost scoase din banca si urmau sa fie utilizate pentru o deplasare a sa in Germania pentru realizarea unor lucrari stomatologice, precum si pentru plata impozitului ca urmare a regularizarii impozitului pe venit de catre sotia sa.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, retinut pentru luare mita de mita in forma continuata, si directorul general al Brantner Romania, Calin Stoia, au fost arestati preventiv pentru 29 de zile, in noaptea de 10 spre 11 noiembrie, in baza unor mandate emise pe numele lor de Curtea de Apel Cluj.

Potrivit DNA, Sorin Apostu a primit, in perioada 2009-2011, 94.000 de euro pentru a incheia contracte de salubrizare si asigurare a parcului auto al regiilor subordonate CL Cluj, banii fiind incasati de la firmele beneficiare ale contractelor prin cabinetul de avocatura al sotiei sale.

In acest dosar sunt invinuiti pentru dare de mita si oamenii de afaceri Simion Muresan (Electrogrup), Calin Stoia (director general al Brantner Romania), si Mustafa Bekar (asociat la Kiat Group Construct).

×