x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prime de milioane de euro la companiile statului

Prime de milioane de euro la companiile statului

de Gabriela Mladin    |    20 Iul 2011   •   21:00

Ziua Energeticianului, sarbatorita pe 20 iulie, reprezinta un prilej de bu­cu­rie pentru salariatii din sistemul energetic. Acestia au incasat prime de zi­ua lor si au beneficiat si de o zi libera de la serviciu. In scurt timp, salariatii din energie, vor fi urmati de minerii de la Societatea Nationala a Lignitu­lui Oltenia, in privinta incasarii pri­me­lor.

Si in acest an, Complexurile Energetice din Gorj, Turceni si Rovinari au acordat de Ziua Energeticianului, sarbatorita in 20 iulie, prime pentru toti salariatii. La Complexul Energetic Turceni, angajatii s-au bucurat de o prima mai mare decat la Ro­vinari. Ei au incasat 625 de lei pentru fiecare salariat, in timp ce la Complexul Energetic Rovinari, angajatii au beneficiat de prime de 300 de lei, urmand ca pe 17 august, de Ziua Minerului, sa primeasca si diferenta pana la 600 de lei.

In afara primelor, administratia le-a mai acordat si o zi libera de la ser­viciu. La Societatea Nationala a Lig­nitului Oltenia, ortacii vor beneficia si ei pe 17 august de prime, constand in bonuri valorice de 600 de lei.

Un simplu calcul arata ca pentru cei peste 16.000 de salariati din sistemul minier si energetic statul scoate din conturi peste 2 milioane de euro doar pentru acordarea primelor de Ziua Energeticianului si cea a Mi­ne­ru­lui. Primele au fost stabilite prin con­tractul colectiv de munca, negociat intre administratie si sindicate la inceputul fiecarui an.

Toate cele trei en­titati energetice au inregistrat pier­deri mari in acest an. Singura compa­nie care sta mai bine este Complexul Energetic Tur­ceni. In rest, Rovinariul si SNLO trec printr-o situatie economica dificila. De altfel, toate cele trei compa­nii, aflate in subordinea Ministerului Economiei, vor face dispo­ni­bi­li­zari pana la sfarsitul acestui an. Numarul celor dati afara se va ri­di­ca la aproape 1.000.

×
Subiecte în articol: observator