x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primele 200.000 de doze de vaccin antigripal, distribuite miercuri direcţiilor de sănătate publică

Primele 200.000 de doze de vaccin antigripal, distribuite miercuri direcţiilor de sănătate publică

de Mediafax    |    26 Noi 2013   •   19:41
Primele 200.000 de doze de vaccin antigripal, distribuite miercuri direcţiilor de sănătate publică

Primele 200.000 de doze de vaccin antigripal cumpărate de Ministerul Sănătăţii (MS) pentru campania de imunizare vor fi distribuite, miercuri, direcţiilor de sănătate publică, urmând ca acestea să le furnizeze medicilor de familie, informează ministerul.

"Din cantitatea de 600.000 de doze de vaccin antigripal, pe care Ministerul Sănătăţii le-a achiziţionat pentru începerea campaniei de vaccinare antigripală, primele 200.000 de doze se află în depozitul CN Unifarm SA şi, în cursul zilei de mâine (miercuri - n.r.), urmează a fi distribuite în teritoriu către direcţiile de sănătate publică, urmând ca acestea să le furnizeze medicilor de familie", arată MS, care subliniază că este pregătit pentru începerea campaniei de vaccinare antigripală la recomandarea specialiştilor Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

Restul de 400.000 de doze urmează să intre în depozitul Unifarm în cursul acestei săptămâni, urmând ca în perioada următoare, în funcţie de necesităţile de campanie antigripală şi a recomandărilor venite din partea specialiştilor INSP cu privire la activitatea virozelor respiratorii, se va planifica distribuţia dozelor în teritoriu, mai precizează sursa citată.

De asemenea, în prezent, la Institutul Cantacuzino au fost înfiolate deja 212.000 de doze de vaccin antigripal autohton, urmând ca restul dozelor din această sursă să fie finalizate în cursul lunii decembrie, conform HG 320-2013, mai arată MS.

Pentru campania de vaccinare antigripală, Institutul Cantacuzino ar urma să pună la dispoziţie, în total, 400.000 de doze.

Conform analizelor efectuate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din Institutul Național de Sănătate Publică și ale Centrului Național de Gripă din INCDMI Cantacuzino, până în prezent, campania de vaccinare antigripală nu a fost demarată întrucât activitatea virozelor respiratorii a fost una de intensitate joasă, fără răspandire geografică, fără a se înregistra probe pozitive de virusuri gripale.

Anul trecut, în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au fost folosite vaccinuri de la Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinii B, linia de producţie a fiolelor fiind ulterior închisă.

În mai 2013, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat că Institutul Cantacuzino devine, prin hotărâre de guvern, serviciu de interes economic general şi va primi din fondul de rezervă al Guvernului 10 milioane de lei, sumă care nu reprezintă ajutor de stat, ci compensaţie financiară din partea statului.

Nicolăescu a mai precizat atunci că s-a ocupat personalul de reluarea activităţii institutului şi a discutat cu Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale scurtarea etapelor pentru ca producţia de vaccin antigripal să poată fi reluată în acest sezon.

×