x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Procurorii propuşi de Mona Pivniceru pentru şefia DNA şi a Parchetului General, respinşi de CSM

Procurorii propuşi de Mona Pivniceru pentru şefia DNA şi a Parchetului General, respinşi de CSM

de Veronica Micu    |    22 Noi 2012   •   16:24
Procurorii propuşi de Mona Pivniceru pentru şefia DNA şi a Parchetului General, respinşi de CSM
Sursa foto: Octav Ganea/MEDIAFAX FOTO

Procurorii Ioan Irimie şi Tiberiu Niţu, propuşi de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, pentru a ocupa funcţiile de procuror general al României şi procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au primit aviz negativ din partea secţiei pentru procurori a CSM. Ambii au înregistrat cinci voturi "împotrivă" şi unul favorabil.

Avizul CSM este consultativ, decizia finală aparţinând şefului statului. Potrivit legii, preşedintele României numeşte procurorul general şi şeful DNA, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul consultativ al Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Citeşte şi INTERVIURI LA CSM, pentru şefia DNA şi a Parchetului General. Ioan Irimie: Vreau să întrerup scurgerile de informaţii din cauzele penale. Eu nu fac telejustiţie

În urmă cu o săptămână, Mona Pivniceru declara că, în cazul în care cei doi vor fi respinşi de CSM, "probabil" îi va desemna pe următorii doi în ordinea nominalizărilor pe care le-a făcut: Elena Hach şi Claudiu Dumitrescu.

Niţu şi Irimie au fost audiaţi astăzi de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. În urma audierilor, ministrul Justiţiei s-a declarat mulţumită de prestaţia lui procurorului Ioan Irimie, propus pentru şefia DNA.

De altă părere a fost Daniel Morar, fostul şef al DNA, care asigură interimar conducerea Ministerului Public. Morar i-a reproşat lui Ioan Irimie că în ultimul an nu a întocmit niciun rechizitoriu şi că nu vede cum ar putea să-i mobilizeze în aceste condiţii pe alţi procurori.

"De un an şi două luni nu aţi făcut niciun rechizitoriu. Când faci patru rechizitorii în ultimii trei ani şi în ultimul an niciunul, nu văd cum ai putea mobiliza pe alţii dacă tu însuţi nu poţi să duci mai departe chestiunea asta. Cum aţi putea dinamiza activitatea DNA cu oameni care au lucrat în ritmul şi cu rezultatele domnului Irimie? Zero barat", a afirmat Morar.

Ioan Irimie a recunoscut că în ultimul an nu a reuşit să finalizeze niciun rechizitoriu, dar că şi-a realizat activităţile şi dosarele care îi erau repartizate.

"Nu am refuzat niciodată sarcini de serviciu. Într-adevăr, la acest moment, nu am avut posibilitatea ca în cursul anului 2012 să finalizez vreo cauză cu rechizitoriu, dar asta nu înseamnă că nu am avut timpul de lucru ocupat. În toată activitatea mea am demonstrat că ştiu să întocmesc rechizitorii, că ştiu să fac urmărire penală şi că am abilităţi de conducere", a continuat Irimie.

Ioan Irimie a replicat că el a condus Serviciul doar cu doi procurori şi doi poliţişti, iar ceilalţi, cu o schemă completă.

După audieri, Irimie a declarat că nu consideră că Daniel Morar l-a "făcut zob".

Ioan Irimie a adăugat că rezultatele vor confirma că ştie tot ce trebuie pentru buna desfăşurare a activităţii DNA. În opinia lui, interviul în faţa Secţiei pentru procurori a CSM s-a desfăşurat conform regulamentului.

×