x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Turcan anunță un nou apel de proiecte care vizează producția de filme

Turcan anunță un nou apel de proiecte care vizează producția de filme

de Redacția Jurnalul    |    21 Iun 2024   •   20:15
Turcan anunță un nou apel de proiecte care vizează producția de filme

Ministrul Culturii Raluca Turcan anunță, vineri, lansarea în luna iulie a unui nou apel de proiecte care vizează producția de filme.

„În calitate de Ministru al Culturii, este o bucurie să anunț că, după o pauză de trei ani și jumătate, un nou apel de proiecte în cadrul programului de atragere a investițiilor în producția de opere audiovizuale se va deschide pe data de 25 iulie 2024”, a scris, vineri, pe Facebook, Raluca Turcan.

Conform acesteia, Guvernul a aprobat vineri ultimele modificări ale programului de cash rebate, în urma unor consultări ample cu reprezentanții industriei.

Turcan arată că, în perioada 2024-2026, Ministerul Culturii, prin Oficiul de Film și Investiții Culturale, va rambursa companiilor românești producătoare de film un procent de 30% din cheltuielile eligibile realizate pe teritoriul țării.

De asemenea, au fost detaliate cerințele privind bugetul minim ce trebuie alocat pe teritoriul României pentru ca proiectele să fie eligibile pentru decontarea ajutorului de stat:
-100.000 euro pentru proiectele care vizează realizareaunui film de lungmetraj.
-100.000 euro pentru fiecare dintre episoadele unui proiect de tip serial, valoare determinată pe baza mediei bugetului total alocat pentru implementarea proiectului pe teritoriul României la numărul de episoade produse pe teritoriul țării.
-50.000 euro pentru proiectele care vizează realizarea unui film documentar.
-15.000 euro pentru proiectele care vizează realizarea unui film de scurt metraj, unui film de animație având o durată de cel puțin 5 minute, sau a unui serial de animație.

Ministrul Culturii susține că repornirea acestui program va determina marile producții internaționale să aleagă România, aducând beneficii nu doar industriei de film, cât, mai ales, economiei naționale.

„În perioada 2024-2026, estimăm că producția de film va atrage în România investiții directe de peste 350 de milioane de euro”, mai spune Raluca Turcan.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: proiecte filme raluca turcan