x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proprietarii vor negocia la sange

Proprietarii vor negocia la sange

08 Mar 2005   •   00:00

OBSERVATOR
PROIECT - Largirea Caii Buzesti va da multe batai de cap Ruinele Librariei Sadoveanu, fostul Cinematograf Feroviar, hotelul din zona, magazinele de antichitati si cateva locuinte particulare situate pe Calea Buzesti vor fi demolate de Primaria Capitalei. Proiectul nu este pe gustul proprietarilor, care urmeaza a fi expropriati.
MONICA C. ANDREI

DEMOLARI. Toate imobilele amplasate intre Piata Matache si Spitalul Polizu vor disparea
Proiectul urbanistic urmareste largirea Caii Buzesti pentru a rezolva problema traficului intre Piata Victoriei si Piata Rahova. Acest proiect nu poate fi pus in practica decat prin exproprierea celor 11 imobile situate in zona.

Artera nou-creata presupune construirea a patru benzi de circulatie pe tronsonul Piata Victoriei - Calea Buzesti - Piata Vergiliu - Berzei - Pod Hasdeu - Calea 13 Septembrie - Rahova, preluand astfel o parte din traficul rutier de pe Bulevardul Magheru si Calea Victoriei. "S-a format o comisie la nivelul municipalitatii pentru a purta negocieri cu proprietarii de pe Calea Buzesti. Noi suntem dispusi sa oferim alte locatii sau sa-i despagubim pe proprietari. Luna asta sper sa inchei negocierile. Ruinele fostei librarii, cinematograful si majoritatea cladirilor din zona sunt subrede, la primul cutremur se prabusesc. Nici celor de acolo nu le convine sa locuiasca in astfel de conditii", ne-a spus Razvan Murgeanu, primarul general interimar.

NEGOCIERI. Teoretic, proiectul urmeaza a fi pus in practica anul acesta, dupa ce reprezentantii Primariei Capitalei si proprietarii vor cadea la pace. Astfel, vor fi afectate toate constructiile amplasate intre Piata Matache si Spitalul Polizu.

Primul tronson va fi intre Piata Victoriei si Piata Vergiliu, iar al doilea va continua intre Piata Vergiliu si Podul Hasdeu, descongestionand traficul dintre nordul si sud-vestul Bucurestiului.

Situatia nu este deloc simpla pentru ca proprietarii afectati de proiectul municipalitatii nu vor sa paraseasca zona. "De acest proiect s-a auzit de anul trecut, dar nimeni nu ne-a explicat exact in ce consta largirea Caii Buzesti. In martie 2004 am cerut Primariei Sectorului 1 o autorizatie de constructie, voiam sa-mi mai ridic un imobil in curte, dar am primit un rezultat negativ pe motiv ca se va pune in practica acest proiect. Pe mine ma afecteaza foarte mult", ne-a spus Mioara Petrescu, proprietar si om de afaceri in zona. Nemultumita de decizia Primariei Capitalei, femeia nu vrea sa cedeze usor in fata autoritatilor. "Voi cere cel putin 400.000 de euro si un teren de 400 mp, dar tot in zona asta comerciala. Nu vreau sa plec de aici. Nu ma opun unui proiect de utilitate publica, dar nici nu vreau sa-si bata joc de mine", a mai spus Mioara Petrescu.

De aceeasi parere sunt si cei care locuiesc pe Calea Buzesti, fara a avea afaceri. Si negocierea cu ei pare a fi dificila. "Nu vrem sa ne mutam in alt cartier. Vom cere Primariei Capitalei alte apartamente, dar tot in centrul orasului. Nu o sa acceptam sa locuim in blocuri cu tigani", spunea Ion Covrig, un alt proprietar.

Zona Caii Buzesti este una dintre cele care au scapat de la demolarea si sistematizarea gandite de arhitectii si urbanistii comunisti.

SCHIMBARI. Proiectul schitat de municipalitate prevede demolarea ruinelor fostei Librarii Sadoveanu

TRATATIVE
"S-a format o comisie la nivelul municipalitatii pentru a purta negocieri cu proprietarii de pe Calea Buzesti. Noi suntem dispusi sa oferim alte locatii sau sa-i despagubim pe proprietari. Luna asta sper sa inchei negocierile"
Razvan Murgeanu
primarul general interimar al Capitalei

MODIFICARI
In urmatorii ani, Bucurestiul va fi supus unor schimbari majore, fiind redesenat practic traficul rutier. Pasajul suprateran de la Basarab si parcarea subterana de la Gara de Nord reprezinta doar o parte din proiectele mostenite de la Traian Basescu care vor fi puse in practica incepand din acest an. De asemenea, Primaria Capitalei va trebui sa schimbe si traficul din zona Casei Poporului, unde va fi amplasata Catedrala Mantuirii Neamului. Potrivit proiectului, in zona respectiva va fi amenajat un bulevard, care va trece prin actuala curte a Casei Poporului, unind Strada Uranus cu Podul Hasdeu.
×
Subiecte în articol: observator piata zonă buzesti calea buzesti