x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Protest Greenpeace: Guvernul, criticat pentru importurile de porumb modificat genetic

Protest Greenpeace: Guvernul, criticat pentru importurile de porumb modificat genetic

17 Oct 2008   •   00:00

Organizaţia ecologistă Greenpeace a criticat ieri, dur, Guvernul Tăriceanu pentru că nu a finalizat procedurile pentru interzicerea cultivării porumbului modificat genetic MON810, plantă care produce propriul pesticid toxic pentru sănătate şi pentru mediu.



Organizaţia ecologistă Greenpeace a criticat ieri, dur, Guvernul Tăriceanu pentru că nu a finalizat procedurile pentru interzicerea cultivării porumbului modificat genetic MON810, plantă care produce propriul pesticid toxic pentru sănătate şi pentru mediu.

Greenpeace arată că în acest fel se încalcă legislaţia în domeniu, care cere evaluarea riscurilor organismelor modificate genetic (OMG) şi a pesticidelor, pe termen lung, şi realizarea de studii pentru regiunile biogeografice din România. "Nu există nici un studiu pe termen lung care să dovedească siguranţa porumbului pesticid MON810 pentru sănătatea oamenilor şi pentru mediu, iar domnul prim-ministru se face că plouă când vine vorba să îl interzică. I-am cerut în scris să ne spună dacă va interzice porumbul MON810 şi n-a răspuns. Acest porumb a invadat ţara fără să fie realizat vreun studiu de siguranţă pentru regiunile biogeografice din România. Acest soi a fost evaluat doar în ţările vest-europene, unde a şi fost interzis în mai multe state, fiind considerat periculos. Cred că domnul Tariceanu se joacă scump pe sănătatea noastră," a spus Myrto Pispini, coordonatorul campaniei, Greenpeace International.


Bio da, nu OMG

"Anul acesta nu am primit subvenţii, deşi acestea ne-au fost promise mai mereu. Cred că Guvernul se uită mai degrabă la Washington decât la Bruxelles, de vreme ce vrea să îi facă fericiţi pe americanii de Monsanto care au creat şi deţin OMG-urile. Agricultura ecologică oferă mâncare sănătoasă şi protejează mediul. România are şanse mari să se afirme pe piaţa europeană cu produsele bio, nu cu OMG-uri păcătoase pe care nu le vrea nimeni", acuză reprezentantul Bio România, Willy Schuster.


În 2008 au apărut culturi ilegale

"Culturile ilegale de porumb MG au apărut deja în acest an, iar Ministerul Agriculturii dă vina pe erori umane şi ascunde locurile culturilor pentru că nu este capabil să ţină situaţia sub control. Anul acesta s-au cultivat mii de hectare cu MON810 fără să fi avut posibilitatea să protejăm culturile de contaminare. Nu se ştie dacă mămăliga de pe masă va fi modificată genetic sau nu. Este regretabil că demersurile ministrului Mediului pentru interzicerea MON810 s-au împotmolit în influenţa Ambasadei SUA. Sperăm ca viziunea acestuia să fie dusă la bun sfârşit", a încheiat Dan Craioveanu, membru al Grupului GRINDA pentru conservarea valorilor rurale.
Greenpeace şi Asociaţia Fermierilor Bio România şi GRINDA, cer prim-ministrului Călin Popescu Tăriceanu să se ocupe personal de această problemă şi să interzică importul şi cultivarea MON810.

×
Subiecte în articol: verde!