Persoanele implicate in activitati de frauda fiscala vor fi sanctionate cu o perioada de detentie cuprinsa intre 3 luni si 20 de ani, in functie de valoarea prejudiciului rezultat din aceste actiuni, au declarat surse din cadrul Autoritatii Nationale de Control (ANC).
CATALIN BUDESCU
|
DECIS. Ionel Blanculescu, ministrul Autoritatii Nationale de Control, este hotarat sa stopeze fenomenul fraudei fiscale din Romania |
Astfel, ANC a elaborat un
proiect de modificare si completare a Legii 87/1994 privind combaterea evaziunii fiscale, prin care a introdus notiunea de frauda fiscala, inclusa in categoria infractiunilor pedepsite cu inchisoarea.
Conform proiectului de lege, care nu a fost inca avizat de toate institutiile, frauda fiscala este fapta prin care se obtin, se insusesc sau se utilizeaza fara drept - prin orice mijloace si in orice mod - resursele financiare alocate sau destinate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetelor fondurilor speciale sau oricaror altor fonduri publice ori se dispune, pe nedrept, de respectivele resurse sau fonduri de catre contribuabili, persoane fizice sau juridice romane ori straine. Instanta judecatoreasca va putea decide, de asemenea, si alte sanctiuni, precum suspendarea pe o perioada cuprinsa intre unu si trei ani a activitatii persoanei fizice sau juridice care are calitatea de comerciant, dizolvarea societatii comerciale si declansarea procedurii de lichidare sau interzicerea comerciantilor vinovati de a participa la procedurile de achizitii publice sau de a beneficia de fonduri publice pe o perioada cuprinsa intre unu si cinci ani.
ANI GREI DE PUSCARIE. Noul proiect initiat de ANC instituie pedepse cu inchisoarea pentru persoanele care comit fraude fiscale, diferentiate in functie de valoarea prejudiciului. Pentru activitatea de frauda fiscala prin care s-a produs un prejudiciu de pana la 10.000 de euro inclusiv - in echivalentul monedei nationale - este prevazuta o pedeapsa cu inchisoare de la trei luni la doi ani sau amenda. Pentru un prejudiciu cuprins intre 10.001 si 100.000 de euro inclusiv, se propune o perioada de detentie de la sase luni la cinci ani si interzicerea unor drepturi. Persoanele care comit fraude fiscale din care rezulta un prejudiciu cuprins intre 100.001 si 500.000 de euro inclusiv sau intre 500.001 si un milion de euro inclusiv vor fi inchise, conform proiectului, pe o perioada de la 2 la 8 ani, respectiv de la 5 la 12 ani si li se vor interzice o serie de drepturi.
PEDEAPSA MAXIMA
Cea mai mare dintre pedepse va putea ajunge pana la 20 de ani de puscarie, in cazul unui prejudiciu mai mare de un milion de euro. Totodata se are in vedere si interzicerea unor drepturi. Aceleasi pedepse vor fi aplicate si instigatorilor, complicilor sau tainuitorilor. Proiectul Autoritatii Nationale de Control mai propune o pedeapsa cu inchisoare de la sase luni la trei ani sau amenda pentru refuzul de a prezenta autoritatilor documentele justificative, actele de evidenta contabila si bunurile materiale supuse taxelor si impozitelor, in vederea stabilirii obligatiilor bugetare.