x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Raport de tara - Romania are statutul de economie functionala

Raport de tara - Romania are statutul de economie functionala

05 Oct 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Vesti bune, dar si avertismente. Asta contine raportul de tara al Comisiei Europene pentru Romania. Documentul, care ar putea fi ultimul raport de tara, are inca pagini albe. Acestea vor fi completate maine, cu putin timp inainte ca documentul sa fie facut public. Atunci se va sti care sunt sansele ca tara noastra sa se alature UE in 2007. Vesti bune, dar si avertismente si observatii severe. Asta contine, in linii mari, raportul de tara al Comisiei Europene pentru Romania, potrivit corespondentului BBC la Bruxelles.
IRINA CRISTEA

Situatia copiilor institutionalizati, coruptia, libertatea presei, reforma administratiei si a sistemului juridic, precum si mediul de afaceri sunt principalele teme asupra carora se insista in raportul Comisiei Europene, ce urmeaza sa fie dat publicitatii maine. Nu este vorba nicidecum de teme noi, intrucat si in raportul de anul trecut s-a insistat asupra acestor domenii unde, se nota, Romania mai are multe de pus la punct. Numai ca accentul s-a mutat de pe situatia copiilor orfani pe situatia jurnalistilor, pe presiunile economice asupra principalelor trusturi de presa, precum si pe atacurile fizice asupra ziaristilor.

BILE ALBE. Potrivit corespondentului BBC la Bruxelles, raportul contine si multe vesti bune pentru Romania, mai ales in ceea ce priveste dezvoltarea economiei de piata. Cu toate ca raportul obtinut de BBC nu contine negru pe alb raspunsul la intrebarea "Este Romania economie de piata functionala?", el include o fraza-cheie care spune tocmai acest lucru. Mai precis, expertii Comisiei au estimat ca economia Romaniei inregistreaza al cincilea an consecutiv de crestere economica, respectand asa-numitul "track-record" care face parte din cerintele europene. Anul trecut, aceasta crestere nu putuse fi dovedita, ceea ce a facut ca Romania sa nu obtina mult-doritul statut de economie de piata functionala. In repetate randuri, comisarul european pentru Extindere, Gunter Verheugen, dar si seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, au spus ca Romaniei nu-i lipseste decat recunoasterea acestei cresteri economice inregistrata in cinci ani consecutiv pentru a obtine statutul de economie de piata functionala. Raportul noteaza si ca in Romania s-a imbunatatit cadrul legal pentru economia de piata, dar ca un mediu de afaceri mai bun va depinde de imbunatatirea sistemului judiciar si administrativ.

O bila alba este si mentionarea angajamentulul "mai solid" al autoritatilor romane fata de reforme, raportul facand trimitere directa mai ales la privatizarea Petrom si la privatizarile din sectorul energetic.

Documentul intocmit de Comisia Europeana Cadrul recunoaste si imbunatatirea sistemului de protectie a copiilor, domeniu unde Romania a fost aspru criticata in anii trecuti. Tocmai de aceea Comisia se arata destul de sceptica fata de cadrul legal, votat anul acesta, privind adoptiile, si se multumeste sa accepte ca noua legislatie "pare sa corespunda" criteriilor Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) si practicilor europene din domeniu.

BILE NEGRE. Progresul inregistrat de Romania in ultimul an este inegal, estimeaza Comisia. Autoritatile sunt criticate pentru "lipsa de transparenta" cu care s-au derulat mai multe privatizari si pentru faptul ca s-a recurs, nu o data, la reesalonarea datoriilor unor intreprinderi, in conditii nu tocmai limpezi. "Nivelul datoriilor neplatite ale intreprinderilor si reticenta cu care se recuge inca la procedura de faliment raman inca probleme serioase", transmite BBC. Problema coruptiei din Romania ramane si anul acesta o sursa de observatii destul de severe din partea Comisiei, fiind descrisa, in paginile raportului, drept "o problema serioasa" si "un fenomen larg raspandit".

Raportul arata ca masurile anticoruptie sunt insuficiente si ca nu au dus la judecarea nici unui caz la nivel inalt. La acest capitol, europenii estimeaza ca prea putine dosare au fost finalizate cu succes de catre Parchetul National Anticoruptie (PNA). Institutia ar trebui, potrivit recomandarilor europene, sa nu mai acorde atata atentie cazurilor de coruptie marunta. Se reia, practic, avertismenul comisarului pentru extindere, Gunter Verheugen, care a atras atentia, in martie, ca Romania ar trebui sa se ocupe, inainte de toate, de "pestii mari" in ce priveste coruptia.

Masurile din strategia nationala anticoruptie au avut pana acum doar un impact limitat, se mai arata in raport, iar prioritatea pentru Guvernul roman trebuie sa fie acum aplicarea riguroasa a legilor existente.

PROBLEME CU PRESA. Un ton mai critic decat anul trecut se foloseste in sectiunea privind libertatea de expresie din Romania. In ultimul an, Comisia noteaza ca a crescut numarul de cazuri de agresiuni impotriva ziaristilor de investigatie, mai ales din presa locala, si ca anchetele au, in Romania, un succes limitat.

Mai mult, sunt citate "relatari credibile" potrivit carora oficiali locali folosesc functia publica pentru a influenta politica editoriala a mass-media, folosind ca metoda inclusiv acordarea selectiva a contractelor de publicitate. Comisia Europeana citeaza si un recent raport independent, sugerand ca aceeasi politica ar fi utilizata la nivel national.

VERDICTUL IN DECEMBRIE. Completarile la cele 142 de pagini ale raportului urmeaza sa fie facute in ultima clipa, chiar in ziua prezentarii documentului.

Tot atunci, Comisia va redacta asa-numitul document de strategie, unde va recomanda ca negocierile sa fie incheiate fie in 2004, fie in 2005, in functie de cum va fi apreciata evolutia Romaniei. Raportul de tara va fi supus dezbaterii liderilor Uniunii Europene, care vor da verdictul in decembrie, la reuniunea Consiliului European.

NASTASE: "RAPORT CU REZERVE"

Premierul Adrian Nastase este convins ca raportul Comisiei Europene privind Romania va contine numeroase elemente pozitive, dar si o serie de conditionalitati si rezerve. "Este, evident, un raport care are cateva sute de pagini, care trateaza o multime de subiecte, care va avea, sunt convins, o multime de elemente pozitive, dar va avea si acele celebre "dar-uri", nu in sensul de cadouri, ci in sensul de conditionalitati, ci pur si simplu rezerve care tin, pana la urma, de un proces firesc de crestere, de evolutie in plan politic, in plan economic. Nu trebuie sa ne asteptam ca ni se va putea spune anul asta sau anul viitor sau peste doi ani ca lucrurile sunt perfecte in Romania", a declarat ieri Adrian Nastase. El s-a aflat intr-o vizita oficiala la Bruxelles, unde s-a intalnit cu premierul belgian Guy Verhofstadt si cu oficiali ai institutiilor comunitare.
Nastase a avut un dejun de lucru cu Pierre Moscovici, noul raportor pentru Romania al Parlamentului European, care i-a transmis ca vrea sa viziteze Romania in toamna acestui an, cel mai probabil in luna noiembrie. (Silviu Sergiu)

JUSTITIA, VERIGA SLABA A BULGARIEI

Bulgaria are mari probleme cu Justitia. Potrivit BBC, citat de publicatia virtuala Novinite, puterea de la Sofia ar trebui sa mentina un ritm mai accelerat al reformei sistemului juridic. Tocmai pentru ca s-a facut contrariul, exista probleme in lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate. In general, raportul de tara al Bulgariei este mai bun decat cel al Romaniei, noteaza BBC. Sofia nu a scapat insa de criticile Bruxellesului. In afara de problemele de la Justitie, Bulgaria este deficitara si la capitolul libertatea de expresie. Autoritatile de la Bruxelles sustin ca schimbarile la nivel inalt din televiziunea nationala bulgara au avut un efect negativ asupra respectarii acestui drept. Uniunea Europeana cere Bulgariei sa indeplineasca toate reformele pe care s-a angajat sa le duca pana la capat. Raportul are 150 de pagini si parcurge evolutia Bulgariei din 1997, cand s-a declarat gata de inceperea negocierilor de aderare.
Bruxelles-ul avertizeaza Bulgaria ca aderarea sa la Uniune poate fi intarziata cu un an daca nu va indeplini toate conditiile necesare integrarii europene. (Lavinia Tudoran)
×
Subiecte în articol: observator anul romania raportul europene