x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rechizitoriu - Fuga lui Hayssam, la instanţă

Rechizitoriu - Fuga lui Hayssam, la instanţă

de Violeta Fotache    |    24 Noi 2007   •   00:00
Rechizitoriu - Fuga lui Hayssam, la instanţă

Procurorii DIICOT au finalizat ancheta in dosarul penal deschis pentru a afla care sunt persoanele care l-au ajutat pe sirianul Omar Hayssam (foto) să fugă din Romănia, fapt lăsat cu demisiile a doi şefi de servicii secrete şi a procurorului general de atunci, Ilie Botoş. • Rechizitoriu Hayssam (format doc)



Procurorii DIICOT au finalizat ancheta in dosarul penal deschis pentru a afla care sunt persoanele care l-au ajutat pe sirianul Omar Hayssam (foto) să fugă din Romănia, fapt lăsat cu demisiile a doi şefi de servicii secrete şi a procurorului general de atunci, Ilie Botoş.
Au fost trimişi in judecată armatorul Mustafa Tartoussi şi fraţii Mukhles şi Mahmoud Omar, pentru inlesnirea ieşirii din ţară a unei persoane despre care se cunoştea că este cercetată pentru fapte de terorism. Totodată, Omar Hayssam, despre care aflăm că, de fapt, nu mai era bolnav, a fost şi el trimis in judecată, in lipsă, pentru trecere frauduloasă a frontierei de stat. Procurorii au mai cerut Curţii de Apel Bucureşti să dispună şi expulzarea inculpaţilor, după rămănerea definitivă a sentinţei de condamnare sau după executarea pedepsei cu inchisoarea.


Procurorii DIICOT au cerut instanţei şi arestarea preventivă a lui Mustafa Tartoussi, argumentăndu-şi solicitarea şi pe "circumstanţele personale ale acestuia, existănd indicii că va incerca să fugă sau să se sustragă in orice mod de la judecată, anchetatorii apreciind că inculpatul ar putea incerca părăsirea teritoriului Romăniei chiar şi in mod fraudulos in perioada următoare", potrivit Ministerului Public. De precizat că Tartoussi a avut interdicţia de a părăsi ţara pănă la data de 12 noiembrie a.c., cănd instanţa a revocat măsura.


FUGA, PLaNUITÃ.... Respectănd planul intocmit de Omar Hayssam, cei trei l-au ajutat să dispară din Romănia, la bordul navei Iman T, aflată sub pavilion Coreea de Nord, deplasarea finală in vederea plecării din ţară realizăndu-se in 29 iunie 2006. Fratele Mahmoud l-a insoţit pănă la Constanţa, iar fratele Mukhles a avut rolul acoperirii dispariţiei din locuinţa de la Bucureşti. Preluarea lui Hayssam s-a realizat in noaptea de 29/30 iunie, in intervalul orar 00:12-02:37, de la un punct situat in afara portului, traseul incluzănd zona locuinţei din Constanţa a lui Tartoussi. Armatorul l-a preluat pe fugar şi l-a insoţit pănă la nava comandată de vărul său Yousef Tartoussi, urcăndu-l pe Hayssam la bord cu puţin inainte de ora 2:00. Yousef a confirmat in faţa autorităţilor libaneze, la 18 octombrie a.c. "plecarea conspirată a lui Omar Hayssam din Romănia la bordul navei Iman T, in baza unui plan executat şi supravegheat de inculpatul Tartoussi Mustafa". Fugarul a fost ascuns intr-una din cabinele marinarilor. Cănd nava a ajuns in portul egiptean Alexandria, Hayssam a fost "preluat" de cunoştinţe ale lui Mustafa, pentru a evita autorităţile de frontieră. Fugarul a fost debarcat, la 18 iulie 2006, in Portul Tartous, Siria. Primul termen al procesului a fost stabilit pentru 13 decembrie.


×
Subiecte în articol: observator hayssam