x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reciclarea deşeurilor din construcţii, un subiect (încă) tabu în România

Reciclarea deşeurilor din construcţii, un subiect (încă) tabu în România

de Preda Monica    |    11 Mai 2012   •   14:58
Reciclarea deşeurilor din construcţii, un subiect (încă) tabu în România

Aceasta este realitatea din teren, in timp ce Uniunea Europeana ne cere ca pana in 2020 acest procent sa fie de cel putin 70% (Directiva 2008/98/CE privind deseurile, transpusa in legislatia romaneasca prin Legea 211/2011). Aceasta a fost una dintre concluziile unei mese rotunde organizate miercuri, la Bucuresti, de expertii tehnici ai unui proiect european care se desfasoara in prezent in judetul Buzau.

La intalnire au participat reprezentanti ai Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, ai agentiilor regionale de protectie a mediului, ai Garzii Nationale de Mediu, ai Ministerului Mediului, ai Administratiei Nationale "Apele Romane', ai Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii, ai Universitatii Tehnice de Constructii din Bucuresti, precum si un operator in domeniul managementului deseurilor din Medias si un reprezentant al Primariei Medias. De la lucrari au lipsit reprezentantii Ministerului Dezvoltarii.

Vasile Musuroaea, unul dintre expertii tehnici ai proiectului LIFE10 ENV/RO/727 "Valorificarea deseurilor din constructii si demolari din judetul Buzau', a atras atentia asupra faptului ca Romania nu dispune inca de o lege consacrata exclusiv acestei categorii de deseuri, dupa cum se arata intr-un comunicat de presa transmis redactiei de catre organizatorii mesei rotunde, Consiliul Judetean Buzau si un partener privat din Bucuresti.

La cinci ani de la aderarea la Uniunea Europeana, pe teritoriul Romaniei exista un singur depozit autorizat exclusiv pentru deseuri inerte (asfalt, caramida, beton, piatra, nisip etc.) – la Ovidiu, in Constanta, in timp ce in alte tari europene numarul acestora este cu mult mai mare. Potrivit comunicatului, in Romania functioneaza doar opt operatori autorizati pentru tratarea acestui tip de deseuri, in timp ce firmele de constructii care desfasoara activitati de tratare prin concasare a betoanelor si molozului sunt mult mai numeroase in tara noastra.

Dumitru Ungureanu, reprezentantul Primariei Medias, oras in care exista o statie de prelucrare a deseurilor provenite din constructii si demolari, a declarat ca autoritatile statului nu cunosc realitatea din teren si, de aceea, nu vorbesc aceeasi limba cu operatorii din domeniu. Sunt "doua lumi paralele' – prima este dominata de acte normative, planuri, strategii etc., iar cealalta de incapacitatea de a implementa reglementarile primeia dintr-o lipsa acuta de resurse.

Potrivit comunicatului, "un proiect de act normativ al Ministerului Mediului, dedicat exclusiv deseurilor provenite din constructii si demolari, nu a primit vreme de multi ani avizele celorlalte ministere, acest lucru blocand aparitia unei reglementari extrem de necesare pe piata romaneasca' a acestui tip de deseuri.

Proiectul "Valorificarea deseurilor din constructii si demolari din judetul Buzau' a fost demarat in septembrie 2011, se va finaliza cel mai tarziu in vara lui 2014 si are un buget de 1.431.882 de euro (din care 580.941 de euro reprezinta contributia Uniunii Europene).

Obiectivele proiectului sunt extrem de ambitioase in conditiile mai-sus descrise: crearea unei baze de date operationale privind gestiunea deseurilor din constructii si demolari in judetul Buzau (pornind de la diagnoza situatiei curente); elaborarea unui cod de bune practici pentru gestiunea acestor deseuri; realizarea unei burse pentru aceste deseuri, precum si colectarea, transportul si tratarea deseurilor din constructii si demolari depozitate ilegal pe teritoriul judetului Buzau si punerea in functiune a unei statii-pilot de tratare a acestui tip de deseuri. Nu in ultimul rand, se doreste realizarea unei metodologii privind incetarea statutului de "deseu' pentru materialele rezultate din tratarea deseurilor din constructii si demolari si elaborarea unei propuneri de normativ tehnic privind criteriile minimale ce trebuie indeplinite pentru ca materialele rezultate din tratarea acestor deseuri sa fie reutilizate.

×