x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Recomandari pentru social-democrati

Recomandari pentru social-democrati

07 Ian 2005   •   00:00

OBSERVATOR
INTERVIU - Un parlamentar european isi precizeaza pozitia fata de PSD si PD
ASTEPTARE. Europarlamentarii de la Bruxelles vor sa vada daca Guvernul de la Bucuresti se tine de promisiuni
Socialistii europeni redescopera valentele de stanga ale Partidului Democrat. Intr-un interviu acordat redactiei romane a postului de radio Deutsche Welle, europarlamentarul socialist german Jo Leinen, presedintele Comisiei pentru Politica Externa din Legislativul comunitar, apreciaza ca PSD trebuie sa isi aleaga o noua conducere capabila sa il schimbe cu adevarat. Leinen, bun cunoscator al realitatilor romanesti, ca fost membru al Comisiei Interparlamentare Romania-UE, recunoaste ca victoria lui Traian Basescu in alegerile parlamentare a fost o surpriza pentru Bruxelles, insa o considera "a doua revolutie portocalie, dupa cea din Ucraina".

Deutsche Welle: In primavara acestui an va avea loc Congresul Partidului Social Democrat din Romania. Cu aceasta ocazie va fi ales noul presedinte al formatiunii. In presa din Romania s-a vorbit ca socialistii europeni nu si-l doresc pe fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu in fruntea PSD. De ce nu?
Jo Leinen: Alegerea presedintelui social-democratilor romani este o problema a social-democratilor romani si a congresului acestuia, dar daca Europa ar putea da un sfat, acesta ar fi: e nevoie de o innoire a partidului, in urma unui insucces in alegeri. Au existat doua infrangeri electorale, iar uzanta este ca intr-o asemenea conjunctura sa tragi concluziile potrivite, politice si personale. Viitorul Partidului Social Democrat ar putea arata mai bine daca forte proaspete ar prelua conducerea partidului si ar elabora un nou program politic.

In concluzie, nu Iliescu, nu Nastase, ci o a treia solutie?
A existat un dublu esec electoral. Pierderea alegerilor nu inseamna, in mod automat, renuntarea la vechea echipa, dar, peste tot in Europa, dupa astfel de insuccese au loc innoiri la nivelul conducerii unei formatiuni politice. Ceva a deranjat electoratul, altfel partidul ar fi castigat. Problemele din politica sunt intotdeauna identificate cu anumite persoane. Din perspectiva Bruxellesului, am recomanda instalarea unei noi echipe de conducere, cu oameni noi, care simbolizeaza un nou inceput si ii pot da viata.

Click pentru a mari imaginea

Domnule Leinen, sa nu uitam ca in Romania exista doua partide social-democrate, afiliate Internationalei Socialiste: PSD si PD, acesta din urma avandu-l, pana nu demult, ca lider, pe actualul sef al statului, Traian Basescu. Care este relatia socialistilor europeni cu PD si cu presedintele Basescu?
Dupa cum stim, Partidul Democrat a devenit membru al Internationalei Socialiste inaintea Patridului Social Democrat. Face parte de mult din familia social-democrata. Partidele surori social-democrate europene si Internationala Socialista trebuie sa colaboreze strans si cu incredere cu Basescu si cu PD. La Bruxelles s-a apreciat ca partidul este conservator, de dreapta. Eu cred ca de fapt face parte din spectrul nostru. Are multe puncte progresiste, inovatoare si marea familie a social-democratilor din Suedia pana in Portugalia, din Polonia pana in Marea Britanie contine o paleta larga de curente politice specifice fiecarei tari, legate insa de aceleasi idealuri. De aceea recomand social-democratilor europeni sa colaboreze la fel cu noua guvernare, precum au facut-o cu guvernul PSD condus de Adrian Nastase.

Europa este foarte interesata de un progres al Romaniei, de o politica de succes in Romania. Este o tara care urmeaza sa devina, in doi ani, membra a Uniunii Europene. Castigarea alegerilor de Basescu a fost evident o mica surpriza. As spune chiar ca a fost a doua revolutie portocalie, dupa cea din Ucraina. Se misca, in acea zona a Europei, ceva. Oamenii doresc o politica transparenta, in care pot avea incredere si, cred eu, eliminarea coruptiei in politica. Daca aceste mesaje ajung la cetateni si vor fi respectate de Guvern, atunci Romania s-a inscris pe drumul cel bun pentru a deveni un partener de incredere in cadrul UE, cu un viitor mai bun, in primul rand pentru tanara generatie.
×
Subiecte în articol: observator