x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reforma sabotata / Ministrul vrea SRI si agenti sub acoperire

Reforma sabotata / Ministrul vrea SRI si agenti sub acoperire

de Magda Marincovici    |    03 Mar 2006   •   00:00
Reforma sabotata / Ministrul vrea SRI si agenti sub acoperire

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a solicitat sprijinul Politiei si SRI pentru a identifica presupusi inspectori ai Autoritatii pentru Protectia Consumatorilor care controleaza unele farmacii, amenintand cu ridicarea auto-rizatiei de functionare si cu amenzi.

Eugen Nicolaescu spune ca de vreo zece zile unele farmacii au fost calcate de asa-zisi inspectori. Acestia "ameninta ca vor ridica autorizatia de functionare, dupa care dau amenzi in valoare de 20-25 de milioane de lei.

RECLAMATIE. "Am hotarat sa sesizez Politia si SRI, din pacate neoficial, neavand nici un document scris in legatura cu acesti inspectori." Dar, potrivit lui Nicolaescu, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor nu a trimis nici o echipa de control in farmacii. Evident se pune intrebarea cine sunt falsii inspectori si ce scop au. Nicolaescu stie!

In opinia ministrului, acesti falsi inspectori sunt "oameni sub acoperire", care urmaresc "sa compromita reforma sanitara, sa-i sperie pe farmacisti si sa creeze tensiuni in randul oamenilor". Pana Politia si SRI ii vor da in vileag pe dusmanii reformei sanitare, Nicolaescu arata cu degetul spre Colegiul farmacistilor, care "este foarte grav ca nu a adus la cunostinta Ministerului situatia din farmacii".

CONFUZIE. Cert este ca, la ora actuala, in farmacii s-a creat o stare de confuzie. In acest sens, ministrul a cerut ajutorul presedintelui Agentiei Nationale a Medicamentelor, Magdalena Badulescu, si directorului Directiei farmaceutice din MS, Carmen Zaman. Astfel, Badulescu a precizat ceea ce de fapt ii intereseaza pe pacienti la ora actuala. Si anume ca nu s-a dat nici o dispozitie farmacistilor privind modul de eliberare a medicamentelor, toate aceste reglementari fiind prevazute in nomenclatorul medicamentelor de uz uman valabil in 2006.

RETETA. Potrivit acestui document, farmacistii elibereaza medicamente pe baza de reteta retinuta in farmacie, cu reteta valabila sase luni sau fara reteta. In prezent, fara reteta sunt eliberate 1.216 denumiri comerciale. Astfel, algocalminul tablete se elibereaza fara reteta, in schimb fiolele numai cu reteta, deoarece prezinta un risc mai mare asupra sanatatii. Tot fara reteta pot fi cumparate paracetamolul, pansamentul gastric, anumite vitamine si anumite tipuri de fier.

CONSULT PSIHIATRIC
In seria tentativelor de compromitere a reformei lui Nicolaescu se inscriu si declaratiile directorului Spitalului Sf. Pantelimon, dr. Dan Serban. Acesta spune ca a primit amenintari si ca i-au fost sparte doua geamuri ale masinii personale, "deoarece a descoperit nereguli in modul de incheiere a unor contracte". Dan Serban il suspecteaza in principal pe fostul director al spitalului, prof. dr. Florian Popa. In replica, prof. Popa considera ca Dan Serban ar avea nevoie de un consult psihiatric din partea unei comisii de specialitate.
×
Subiecte în articol: observator reteta